Subota, 30.07.2005.

"DANI KOMINA, PURE I BRONZINA" U TIJARICI

Dani komina, pure i bronzina , gastronoska pučka fešta na Tijarici nastavlja se i danas raznim događajima, a sve u cilju oživljavanja tradicionalnih načina spremanja jela ispod peke, na kominu i slično. Osim natjecanja u spomenutom održat će se i finale u balotama. Jučer je upriličeno službeno otvorenje, a nakon prvog dana predjsednik Udruge Ivan Bota ne krije zadovoljstvo velikim odazivom ne samo Tijaričana, nego i drugih gostiju i prijetelja iz cijele županije.

BRNAšKI DERNEK

Brnaški dernek, ovogodišnji 24. po redu također za sve posjetitelje nudi niz sportskih i kulturnih zbivanja, a sve počinje u 17 sati borbom bikova, a u 19 sati je natjecanje za dječju čoju, predviđena je i utrka u vrećama, a u večernjim satima svoj nastup imaju sinjske mažoretkinje

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE"

Ovogodišnje alkarske svečanosti donose i nove sponzore, potvrđuju iz Alka Marketinga. Otkada je Ministarstvo kulture smanjilo financijsku potporu prema jedinstvenoj viteškoj igri, ulazak novih sponzora donosi bolju financijsku strukturu.

Dodajmo ovome kako će i Grad Split ove godine s 30.000 kuna sudjelovati u pokroviteljstvu 290.sinjske Alke. Splitsko poglavarstvo jučer je udovoljilo zamolbi Viteškog alkarskog društva, pa će jedan od alkara na sinjskom trkalištu 7.kolovoza nastupati pod pokroviteljstvom Splita.

Povodom Blagdana Velike Gospe sutra počinju organizirana hodočašća u sinjsko svetište. Tako će na poklon Gospi sutra stići vjernici s područja Dicma, Trilja, Vojnića i Garduna, koji će nazočiti svetim misama u 8 te u 9 sati. Dodajmo kako će se 6.kolovoza hodočašća održavati svakodnevno.

U Danima Alke i Velike Gospe jutros je u Maganića kući u Sinju otvorena izložba slika sinjske umjetnice Vesne Bader. Izložba je otvorena do Velike Gospe.

U sklopu 39. dječjih alkarskih svečanosti na Pelimovcu u Sinju jučer je održana Dječja Bara, a pobjednik je Natko Vrgoč koji je u tri trke imao najveći broj punata ukupno osam. Danas je natjecanje za čoju s početkom u 18,30 sati.

MEđUNARODNI KADETSKI TURNIR U GLAVICAMA

Na Nogometnom igrališta u Glavicama u tijeku je Međunarodni kadetski turnir u kojem sudjeluju mnogobrojne ekipe iz Dalmacije kao i gosti iz Austrije. Atmosfera je, ističe tajnik NK Glavice Damir Romac na zavidnoj razini, utakmice su kvalitetne i odigravaju se u pravoj sportskoj atmosferi.

STANJE NA CESTAMA

Na području Cetinskog kraja promet je srednjeg do umjerenog inteziteta. Većih zastoja nema, no kolone se stvaraju na raskrižju u Brnazama te na raskrižju u Trilju. Inače, na prometnicama prema moru pojačan je intezitet vozila.

Najgušći promet je ipak na uatocesti Zagreb- Split. Kroz tunel Mala Kapela vozi se u oba smjera, pa se više prema sjeveru ne silazi u čvoru Brinje. Sa sjeverne strane Sv. Roka kolona je duga 12 km, pa se vozila preusmjeravaju na izlaz čvor Sv. Rok, i nastavljaju se preko Gračaca do ponovnog ulaska na autocestu u Maslenici . S južne strane tunela Sv. Rok kolona je duga 6 km.

Na Jadranskoj magistrali otežano se vozi između Splita i Omiša. Iz Hrvatskog autokluba savjetuju obilazak preko žrnovice prema jugu ili iz Makarske za Dupce.

PREPORUKA IZ DOMA ZDRAVLJA SINJ

Zbog visokih temperatura i vrućine iz Odjela Hitne pomoći iz županijskog doma Zdravlja Ispostave Sinj doznajemo da je bilo nekoliko intervencija,uglavnom bez ozbiljnih posljedica. Stoga je preporuka tamošnjeg osoblja da se iz svojih domova ne izlazi do 17 sati i što je najvažnije potrebno je piti što više tekućine, po ovim temperaturama i do 3 litre dnevno.

VRIJEME

U nastavku dana očekuju nas sunčano i vruće. Dnevna temperatura zraka kretat će se od 35 do 38 Celzijevih stupnjeva. Sutra lagano osvježenje s temperaturama nižim samo do pet stupnjeva, a tek od četvrtka moguće izrazitije, ali kratkotrajno osvježenje.