Ponedjeljak, 29.03.2010.

19. obljetnica akcije “Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića prvog hrvatskog redarstvenika

Sutra, 30. ožujka, se u Aržanu obilježava 19. obljetnica akcije “Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića prvog hrvatskog redarstvenika. U 10 sati visoko izaslanstvo MUP-a posjetit će obitelj Jović, a potom će na mjesnom groblju paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odati počast poginulom redarstvenikku Josipu Joviću. Sveta misa zadušnica služit će se u Župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu sutra u 11.sati.
Također sutra s početkom u 21 sat počinje ultra maraton od Karlovca do Plitvica koji organizira Udruga specijalne jedinice policije „Grom“ iz Karlovca.

Obavijest

Od danas, 29. ožujka, je u funkciji službena internetska stranica Grada Trilja, www.trilj.hr. Na stranici će se svakodnevno ažurirati najnovije vijesti i informacije s triljskog područja.

Prema evidencijiama iz općinskih i gradskih uprava s područja Cetinskog kraja za nabavku sadnica vladao je velik interes

Prema evidencijiama iz općinskih i gradskih uprava s područja Cetinskog kraja za nabavku sadnica vladao je velik interes. Naime već nekoliko godina provodi se akcija nabavka sadnica i vinove loze po principu da jednu trećinu cijene plaća županija,jednu grad ili općina i trećinu krajni korisnik. Prema tim podacima zainteresiranost na podrčju cetinskog kraja izražena je u slijedećim brojčanim pokazateljima:
Ukupno je kupljeno po ovom modelu 33935 sadnica vinove loze i 27502 ostalih sadnica.Pored ovog modela nabave još je nekoliko tisuća sadnica loze i ostalih voćaka nabavljeno preko poticajnih ili drugih sredstava.

11. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sinja

Sinjski vijećnici danas, 29. ožujka, će održati 11. sjednicu Gradskoga vijeća, koja će početi u 13 sati. Od najavljenih 11 točaka Dnevnog reda izdvajamo: Prijedlog Programa javnih potreba u športu za 2010. godinu te Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od lipnja do prosinca prošle godine.

Obilježavanje 66. godišnjice jednog od najmasovnijih i najokrutnijih pokolja na hrvatskim prostorima u Drugom svjetskom ratu

Nastavlja se dvodnevno obilježavanje 66. godišnjice jednog od najmasovnijih i najokrutnijih pokolja na hrvatskim prostorima u Drugom svjetskom ratu, u kojem je krajem ožujka 1944. god. SS-ova divizija Princ Eugen u nekoliko triljskih i otočkih naselja ubila više od 1 tisuću i 500 civila. 
Misa zadušnica u Rudi služit će se u 17 sati. 

 U Voštanima je održana misa zadušnica za žrtve pokolja. Nakon svete mise prigodni program izveli su  učenici OŠ Stjepana radića iz Tijarice. Komemoraciji su nazočili dožupan Luka Brčić, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, sa suradnicima gdje su položili vijence na grobnicu i spomen kapelicu.

Kod obnovljene grobnice u Krivodolu misa zadušnica počet će u 17,00 sati. Nakon polaganja vijenaca, obići će se sva mjesta stradanja, u Podima, Vukasa, Šipića i Rožama.

Jučer, 28. ožujka,  je na Podima održana komemoracija u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinskog kraja, a u Otoku su predstavnici općinskih vlasti na starom groblju položili vijenac i zapalili svijeće za nevine žrtve potkamešničkog stradanja                                                          
Komemoracija za nevino ubijene žrtve, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinskog kraja, održat će se i u Podima. Udruga će položiti vijence i kod obilježja u Krivodolu i Voštanima.

Sport

U susretu 2. HNL u Sinju su igrali Junak-Solin. Pobijedio je Junak 2-0 golovima Mate Sučića.
U utakmici 4. HNL u Otoku OSK i Mladost iz Prološća 2-0.
Trećeligaš Dugopolje na svom travnjaku pobijedilo je Jadrana iz KS 1-0.

U posljednjem kolu A2 košarkaške lige Alkar je pobijedio triljsku Cetinu 65-61. Na kraju Alkar je osvojio prvo mjesto s svih dvadest pobjeda, a triljani su ostvarili sedam pobjeda i 13 poraza koliko imaju i Omiš i Mislav iz Splita ali zbog slabije međusobne koš razlike napuštaju ovo natjecanje.

U Trilju su rukometaši Gorice pobjiedili ekipu Trilja u prvoj rukometnoj Dukat ligi 35-19.

U susretu druge rukometne lige Kamičak je pobijedio Dubrovnik 1974 rezultatom 29-20.

U susretu 2. odbojkaške lige, Donat zaštita iz Zadra pobijedila je ekipu ŽOK Sinja na njegovom terenu 3-1 u setovima.


U prvoj utrci prvenstva Hrvatske u motokrosu, koje je održana jučer u Požegi, članovi Motocross kluba Cetina Grab ostvarili su dobre rezultate. U klasi E Mix 2 Ivan Kundid zauzeo je 6. mjesto među 22 natjecatelja. U klasi 85 kubika Petar Kundid bio je 7. od 19 natjecatelja.

Stanje na cestama

U povodu blagdana Uskrsa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona zabrane su:
2. travnja (Veliki petak) od 15 do 23h,
5. travnja (Uskrsni ponedjeljak) od 14 do 23h,
Zabrana ne vrijedi na autocestama i na Ličkoj magistrali (D1).
S poboljšanjem vremenskih prilika, sve je veći broj motociklista na cestama u RH. Motociklistima savjetujemo da obilaze vozila u za to predviđenom traku, poštuju sve prometne propise, voze bez naglih promjena smjera i održavaju što veće odstojanje od ostalih vozila, posebice onih koji se nalaze iza njih, s obzirom na to da je zaustavni put motocikala u opasnim situacijama primjetno kraći od onog mnogo težih automobila ili teretnih vozila. Vozačima automobila se savjetuje da obavezno provjere mrtvi kut, da skreću isključivo s pokazivačima smjera, kao i da poštuju prednost prolaska na križanjima.
IZVOR: HAK