Ponedjeljak, 29.07.2013.

U Sinju održan ‘Dan antike 2013.’U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ u Sinju je jučer održan Dan antike, kojeg je organizirala udruga ‘Gaj Laberije’. Na Trgu dr. Franje Tuđmana upriličena je nogometna utakmica kojom se posljetiteljima htjelo ukazati na to da je baš Cetinska krajina kolijevka nogometa. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otvorena izložba ‘Dalmatinka’

Sinoć je u Vojarni otvorena izložba ‘Dalmatinka’ o nekadašnjem tekstilnom divu, organizirana od udruge SUK. Nakon otvorenja izložbe, posjetitelje je zabavljao akustični duo iz Splita, Igor & Irena.
Izložba će biti otvorena do četvrtka, svaki dan od 17 do 21 sat, tako da svi oni koji nisu mogli doći sinoć, a žele pogledati, mogu navratiti. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije od same izgradnje Dalmatinke, preko razdoblja visoke proizvodnje, pa do propadanja i današnjeg stanja pogona i ostalih zgrada u kompleksu. Posebno su zanimljivi predmeti poput znakova upozorenja i proizvoda koje smo uspjeli prikupiti.
Ovim putem se zahvaljujemo preostalim djelatnicima u Dalmatinci koji su nam dopustili prikupljanje građe i fotografiranje u tvornici, kao i bivšim radnicama i radnicima koji su nam ustupili fotografije, predmete i uspomene, te ostalim institucijama i pojedincima s kojima smo surađivali.
Prvi dojmovi svih posjetitelja su pozitivni, i mnogi su se začudili količinom i raznolikošću prikupljenim predmeta. Ovim putem izražavamo žaljenje što ova izložba nije prepoznata od Grada Sinja, pa se nadamo da će je prepoznati i podržati građani.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Mićo i Pike najbolji otočki lađari!Mirko i Marinko Norac Kevo, odnosno popularni Mićo Kevin i Pike  pobjednici su 4. Utrke cetinskih autohtonih otočkih lađa.
U okviru manifestacije Otočko kulturno ljeto, a u organizaciji ŠRU ‘Didovina’ Otok jučer je na Cetini, na Kerepu održano natjecanja lađara, koji su sve prisutne na trenutke vratili u prošlost i podsjetili što je sve lađa značila ljudima uz Cetinu. Stariji i danas znaju reći: ‘U selima od izvora do ušća Cetine u lađi se rađalo i umiralo’. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Još jedna tijarička noć za pamćenje

U Tijarici se i ove godine, na  jubilarnoj 10. po redu manifestaciji ‘Dani komina, pure i bronzina’ feštalo do dugo u noć. Tijarička dvodnevna fešta održana je u organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’, a privukla je oko četiri tisuće posjetitelja iz Dalmacije, BiH, te raseljenih Tijaričana, ponajviše iz Njemačke i Slavonije. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR