Ponedjeljak, 29.08.2005.

ULTIMATE FIGHT: RUSKI SPECIJALAC FEDOR JEMELJENENKO DOMINANTAN U MEčU ZA TITULU

Ruski car Fedor Jemeljenenko obranio je svoj naslov najboljeg u Prideu, jednoglasnom odlukom sudaca u Saitami svladao je Mirka Cro Cop Filipovića koji nije uspio u svom nastojanju, po drugi put uzeti naslov najboljeg. Fedor je zadržao svoj niz nepobjedivosti, punih pet godina ne zna za poraz, od 20. listopada 2000. kada ga je jedini u ultimate fightu dobio Tyuyoshi Kohsaka. A i tada je poražen zbog ozljede i sudačkog prekida. Cro Copu je ovo treći poraz u Prideu, nakon što 9. studenog 2003. godine poražen od Minotaura u borbi za naslov prvaka, te prošle godine 24. travnja stigao je i poraz od Kevina Randlemana.
Pred prepunom Saitama Arenom, oko 40.000 gledatelja, u predgrađu Tokija dvoboj dvojice divova bio je potpuno neočekivan. Naime sva prethodna najavna razmišljanja kako je Cro Cop uvjerljiviji i bolji u stand-up borbi od Fedora pokazala su se samo kao predviđanja. Fedor je dosta dobro i konkretno parirao Filipoviću u stojećem stavu, zatvoriviši mogućnosti plasiranja middle i high kickova, te je odličnim kretanjima prisiljavao Cro Copa na defanzivni stav i stalno povlačenje. Iz takve pozicije bilo je gotovo nemoguće plasirati neki dobar udarac što je Fedor koristio za svoje poznate široke krošee i ulaske u gard.
Samo u prvoj rundi Filipović je naizgled imao prednost, sredinom prve runde imao i jednu, pokazat će se i jedinu, odličnu akciju kada je zadnjim direktom lijevom rukom pogodio dvaput Fedora i raksrvario mu nos. No to naš borac nije iskoristio. Dapače, umjesto juriša na ozlijeđenog Fedora ponovno se vratio u defanzivan stav kojega nismo očekivali. A Fedor je strpljivo gradio poziciju i pred kraj prve runde po prvi put borbu doveo u parter gdje je stalno pokušavao napraviti akciju za gušenje ili izvlačenje poluge.
U drugoj rundi nadmoć Fedora je bila i veća, činilo se da puno lakše dolazi u situaciji u stand-up borbi da zada jači i precizniji udarac. Ponovno je uspio judaškom tehnikom čišćenja spustiti borbu u parter gdje je dominirao i gdje mu je u drugoj rundi otpor i blokade Cro Copa bile manje učinkovite, a očito je da se u toj borbi za obranu pozicije Filipović i dosta istrošio pa je nestalo eksplozivnosti u udarcima sa kratke distance. S druge strane Fedor je pojačavao ritam i samo spretnosti i dobre kretnje kukovima Cro Copa sprečavale su ga da stigne u bolju poziciju i završi dvoboj prekidom. Sličnu sliku vidjeli smo i u trećoj rundi, Fedor je očito znajući da ima veliku bodovnu prednost gledao što prije spustiti borbu u parter i završiti dvoboj. Kada je to sredinom posljednje runde i uspio meč je praktički bio gotov.
Cro Cop nije uspio, Fedor ga je nadvladao u svim elementima, fizički je izgledao bolje, konkretniji u stand-up borbi, a spuštanjem borbe u parter iskoristio je svu svoju nadmoć. Filipovića odavno nismo vidjeli u defanzivnijoj ulozi, nemoćnijeg. čak i kada je izgubio od Minotaura prekidom u prvoj rundi je brazilskog majstora imao gotovo na dlanu. Ovaj put ništa nije napravio, "ruski stroj" ga je jednostavno pregazio.

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA-Robert RADICA