Četvrtak, 29.12.2016.

Otvorena izložba ‘Gaj Laberije’


U okviru programa manifestacije ‘Advent u Sinju’ sinoć je u Galeriji Sikirica upriličeno otvaranje izložbe ‘Gaj Laberije’.
Izložbu je organizirala Udruga PKD Gaj Laberije koja već 12 godina organizira utakmicu Delmata i Rimljana te na taj način želi istaknuti da je cetinski kraj kolijevka nogometa. Na otvaranju izložbe pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Udruge Dejan Poljak, koji je istaknuo kako je prva utakmica, koja je odigrana 2005. godine, privukla veliku pozornost, što im je dalo poticaj za daljnji rad. Također je naveo tri razloga zbog kojih je Udruga osnovana. Prvi je da se afirmira stela Gaja Laberija, drugi da se ona stavi u turističke, kulturne i edukativne svrhe i treći da se stavi u gospodarske svrhe. Prema riječima Dejana Poljaka, već se dosta toga razvilo u ta tri smjera te se želi postići da Gaj Laberije postane treći sinjski brend, uz Alku i Veliku Gospu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izašao novi broj Cetinskih vrila

Iz tiska je izašao novi broj Cetinskih vrila, glasila Ogranka Matice hrvatske u Sinju.
U novom broju Cetinska vrila obrađuju brojne zanimljive teme i događaje.
Jagoda Martinčević piše o glazbeno-scenskom spektaklu ‘Mirakul’ Dražena Žanka i Ivice Krajača, koji je praizveden 4. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Velibor Borković napisao je tekst povodom tristote obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske ‘Svjedočeći prošlost, opiremo se amneziji’, a dr. Stipe Botice ‘Otok 1715. godine’. Novi broj Cetinskih vrila donosi i osvrte Miljenka Buljca, na dvije izložbe koje su bile otvorene u Sinju u okviru ovogodišnje manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’. Riječ je o izložbama Miljenka Romića ‘Molitvene slike Miljenka Romića posvećene 300. obljetnici krunjenja slike Gospe Sinjske’ i Damira Markulina ‘Traganje duše – izložba slika, kamenih skulptura, duboreza i terakote’. Za novi broj Cetinskih vrila pišu Anita Librenjak i Nikolina Knezović, Ante Kojić, Martin Vrgoč, Mislav Cvitković, fra Stipica Grgat i Iva Kolak, a uredništvo je objavilo i nekrolog Marijanu Travizziju Ceji.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Okrnjeni Alkar domaćin Zadru

Alkar će u četvrtak, u okviru 13. kola, biti domaćin Zadru, čime će odraditi svoje što se ove kalendarske godine tiče. Zadar je papirnati favorit u ovom susretu, možda i veći nego prijašnjih godina, ali je zato i poprilično umorniji…
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR