Srijeda, 29.07.2009.

PREDSJEDNIK STJEPAN MESIć ODUZEO ODLIčJA OSMORICI PRIPADNIKA HV OSUđENIM U SLUčAJU GOSPIć, LORA I PAKRAčKA POLJANA

Predsjednik Stjepan Mesić oduzeo je odličja osmorici nekadašnjih pripadnika Hrvatske vojske, osuđenih u slučajevima Gospić, Lora i Pakračka Poljana. Bez odličja su ostali Mirko Norac, Tihomir Orešković, Stjepan Grandić, Tomislav Dujić, Davor Banić, Ante Gudić, Anđelko Botić i Siniša Rimac. Predsjednik Mesić odluku je donio 20. srpnja, a njenim jučerašnjim stupanjem na snagu general Norac ostao je bez sljedećih odlikovanja: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja za iznimne pothvate.

KONFERENCIJA ZA NOVINAREGradonačelnik Ivica Glavan i njegovi suradnici na konferenciji za novinare ukazali su na loše stanje u Javnom komunalnom poduzeću "Vodovod i čistoća". Poduzeće je prošlu godinu završilo s gubitkom od 4 milijuna kuna, i 21 milijun kuna nenaplaćenih potraživanja, od čega je 80 % upitne naplativosti.
Gradonačelnik Ivica Glavan je kazao kako građani Sinja pod njihovom izvršnom vlasti neće plaći račune za druge, a naputak iz Vlade RH da poskupljenja neće biti, njima ide u prilog. Glavan ističe, kako je riječ o vrlo složenom problemu, očekuje se očitovanje i suvlasnika ne putem javnosti, nego putem odgovornog ponašanja prema tvrtci tj. plaćanju njihovih obveza. Grad Sinj će biti spreman, kaže gradonačelnik, imati i svoju samostalnu komunalnu tvrtku. ...

STUDENTSKI CENTAR ODUSTAO OD POVEćANJA CIJENA HRANE

Studentski centar odustao je od najavljenog povećanja cijena hrane, a smanjena je i predviđena cijena smještaja u studentskim domovima. Predviđene cijene po kategorijama smanjene su za 100 kuna. Tako će cijena smještaja u prvoj kategoriji biti 300, a ne kako je planirano 400 kuna, u drugoj 200, a u trećoj 100 kuna. Ove su odluke donesene nakon jučerašnjeg sastanka Studentskog centra, resornog ministarstva i Studentskog zbora.
Prihvaćeni su i prijedlozi Studentskog zbora da se studentima posebnog socijalnog statusa omogući plaćanje po dosadašnjim cijenama, te da se u skoro vrijeme krene u obnovu studentskih domova te u izgradnju novih.

OBAVIJEST

U subotu, 1. kolovoza, će se održati druga javna tribina "Gradonačelnik i njegovi suradnici s građanima". Na tribini će biti prezentirano trenutačno gospodarsko stanje Grada, a gradonačelnik i suradnici odgovarat će i na pitanja građana. Tribina će se održati u gradskom kinu s početkom u 10,30 sati.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U TIJARICI

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i Udruga "Pokrenimo Tijaricu" organiziraju akciju darivanja krvi koja će se održati sutra, 30. srpnja, od 9,00 do 13,00 sati u prostorijama osnovne škole u Tijarici.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."U Galeriji Galiotović jučer, 28. srpnja, otvorena je izložba Foto video Udruge Sinj pod nazivom "Sinjske minijature". Na izložbi je postavljeno 20 panoa sa 130 fotografija minjatura sa pročelja kuća i stanova u Sinju.

Koncert dječjeg zbora "Sinjski slavuji" održat će se večeras u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske, s početkom u 20,00 sati. Osim "Slavuja" nastupit će i novoosnovani mješoviti zbor grada Sinja. Oba zbora djeluju pod ravnanjem prof. Marije župić. Kao gosti nastupit će i Marija župić na klarinetu i Nives Granić na glasoviru.

U organizaciji Matice Hrvatske Sinj sutra, 30. srpnja, će se održati predstavljanje knjige "Pregled povijesti Sinja" Martina Vrgoča. Knjigu će predstaviti prof. Stjepan Bekavac, Joško Kontić dipl. Novinar, fra Mirko Marić i autor knjige prof. Martin Vrgoč. Program će voditi prof. Marko Duvnjak, a u glazbenom dijelu nastupit će Inga Romac šarić i Joško Delić. Promocija će se održati u hotelu Alkar sutra s početkom u 20 sati, u sklopu manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe".

"VRLIčKO LJETO"

U okviru Vrličkog ljeta večeras u 20 sati na česmi će gostovati glumačka družina Histrioni. Izvest će predstavu "Legenda o svetom Muhli".

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina večeras je američka komedija MAMURLUK. Početak je u 20,30 sati.

VRIJEME

Pretežno sunčano, te vrlo toplo, u mnogim krajevima i vruće. Vjetar će u unutrašnjosti biti uglavnom slab, a na Jadranu će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Najviša temperatura uglavnom između 28 i 33, u unutrašnjosti Dalmacije i do 35 °C.
IZVOR