Srijeda, 30.03.2011.

Fra M. Mariću nagrada Županije

Fra Mirko Marić dobitnik je nagrade Splitsko-dalmatinske županije, koja mu se dodjeljuje za sveukupan svećenički, javni i kulturni rad.
Fra Mirko Marić rođen je 1947. u Brnazama. Ugledni je svećenik, kulturni i javni djelatnik. Osnovnu školu i Franjevačku klasičnu gimnaziju pohađao je i završio u Sinju. Diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1975. godine, a za svećenika je zaređen 1974. u Imotskom. Kao mladi svećenik 1975. i 1976. u Zmijavcima je vrši službu kapelana, a od 1976. do 1982. godine bio je dušobrižnik za Hrvate pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu. Narednih šest godina voditelj je Hrvatske katoličke misije u Ludwigsburnu i Waiblingenu. Od 1986. do 1994. obnašao je dužnost voditelja Hrvatske katoličke misije u Munchenu. Zbog velikog iskustva i predanog rada među našim ljudima, imenovan je Provincijalovim delegatom za cijelu Njemačku (od 1994. do 1997.).
IZVOR: WWW.FERATA.HR
...

Aržano: Obljetnica pogibije J. Jovića

Povodom obilježavanja 20.  obljetnice akcije 'Plitvice' i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika, danas se u Aržanu, njegovu rodnom mjestu, održava svečani program.

Među brojnim izaslanstvima, u Aržanu su danas izaslanstva MUP-a i PU SD te Grada Trilja. Na mjesnom groblju, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, odana je počast redarstveniku Josipu Joviću, koji je poginuo 31. ožujka 1991. na Plitvicama. U Župnoj crkvi Svih svetih služena je misa zadušnica za Josipa Jovića i sve pale branitelje u Domovinskome ratu.

U 11 sati počinje Ultra maraton od Aržana do Plitvica, koji se u organizaciji AK Imotski i TZ Imotski održava u spomen prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću i akciji 'Krvavi Uskrs 1991'.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Fra Zvjezdan Linić u Bajagiću

U Župi sv. Nikole biskupa, Bajagić – Obrovac, sutra, 31. ožujka, počinje trodnevna korizmena obnova, čiji je moto: 'Gospodin moj i Bog moj'. Voditelj je karizmatik fra Zvjezdan Linić.
Sutra i u petak duhovna obnova održavat će se od 17 do 20 sati, a u subotu od 10 do 12 i od 17 do 20 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sport

Hrvatska rukometna kadetska ženska reprezentacija plasirala se na Europsko rukometno prvenstvo, koje će se održati u Češkoj od 23. lipnja do 3. srpnja. Kvalifikacijski turnir održan je na Islandu. U konkurenciji Španjolske, Švicarske i domaćina Islanda, naše djevojke ostvarile su veliki uspjeh plasmanom na EP.  U reprezentaciji Hrvatske nastupile su dvije članice ŽRK Sinj, Silvija Masnić i Kristina Runje. Prema ocjeni rukometnih stručnjaka, Masnić je izabrana u najbolju sedmorku prvenstva kao lijevi vanjski te je ujedno najbolja hrvatska igračica. Uz Masnić i Runje, svakako treba istaknuti velike zasluge Ljiljane Borozan, trenerice ŽRK Sinj, koja je član stručnog stožera reprezentacije.

Nakon što je klupu sinjskog županijskog ligaša Tekstilca napustio Damir Matijašević, preuzevši vođenje trećeligaša Hrvaca, Uprava kluba odlučila je kako će novi trener biti 32-godišnji Stipe Perić, dosadašnji trener kadeta Tekstilca. Podsjetimo, Perić je svoju njogometnu karijeru počeo u Junaka, zatim je uspješno nastupao za Split, Uskok, Hrvace, OSK i Tekstilac a jedno vrijeme igrao je u Hercegovini. Prošle sezone bio je pomoćnik treneru Junaka Milu Nižetiću.
Uprava Tekstilca za novoga trenera kadeta odredila je aktualnog igrača prvog sastava Jozu Pletikosića.


Nogometaši Hrvaca izgubili su jučer u Prološcu od Mladosti 2 : 1, u utakmici 23. kola 3. HNL-jug. U 45. minuti Tomić je postigao gol za vodstvo Hrvaca. Početkom drugog poluvremena Hrvatačani nisu iskoristili nekoliko izglednih šansi za pogodak. Susret je završio pobjedom domaće ekipe zahvaljujući spretnosti Bašića koji je najprije izjednačio u 85. minuti, a 5 minuta kasnije zabio pobjednički gol s 11 metara.
Dodajmo kako je Petar Bašić rođeni Otočanin, koji je nogometno iskustvo ispekao igrajući za klubove Cetinskog kraja – OSK, Junak i Hrvace, bio je i u prvoligašu Šibeniku te kratko vrijeme u Mađarskoj.  Susret u Prološcu pratilo je 200-tinjak gledatelja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Prohodnost cesta

Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi.

Na riječkoj obilaznici na 21. km i od 22. do 25. km u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom. Moguće su gužve.

Zbog radova, na autocesti A 1 od južnog izlaza tunela Sveti Rok do vijadukta Božići, u smjeru Splita, promet teče dvosmjerno, jednom stranom kolnika. Kroz tunel Plasina vozi se dvosmjerno, jednom cijevi.

Na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zatvoren je izlaz Lužani u smjeru Slavonskog Broda. Obilazak je preko čvorova Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad.
IZVOR: HAK
...