Nedjelja, 29.04.2007.

Noćas u 3:05 umro je Ivica Račan.



SDP i Hrvatska ostali su bez čovjeka koji je neizbrisivo obilježio naše živote i povijest ove zemlje. život mu je do kraja bio ispunjen borbom za političke ciljeve koji u svom središtu imaju čovjeka, njegovu sreću i blagostanje.

Ivica Račan je bio jedan od najutjecajnijih hrvatskih političara čija je zasluga u transformaciji Hrvatske u modernu demokraciju nemjerljiva.

Napuštanjem kongresa jugoslavenskih komunista u Beogradu, jasno je pokazao svoj stav prema agresivnim prijetnjama ultranacionalista i njihove dogmatske većine.

Raspisivanjem i organizacijom prvih slobodnih višestranačkih izbora 1990. godine i osiguravanjem mirnog prijenosa vlasti na izbornog pobjednika, omogućio je stvaranje temelja moderne hrvatske demokracije i otvorio put ka hrvatskoj samostalnosti.

Bio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 2000. do 2003. godine, Vlade koja je odlučno otvorila Hrvatsku prema svijetu i povela je na put prema europskim integracijama. Bila je to Vlada koja je snažno proširila prostor ljudskih i građanskih prava i demokratskih sloboda.

Na svim parlamentarnim izborima Ivica Račan biran je za zastupnika u Hrvatski sabor, a u ovome mandatu bio je i predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom.

Kao predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske od njezinoga osnutka, Račan je najzaslužniji za stvaranje i stalno jačanje moderne socijaldemokratske misli u Hrvatskoj. Istinski privržen demokratskim vrijednostima, Ivica je svojom tolerancijom, svojim uvažavanjem drugoga, bio nedostižan uzor svakome od nas.

Smrću Ivice Račana, članovi SDP-a gube iskrenog prijatelja i divnog suradnika, vizionara koji je trasirao putove i sigurnom nas rukom vodio kroz sva iskušenja na koja politička stranka nailazi.

Ivica Račan - biografija
Ivica Račan rođen je 24. veljače 1944. godine u Ebersbachu u Njemačkoj.
1970. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

U godinama od 1967. do 1972. radi kao istraživač u Institutu za društveno upravljanje u Zagrebu, a od godine 1972. do 1978. obnaša dužnost člana Izvršnog komiteta CK SKH (Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske) da bi, nakon toga, do godine 1982. bio članom Predsjedništva CK SKH. Iduće četiri godine radi kao direktor Političke škole SKJ "J. B. Tito" u Kumrovcu i ujedno je urednik časopisa za društveno-politička istraživanja "Kumrovečki zapisi". Od 1986. do 1989. član je Predsjedništva CK Saveza komunista Jugoslavije, gdje se, zajedno sa slovenskim članovima, zalagao za politički pluralizam.

Kada je 13. prosinca 1989. izabran za predsjednika Saveza komunista Hrvatske objavljuje da će za četiri mjeseca biti održani prvi demokratski, višestranački izbori u Hrvatskoj.

23. siječnja 1990. Račan predvodi hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongresu SKJ u Beogradu, gdje se otvoreno sukobljava s Miloševićem, njegovim ultranacionlistima i dogmatskom većinom. S hrvatskim izaslanstvom odlazi s Kongresa te zajedno sa slovenskim kolegama napušta Beograd.

Godine 1990. raspisuje prve demokratske, višestranačke izbore u Hrvatskoj i organizira mirni prijenos vlasti na tada pobjednički HDZ. Na tim prvim demokratskim izborima izabran je za zastupnika u Zastupnički dom Sabora.

Kao vođa demokratske struje u bivšem SKH, preimenuje i reformira SKH u Stranku demokratskih promjena (1990. godine), a 1991. godine u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske - SDP.

Na parlamentarnim izborima 1992. i 1995. Ivica Račan ponovno je biran u Zastupnički dom Sabora.

U razdoblju od 1995. do 1997. nastavlja graditi SDP u snažnu opoziciju vladajućem HDZ-u.

U kolovozu 1998. potpisuje sporazum s Draženom Budišom, predsjednikom Hrvatske socijalno-liberalne stranke o zajedničkom nastupu na izborima 2000. godine. Doprinosi okupljanju i suradnji šest glavnih oporbenih stranaka s ciljem jačanja njihova položaja i razvoja demokracije u Hrvatskoj.

Na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-a i HSLS-a osvaja većinu zastupničkih mjesta u Zastupničkom domu Hrvatskog državnog sabora i 27. siječnja Ivica Račan imenovan je predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Na sljedećim parlamentarnim izborima 2003. još je jednom izabran za zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru i predsjednik je Kluba zastupnika te stranke.

Na 9. konvenciji SDP-a u svibnju 2004. godine ponovno je biran za predsjednika SDP-a.

2005. prihvaća dužnost predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.
Suočen s teškom bolešću, 31. siječnja 2007. objavljuje da se privremeno povlači iz političkog života, a 11. travnja daje ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

Ivica Račan umro je u Zagrebu od posljedica karcinoma bubrega.
IZVOR: www.sdp.hr