Nedjelja, 29.06.2008.

Još jedan marš Lwove divizije ili napokon pobjeda igre s dušom?


Udarne igle - Lukas Podolski i Fernando Torres, autor: AFP


'Idemo pobijediti i umrijeti u ljepoti', hrabri se Xavi. Furija ima bolje igrače od Elfa i izgubiti može samo na dva detalja: u prekidima i prije svega - psihološki
Europski prvak Grčka i svjetski Italija nogometu sigurno nisu donijeli popularizaciju. španjolska bi bila prvi slavljenik EP-a nakon Francuske 1984. koji baš igra. I pobjeđuje igrom. I Nizozemska 1988. i Francuska 2000. godine, premda sastavi sa znalcima, mnogo su više polagale na tempo i snagu. Xavi, Iniesta, Fabregas, David Silva... imaju i to, ali svatko će prvo reći: "Jaki su na lopti." Europski prvak da postane momčad koja je jaka na lopti? Zvuči kao pravo osvježenje.

Iribar, Amancio, Pereda, Marcelino, Luis Suarez... nosili su Furiju do jedinoga velikog trofeja u povijesti. U polufinalu su 1964. svladali Mađarsku i u finalu Sovjetski Savez. Pa kako je moguće da španjolska, koja niti manje ulaže od ostalih europskih sila Italije, Njemačke, Francuske..., niti je manje talentirana nema pehara, trofeja?! Jednostavno, godinama se taložio gubitnički mentalitet.

Sada? Eh, to je najveća enigma. Aragones je na konferenciji za novinare govorio o Linekeru. A ta priča, dobro znate, završava zaključkom - Njemačka pobjeđuje. Jesu li se zadovoljili velikim finalom ili su spremni, ponajprije u glavi, otići do kraja? Aragones, koji će krajem srpnja napuniti 70 godina, postao bi time najstariji izbornik europski prvak. Posjeduje bolje igrače od Elfa i izgubiti može samo na dva detalja: u prekidima i prije svega - psihološki. Nijemci tu neće zakazati i čekat će šansu ako im je Furija ponudi. U utakmicima s najvećima u pravilu ih je nudila. Može li sada okrenuti povijest i nadmašiti samu sebe?

Baš zato što nogometna vrijednost u završnicama rijetko kada igra presudnu ulogu, a mnogo više stabilnost i pobjednički gard, Lwov sastav u maloj je prednost. No, ni Njemačka ne pobjeđuje svaki put. čak i Lineker danas vjeruje da utakmica može završiti Elfovim porazom.
- španjolska je najbolja, ima sjajnu priliku za trofej nakon 44 godine - kazao je legendarni engleski napadač.

Obje strane hrabre su u izjavama, riječ "pobjeda" jedina je konstanta u najavama.
- Možemo ispisati povijest. To je velika utakmica, posebna inspiracija, vjerujem da ću zabiti gol kao Marcelino 1964. za naslov - kaže Torres.

Veznjak Xavi, kojega španjolci oslovljavalju "kapetanom na terenu", jedan je od trojice koja su 1999. osvojila naslov svjetskog prvaka na prvenstvu igrača do 20 godina. On, Casillas i Marchena. Xavi se divi pristupu nogometu koji zagovara Aragones.
- Stalno govori: "Igrajte se, dodavajte"; njegov je nogomet umiranje u ljepoti. Idemo pobijediti i pritom umirati u ljepoti. Možemo i jedno i drugo - tvrdi Xavi.
Joachim Lw hvali suparnike kao "impresivne tehničare", no ne vjeruje u drugi rasplet osim trijumfa.
- španjolska nema vođu poput Ballacka - prisnažio je Franz Beckenbauer, dotaknuvši se tako Xavija, Aragonesove desne ruke.

U Berlinu ili Madridu, gdje će dočekati šampione? Jedno je sigurno, na kraju vrlo dobrog Eura imamo veliko finale.

Autor: Dražen Antolić
IZVOR: http://www.sportskenovosti.hr