Četvrtak, 29.05.2008.

Slučaj \'Dalmatinka\': Polančec ponudio - stečaj ili nagodba s plaćama

Nakon sastanka s prestavnicima radnika, sindikata i uprave sinjske tvornice Dalmatinka Nova, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec predstavio je dva moguća rješenja za probleme radnika te tvrtke.

Podsjetimo, radnici sinjske tvornice plaću nisu primili devet mjeseci, zbog čega su najavili nastavak štrajka glađu te još ekstremnije akcije.

- Jedan scenarij je da se sadašnje stanje pretvori u stečaj, a drugi da se nastavi proizvodnja. No, tu treba doći do nagodbe između poslodavca i radnika, kazao je Polančec.

U slučaju postizanja nagodbe vlasnici tvrtke, kako je istaknuo, morali bi radnicima do 30. lipnja isplatiti šest plaća iz 2007. godine, a do 30. rujna i preostale tri plaće iz 2008. Također, obje strane trebale bi povući tužbe na svim sudovima, a u prijelaznom periodu do postizanja pune proizvodnje radnici bi primali minimalnu plaću.OPšIRNIJE

IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

SASTANAK U MINISTARSTVU GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIšTVA VEZANO ZA SLUčAJ "DALMATINKA NOVA"Danas, 29. svibnja, s početkom u 16 sati u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva održat će se radni sastanak kojeg je sazvao ministar i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a vezano za slučaj Dalmatinke-Nove. Na sastanak su pozvani ministrica pravosuđa Ana Lovrin, Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, gradonačelnik Sinja Ivan Nasić, predstojnik vladina Ureda za socijalno partnerstvo, predstavnici sindikata koji djeluju u tvornici, čelnici sindikalnih središnjica, odvjetnik radnika Zoran Vujanović, predstavnik vlasnika tvornice te stečajna upraviteljica u društvu Dalmatinke Nove. Predsjednica Nezavisnog sindikata Iva Radonja i jutos je potvrdila kako su zahtjevi radnika Dalmatinke isplata 6 zaostalih plaća odmah te da će tri plaće moći sačekati sljedećih dva mjeseca.

Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata danas je rekao kako postoji mogućnost da Vlada na svojoj današnjoj sjednici dogovori i pomoć radnicima Dalmatinke Nove kroz jednokratnu uplatu od milijun kuna koje bi se uplatile Gradu Sinju, a Grad bi ih proslijedio radnicima kao jednokratnu pomoć države.

OBAVIJEST

Zbog završetka radova na kanalizacijskom sustavu ulica Braće Radić i danas je ista zatvorena za sav promet.

KINO DANAS

U Gradskom kinu večeras od 20,3o sati sati prikazuje se film Narnijske Kronike-kraljević Kaspijan

Kalup za izradu nakita star više od 2000 godina


Marinko Poljak posjeduje rimski kameni kalup za izradu nakita starog više od 2000 godina

Marinko Poljak u zbirci ima više od 1000 raznih predmeta, od kamenog doba, kamenih noževa i sjekira, preko rimskog do starohrvatskog doba, uz nekoliko desetaka vrlo vrijednih ratnih trofeja raznih kultura.

Udruga za očuvanje kulturne baštine cetinskog kraja u Otoku, u povodu 99 godina škole u tome mjestu, organizira bogat kulturni program, u okviru kojeg će ovoga četvrtka 29. svibnja biti predstavljena i arheološko-etnološka izložba kolekcionara iz Glavica Marinka Poljaka, inače člana te udruge.

Sama izložba ne bi bila toliko značajna da na njoj neće biti premijerno prikazan kameni kalup za izradu nakita, za koji se pretpostavlja da je iz vremena rimskog doba, to jest da je stariji više od 2000 godina. Taj iznimno zanimljiv predmet je nedavno stigao u Marinkovu zbirku, a pronađen je u okolici mjesta čitluka (Aecum).OPšIRNIJE
IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

KRONIKA 92

PP SINJ, 28.05.2008. g., oko 10,00 u Dicmu, na D-1, četrdesetpetogodišnjak je upravljao OA marke Renault Twingo, splitskih registarskih oznaka kretajući se iz smjera Sinja prema Splitu. Zbog neprilagođene brzine kretanja vozila prednjim dijelom naletio je na osamdesetčetverogodišnju pješakinju koja je prelazila cestu kroz zaustavljenu kolonu vozila, izvan obilježenog pješačkog prijelaza koji se nalazi na udaljenosti od 15 m. Pješakinja je zadobila TTO od posljedica kojih je u 15,00 sati, preminula u KBC Split.
IZVOR: PU SD