Subota, 30.07.2016.

Jutros krenuo tradicionalni pohod ‘Put Oluje’

Nakon blagoslova u mjesnoj crkvi na Voštanima jutros u 7 sati krenuo je tradicionalni, šesti po redu pohod popularno nazvan ‘Put Oluje’.

Pohod organizira Planinarska udruga ‘Dinaridi’ iz Splita uz logističku pomoć MORH-a, i osiguranje HGSS-a. Za pohod se prijavio maksimalan broj sudionika – njih 35 s prostora cijele RH. To su uglavnom planinari, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata i aktivni pripadnici HV.

Put Oluje je jedinstveni planinarski pohod povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti koji završava 5. kolovoza na kninskoj tvrđavi, nakon sedam dana hodanja vrletima i bespućima Kamešnice, Troglavske skupine i Dinare. Cilj ovog pohoda je osim što se propješači 150km planine i prijeđe visinska razlika od preko 7,500m, da se obiđu mjesta stradanja hrvatskih branitelja kojima smo neizrecivo dužni i pred čijim spomenicima moramo upaliti svijeće i pokloniti se njihovoj žrtvi, te razumno i bez laži razmisliti o svemu što se događalo na ovoj planini tijekom Domovinskog rata.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održana završna priredba 8. kulturnog ljeta za djecuNa Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju, sinoć je održana izložba radova nastalih na radionicama Udruge Srma.
Riječ je o izložbi 500-tinjak dječjih radova nastalih na radionicama koje je Srma provodila tijekom mjeseca srpnja, u okviru 8. kulturnog ljeta za djecu ‘Ljeto je eto, a šta sad?’. Na radionicama je sudjelovalo 75 djece koja su slikala, radila igračke i reciklirala materijal.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održano hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja


Povodom 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, u Sinju je jutros održano hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije.

Svečanost je započela skidanjem Gospine slike s njenog oltara, što su učinili župnik fra Perica Maslać, fra Ante Bešlić i fra Lukica Vojković. Nakon kratke molitve, koju je kao i cijelo misno slavlje predvodio msgr. Jure Bogdan, svečana procesija krenula je iz crkve preko Trga kralja Tomislava, Glavičkom ulicom do samostanskog dvorišta gdje je služena sveta euharistija.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sutra ‘Večer antike 2016.’


U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ sutra, 31. srpnja održat će se Večer antike 2016.

Večer antike organizira Udruga ‘Gaj Laberije’, a održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana u 21 sat.  Prije toga, od 20 sati i 30 minuta kolona će proći kroz grad Vrličkom ulicom, Pijacom i Glavičkom ulicom. Po dolasku na Trg dr. Franje Tuđmana kroz nogometnu utakmicu uprizorit će se rivalstvo Delmata i Rimljana, a rimski car Dioklecijan i Delmatska carica Teuta dovode sa sobom brojne zabavljače.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Upriličen prikaz tradicijskih običaja Sinja i cetinskog krajaZahvaljujući Udruzi za očuvanje baštine cetinskog kraja i njihovim gostima iz Otoka i Ogorja, brojni posjetitelji sinoć su na Šetalištu Blaženog Alojzija Stepinca mogli kroz scenski prikaz ‘Tradicijski običaji Sinja i Cetinskog kraja’ vidjeti kako je to nekada bilo na ovom mjestu ispod Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na provama najuspješniji Tino Radanović, odluka o kopljanicima tek u ponedjeljakIako je bilo najavljeno kako će to učiniti jučer poslijepodne, alkarski vojvoda Ante Vučić još nije obznanio svoju odluku o tome koji će se alkari natjecati na ovogodišnjim alkarskim nadmetanjima.
Prije polaska na trkalište vojvoda Vučić okupljenim alkarima kazao je kako će svoju odluku o tome tko će biti kopljanik, tko u pratnji barjaka, a tko ađutant obznaniti u ponedjeljak poslijepodne. Za sada je jedino obznanio kako će časnu dužnost barjaktara i ove godine obnašati Stipe Bilandžić, a po prvi puta će se kao alkar u pratnji barjaka pojaviti Stipe Jukić.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR