Petak, 30.04.2010.

"Sinj – grad zdrave mladeži“

Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti „Novi put“ je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u svom projektu prevencije ovisnosti ''Sinj – grad zdrave mladeži'' koji se provodi u svim obrazovnim ustanovama na području Grada Sinja i cetinskog kraja do sada organizirala niz tematskih radionica, tematskih igraonica i parlaonica pod nazivom:
Ovisnost – NE!,
Neznanjem prema ovisnosti!,
Ovisnost stvara nasilje!
Za siguran život, STOP OVISNOSTI!
Ovisnost  = Piramida zla!

 Navedene aktivnosti su provedene u Osnovnoj školi Fra Pavla Vučkovića, Osnovnoj školi Ivana Mažuranića i Osnovnoj školi Ivana Lovrića.
Ukupno je sudjelovalo 105 učenica i učenika.

Svi sudionicu projekta su dobili majice sa logom Udruge Novi put i promotivne materijale Udruge.

Projekt „Sinj – grad zdrave mladeži“ se nastavlja i dalje, a Udruga će u nadolazećem razdoblju organizirati još tematskih radionica, igraonica , parlaonica te športskih natjecanja.


Udruga Novi put kroz projektne aktivnosti nastoji senzibilizirati mlade za problem zlouporabe droga, alkohola i pušenja te ih informirati i educirati o posljedicama konzumiranja svih oblika droga.

Svrha održavanja projekta je prevencija rizičnih oblika ponašanja (nasilje i konzumiranje svih sredstava ovisnosti) kod učenika.

New Balance planinski kup 2010.-Užitak je trčati na Kamešnici

U organizaciji atletskog kluba Otok, a pod pokroviteljstvom općine Otok i županije Splitsko dalmatinske u subotu 1.svibnja će se u Otoku održati 4.planinska utrka „ Kamešnica 2010.“, koja je ujedno i ekipno prvenstvo države u planinskom trčanju. Start je u 10,30 sati sa Trga dr. Franje Tuđmana (310 m  n/v ), dok je cilj za juniore u Donjim Koritima ( 670 m  n/v ), a za seniore u Gornjim Koritima ( 950 m  n/v ). Rekorderi staze su Dražen Dinjar ( 52:12 ) i Matea Matošević ( 58:44 ). Proglašenje pobjednika je planirano oko 13 sati kod planinarskog doma u Donjim Koritima. Organizator je pripremio bogate nagrade, a za utrku vlada veliko zanimanje trkača. Treba naglasiti da je ovo najbolje organizirana planinska utrka u državi, da se trči u sklopu HUCIPT-a, te da se boduje za New Balance juniorski i seniorski planinski kup 2010. Medijski promotor utrke su Sportske novosti, a glavni sponzor tvrtka Merkur-5 iz Splita.
Piše: Petar Norac Kevo Sportske novosti

'Dalmatinka nova': Budemo li morali uzeti svoje, neka nas zatvore

− Svi mi bivši radnici “Dalmatinke nove” ogorčeni smo jer se ništa ne čini da se stečajna imovina proda. Lokalne, županijske i državne vlasti potpuno su bešćutne i nezainteresirane za sudbinu radnika.
Svi su nam lijepo pričali i obećavali, a onda su nas gurnuli u zaborav. Zato smo odlučili podsjetiti ih. Idućeg tjedna održat ćemo skup bivših zaposlenika “Dalmatinke nove” na kojemu ćemo odlučiti kako ćemo pomoći sami sebi kada nam već nitko ne želi pomoći – kaže Iva Radonja, bivša čelnica obespravljenih radnika sinjske tvornice i predsjednica Odbora vjerovnika “Dalmatinke nove” u stečaju.
Od otvaranja stečaja prije 10 mjeseci, 187 radnika dobilo je po tri minimalne plaće od Agencije za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Onih 124 radnika koji su otkaze dobili prije otvaranja stečaja, ali ne i plaće od bivših vlasnika, braće Ladini, za desetak mjeseci i više, nisu dobili ništa, a čini se da se radi na tome da i ne dobiju.
− Na tri javna natječaja za prodaju imovine “Dalmatinke nove” stigla je samo ponuda zagrebačkog “Unitasa”, koja je radnicima neprihvatljiva. Smatramo da se stečajni upravitelj treba više angažirati u iznalaženju kupca, ako ne tvornice kao cjeline, onda u dijelovima.
Bojim se da ćemo na kraju mi radnici biti prisiljeni preuzeti stvar u svoje ruke. Ako preuzmemo tvornicu, uzet ćemo svoje, a ne tuđe, pa ako to bude smetalo vlasti, neka nas zatvore – kaže Radonja.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Obavijest

U većini vrtića na području Cetinskog kraja u tijeku su upisi djece u vrtić i jaslice za narednu pedagošku godinu. Upisi u sinjski vrtić mogu se obaviti do 7. svibnja u vrtiću Maslačak na Štaliji, radnim danima od 9,00 do 12,00 sati, osim četvrtkom kada se prijave primaju od 12,00 do 16,00 sati.
U Dječji vrtić Žabica iz Otoka upisi se vrše radnim danom od 7 do 15 sati, do 15. svibnja. Upisati se mogu djeca s navršene tri godine života i starija.
U dječji vrtić Trilj upisi će se obavljati od 03.do 25. svibnja od 9 do 17 sati. Sve informacije za upis u triljski vrtić mogu se dobiti na broj telefona 832-333.

“Dani dalmatinskih planinara”

“Dani dalmatinskih planinara” ove će se godine održati na  Vrdovu, u organizaciji Planinarske udruge Dinaridi iz Splita i Planinarskog društva Sv. Jakov iz Bitelića. Očekuje se kako će u tri dana druženja na Vrdovu se okupiti više od tisuću planinara iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Uz planinarske ture i tematsko predavanje održat će se i brdska biciklistička utrka. Posljednjeg dana druženja u popodnevnim satima bit će dodjela zahvalnica predstavnicima društava

Obavijest

Udruga obitelji s četvero i više djece Cerinskog kraja, 4 plus danas organizira tribinu u Trilju, na kojoj će biti predstavljen Statut i rad Udruge. Tribina će početi danas, 30. travnja, u 19,00 sati, a održat će se u triljskoj kino dvorani. Iz Udruge pozivaju sve zainteresirane obitelji da nazoče predavanju.

Obavijest

Povodom predstojećeg slavlja svete krizme u župi Gospe Sinjske koja će se održati sutra, 1. svibnja, i u nedjelju s početkom u 10,00 sati, danas, 30. travnja, će se u 18,00 sati u crkvi u Sinju održati ispovijed za sve krizmanike, njihove roditelje i kumove. Ispovijed će početi u 18,00 sati

Obavijest

“Likomed Veterina” na području općine Otok obavlja larvicidnu dezinsekcija polaganjem kompresa u stajaće vode i retencije voda, te prskanjem raslinja uz tekuće vode. Akcija će se provoditi do kraja ovoga tjedna. Dodatne informacije na broju telefona 701-400.

Stanje na cestama

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona na snazi će biti danas od 15 do 23 sata, te u nedjelju od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane neće vrijediti na autocestama, kao ni na Ličkoj magistrali - D 1.

Sport

Pred nama je još jedan zamimljiv i sadržajan športski vikend u kojem najavljujemo:

Alkar gostuje kod zagrebačke Mladosti u 3. kolu  kvalifikacija za A1 ligu. Susret je na rasporedu sutra, 1. svibnja, u 19,30.

Nogometaši Junaka u nedjelju, 2. svibnja, gostuju kod Vinogradara, a u susretima 3. HNL jug sutra, 1. svibnja, od 17 sati Hrvace dočekuju Neretvu, a Dugopolje ekipu Omiša.