Petak, 30.05.2008.

Ademi oslobođen, Norcu 7 godina

General Rahim Ademi oslobođen je po svim točkama optužnice za ratni zločin u Medačkom džepu jer je imao suženu zapovjednu odgovornost, dok je Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora jer je znao za zločine, a nije ih spriječio, dio je to obrazloženja današnje nepravomoćne presude zagrebačkog županijskog suda.

Tužiteljstvo je obojicu teretilo po zapovjednoj odgovornosti, no sud je Ademija oslobodio jer je iskazima svjedoka utvrđeno da je na terenu bio još jedan zapovjednik, admiral Davorin Domazet Lošo koji je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i koji je izdavao zapovjedi Norcu. Ademi je zbog toga imao sužen opseg ovlasti, dok je Norac s druge strane, po ocjeni suda, imao zapovjednu ovlast u punom opsegu u odnosu na 9. gardijsku brigadu i njezine pridružene domobranske postrojbe.IZVOR: www.hrt.hr
...

SASTANAK RADNIKA DALMATINKE

Radnici Dalmatinke Nove, jutros u 10,00 sati okupili su se ispred tvornice kako bi doznali detalje sastanka u Ministarstvu gospodarstva koji su vodili njihovi sindikalni vođe i predstavnici radnika sa poslodavcem i ministrom. Konkretno, dogovoreno je da će radnicima biti isplaćemo 6 plaća u toku od 30 dana, te preostale 3 plaće do kraja rujna. Poslodavci su zatražili da radnici povuku sve tužbe sa nadležnih sudova. Na ovaj oblik dogovora, kako doznajemo, radnici su pristali, uz uvjet da povuku tužbe nakon isplate prvih 6 plaća i ukoliko se poslodavac ne bude pridržavao dogovora, imaju pravo na ponovno pokretanje tužbi. Podsjetimo, ponovni radni sastanka sa ministrom, na kojem će se donijeti konkretni zaključci održat će se sljedeći tjedan u Zagrebu

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA SINJA

Danas, s početkom u 14,00 sati održat će se 29. sjednica sinjskog Gradskog vijeća. Na dnevnom redu je 15 točaka, između ostalog Izvješće Mandatne komisije Gradskog vijeća Grada Sinja, Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Grada Sinja, prijedlog Programa asfaltiranja nerazvrstanih cesta.

GRADONAčELNIK SINJA DR. IVAN NASIć S NADLEžNIM MINISTRIMA DOGOVORIO VAžNE PROJEKTE GRADA SINJA

Nakon sastanka u Zagrebu sa ministrom Damirom Polančecom, vezano za rješavanje problema u Dalmatinci Novoj, sinjski gradonačelnik dr. Ivan Nasić posjetio je nekoliko resornih ministarstava, u kojima je dogovorio konkretne projekte u gradu. U Ministarstvu mora, prometa i veza sastao se sa državnim tajnikom Brankom Bačićem, te je dogovorena pomoć u rješavanju kanalizacijske mreže grada, u iznosu od 4 milijuna kuna. Novac će se osigurati iz kreditnih linija europske banke kroz program Eib2, a također se očekuje pomoć tog ministarstva pri asfaltiranju nerazvrstanih cesta.
U Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, s ministrom čobankovićem dogovoreno je financiranje radova, kanalizacijskog kolektora u Vrličkoj ulici i ćosinom potoku. Također će se realizirati nastavak izgradnje vodovoda Priorica - čačijin dolac.
Sa ravnateljem Fondu za zaštitiu okoliša i energetsku učinkovitost Vinkom Mladineom, gradonačelnik Nasić razgovarao je i o projektu sanacije deponija na Mojanci. Usaglasili su model A, gdje će Fond sufinancirati sanaciju Mojanke do rješavanja županijskog deponija u Lećevici, a riječ je o investiciji reda veličine 25 milijuna kuna. Urgentno je i rješavanje divljih deponija na području grada, istaknuo je gradonačelnik, te će Fond pomoći i u tom dijelu, a pripomoći će se i komunalnom poduzeću pri nabavci novih uređaja

OBAVIJEST

Večeras u 20 sati ispred škole u Košutama otovreni su Dani Košuta i proslava Presveteog Srca Isusovog. Svečanost je počela otvaranjem prigodne izložbe šime Prljića, koju je otvorio don Josip Dukić. Danas, na sam blagdan svečano misno slavlje s procesijom počinje u 18,00 sati, a svečano misno slavlje predvodit će mosnsinjor Ivan ćubelić.

SMOTRA UčENIčKIH ZADRUGA U VRLICI

Osnovna škola Milana Begovića iz Vrlike danas će biti domaćin Međužupanijske smotre učeničkih zadruga. Na smotri će sudjelovati 23 zadruge iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske županije, a program je počeo u 10,30 minuta.
Učeničke zadruge osnovane su s ciljem očuvanja kulturne baštine i starih zanata.

OBAVIJEST

Klub žena liječenih od karcinom dojke iz Splita, u suradnji sa sa Socijal-demokratskim forumom žena SDP - a Sinj, organizira edukaciju o važnosti preventikve u liječenju raka dojke, uz mogućnost ultrazvučnom pregleda dojke. Edukacija će se obavljati u četvrtak, 5. lipnja, u prostorijama SDP-a Sinj, s početkom u 16,00 sati. Za sve dodatne informacije, kao i za prijave, možete se obratiti na broj telefona 821-121.

OBAVIJEST

Zbog završetka radova na kanalizacijskom sustavu, ulica Braće Radić i danas je zatvorena za sav promet. Do redovne regulacije, jednosmjerno se, u obrnutom smjeru od dosadašanjeg, prometuje ulicama Antuna Konstantina Matasa i Vladimira Nazora, a izlazak iz grada je Vrličkom ulicom na Jakino gumno.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 18,30 sati te od 20,45 sati prikazuje se avanturističko - fantastični film Kronike iz Narnije - Kraljević Kaspijan.

SPORT

Sutra se igraju utakmice posljednjeg 34. kola trećeligaškog nogometnog prvenstva, skupine Jug. Momčad Hrvaca dočekuje Val iz Kaštel starog te će se pobjedom pokušati oprostiti od svojih navijača i tako proslaviti osvojenu titulu prvaka. Sinjski Junak gostuje u Metkoviću kod Neretve.

Sinjske mažoretkinje danas će nastupiti na 36. Smotri kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece i mladeži Hrvatske koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od ponedjeljka 26. svibnja do subote, 31. svibnja, održava u Splitu. Radi se o revijalnom druženju mladih u organizaciji Glazbene mladeži Splita koje je okupilo velik broj folklornih ansambala, pjevačkih zborova i plesnih skupina iz cijele Hrvatske. Sinjske mažoretkinje imat će ukupno tri nastupa, a sve pod stručnim vodstvom umjetničke voditeljice i koreografkinje Vesne Jukić-Bračulj.
Iako ova smotra nema natjecateljski karakter, bit će to još jedna prilika da Sinjanke pokažu svoje umijeće potvrđeno na nedavnom prvenstvu Hrvatske održanom u našem gradu, kada su osvojena tri prva mjesta i izboren nastup na Europskom prvenstvu u češkoj.