Srijeda, 30.07.2008.

Posljednji oproštaj od Mate ParlovaPULA - Pula oplakuje smrt jednog od najmilijih građana koji je ikada prodefilirao tim gradom. Mati Parlovu građani su spontano jučer počeli ostavljati cvijeće, svijeće i oproštajne poruke ispred ulaza u njegov kafić "Mate", a danas će ga moći ispratiti na Gradskom groblju u Puli u 16.30 sati na posljednji počinak.
Pulska je legenda, najbolji boksač u Hrvata svojevremeno proglašen za najvećeg sportaša svih vremena, umro je u 60. godini u utorak, nešto iza 23 sata u krugu obitelji u Fažani, uz suprugu Lauru, kćer Miru i sina Matka.

Komemoracija povodom smrti šampiona održat će se u Domu oružanih snaga danas u 11 sati, gdje će se građani moći upisati u knjigu žalosti te uputiti zahvalu i posljednji pozdrav svom sugrađaninu i velikom čovjeku Mati Parlovu, piše Regional Express.
...

SINJSKA ALKA NOMINIRANA ZA UNESCO-ovu LISTU KULTURNIH DOBARADo kraja rujna Ministarstvo kulture proslijedit će dokaze o sinjskoj Alci u sjedište UNESCO-a u Pariz kako bi se zaštitila kao nematerijalno kulturno dobro, a potom će, prema riječima Joška Belamarića pročelnika Konzervatorskog odjela, slijediti proces od dvije godine vrednovanja, dokazivanja izvornosti, čuvanja i usporedbe sa sličnim dobrima u svijetu. Konzervatori smatraju da je Alka ostvarila sve preduvjete da se uvrsti na UNESCO-vu listu u prvom valu hrvatskih nominacija.

NOVE TRI POSTAJE KRIžNOG PUTA NA SINJSKOM STAROM GRADU

Na sinjskom starom Gradu postavljene su tri postaje Križnoga puta, i to 7., 9. i 13. Njihovim postavljanjem na gradu je ukupno 7 postaja, a u planu je do 300-te obljetnice čudesne obrane Sinja postaviti svih 14 postaja. Postaje Križnoga puta uz stazu prema tvrđavi postavlja Svetište Gospe Sinjske uz pomoć dobročinitelja.

PRIPREME ZA 293. SINJSKU ALKUPripreme na alkarskom trkalištu jučer su počeli i Alkarski momcikoji će sudjelovat na Alci. Ove godine u momačkoj četi, koja broji 42 momka, sudjelovat će i tri debitanta.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2008."

U okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe u Galeriji Galiotović postavljena je izložba fotodokumentacije i slikovne arhivske građe iz povijesti Sinjske alke, pod nazovom "Nepresušno vrilo".

Danas u 12 sati u Muzeju Cetinske Krajine svečano će se otvoriti izložba pod nazivom " Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatsko 2008".

U palači Tripalo stare zanate i etnograđu prezentirati će kroz izložbu Udruga za očuvanje kulturne baštine Cetinske krajine. Otvaranje je najavljeno za 20 sati.

U okviru manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe" danas u 21,00 sat u Dvorištu samostana čudotvorne Gospe Sinjske, održat će se koncert naziva "Klapska pjesma Gospi Sinjskoj". Na koncertu će nastupiti Klapa Sinj, Vokalisti salone, ženska klapa Putalj iz Kaštel Sućurca, ženska klapa Ardura iz Splita, klapa HRM Sveti Juraj i kapa DELMINIUM iz Tomislavgrada.
Ulaz je slobodan.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina večeras je američki film "Henkok", u kojem glavnu ulogu tumači Will Smith. Početak je u 20.30 sati.