Petak, 30.06.2006.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE


Nakon nekoliko održanih sastanka Uprave grada i VAD-a, danas će u podne sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević i predsjednik uprave VAD-a dr. Stipe Jukić održati zajedničku konferenciju za novinare.
Očekuju se informacije koje će doprinijeti zejedničkoj suradnji na dobrobit Grada i povijesne tradicije Alke. Inače, pripreme alkara kopljanika odvijaju se na terenima sinjskog polja, a marketing Alke i uprava VAD-a potvrđuju redovite djelatnosti pred ovogodišnje svečanosti.

BLAGDAN SVETOG PETRA

Jučer je obilježen blagdan sv. Petra i Pavla koji je zaštitnik nekoliko župa u Dalmaciji. U Cetinskom kraju na poseban način je obilježen i proslavljen na Gardunu pokraj Trilja.
Misno slavlje u crkvici sv. Petra prethodila je procesija s likom gardunskog zaštitinika a predvodili su je triljski kapelan don Dražen Radman i župnik Vojnića i Garduna don Jure žuro.

Dodajmo kako su uz brojne vjernike slavlju nazočili arheolozi koji istražuju rimsku naseobinu Tilurijum predvođeni dr. Mirjanom Sanader.

NASTAVAK RADOVA NA GARDUNU


Ovo je deseta godina istraživanja rimske vojne naseobine Tilurijum na Gardunu pokraj Trilja istaknula je doktorica Sanader. To je vrlo vrijedno arheološko nalazište kojeg istražuju studenti arheologije sa zagrebačkog fakulteta.
Njima u radu pomažu djelatnici nedavno osnovanog Arheološkog muzeja u Trilju. Profesorica Sanader vodi istraživački projekt naseobine od samog početka u kojoj je bila smještena 7.rimska legija. Nakon što je prvih pet godina rada dokumentirala u knjizi Tilurijum 1,sada priprema i njezin nastavak.

GALERIJA GALIOTOVIć

Sinoć je u Galeriji Galiotović otvorena izložba u nazivu "Latica i njena priča". Kulturno umjetničko središte je domaćin izložbe uz pokroviteljstvo poglavarstva Grada Sinja.

OBAVIJEST ZA UMIROVLJENIKE

Iz HSU pozivaju umirovljenike koji nisu do danas dostavili poptupnu dokumentaciju koja se odnosi na način isplate obeštećenja, da to učine odmah ili u najskorije vrijeme. Podjsetimo kako se krenulo s prvom isplatom obeštećenja onih koji su se odlučili za bržu isplatu takozvanu varijantu A.
Takvih u županiji ima 30 581 ili oko 68 posto od ukupno gotovo 45 tisuća umirovljenika. Dodajmo kako prosjek svih mirovina u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi 1968,50 kuna što je u odnosu na prosjek Hrvatske od 1924,22 iznosi 2,3 posto više.

VRIJEME

Vedro je i vruće. Jutarnje između 22 i 29, a dnevna i do 36 stupnjeva Celzijevih.