Subota, 29.01.2011.

Noć muzeja opravdala očekivanjaSinjani vole kulturu, dokazali su to sinoć posjetom Muzeju Cetinske krajine i Galeriji Sikirica, dvjema ustanovama koje su organizirale 'Noć muzeja'.
Muzej je tako sinoć ponudio nekoliko vrlo zanimljivih prezentacija plakata muzejsko – edukativne radionice, projekcije arheoloških dokumentarnih filmova i stručno vodstvo po samom izložbenom prostoru.
Anita Librenjak ravnateljica muzeja istaknula je da je sinoć u muzeju bilo više od 250 posjetitelja: 'Zadovoljni smo posjetom, bio je jako dobar odaziv mlađe populacije što je jako pohvalno. Broj posjetitelja bio je puno veći nego prošle godine'.
U Galeriji 'Sikirica' organizirana je promocija zbirke pjesama Irene Delone 'Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti'. Posjetitelji su uživali u izvedbama šansonijera Srđana Depola, kao i u izložbi slika, fotografija i skulptura sinjskih umjetnika. 'Ponosna sam što je na promociju Irenine zbirke poezije došao veliki broj mladih ljudi. Svjesni smo da se poezija jako malo čita, marginalizirana je čak i u medijima pa me brojka od oko 550 posjetitelja ugodno iznenadila. Iznimno sam zadovoljna što su mladi prepoznali Galeriju kao mjesto koje je namijenjeno njima i na kojem se mogu afirmirati', istaknula je Dragana Modrić voditeljica Galerija Sikirica.
Nakon ove noći i niza kulturnih događanja koji se ovoga vikenda odvijaju u Sinju možemo neskromno reći: Sinj je imao, ima i imat će svoju kulturnu scenu i publiku.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Javna tribina gradske vlasti
Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan i njegovi zamjenici Elena Perković Paloš i Zoran Vujanović, sinoć su u gradskom kinu odgovarali na pitanja oko 150 okupljenih građana.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Umirovljenici idu u Fojnicu

Udruga umirovljenika Sinj organizira odlazak u toplice Fojnica, u Bosni i Hercegovini, gdje će boraviti 10 dana. Odlazak će se realizirati 13. veljače 2011. godine, a cijena aranžmana iznosi 1 tisuću i 400 kuna. Cijena prijevoza do Fojnice je 200 kuna.
Za sve informacije zainteresirani umirovljenici mogu se javiti u tajništvo Udruge.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uskoro e-uputnice

Nakon zamjene papirnatih recepata e – receptima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je uvedena 24. siječnja, počet će uvođenje e-uputnice koja bi papirnatu trebala zamijeniti u cijeloj zemlji 14. veljače 2011. godine.
Zatim će uslijediti povezivanje pedijatrijske te ginekološke djelatnosti, gdje bi primjena e-recepta i e-uputnice trebala započeti 7. veljače, dok je početak povezivanja stomatologije planiran za 21. ožujka.
Prema riječima ministra zdravstva Darka Milinovića, projekt će povezivati oko 6 tisuća subjekata u zdravstvenom sustavu, te će se na taj način smanjiti nepotrebna administracija, osigurati će se više vremena liječnicima za pacijente, dok će ljekarnici ostati bez čak 90 posto administrativnog posla.
U narednoj fazi informatizacije zdravstva planira se uvođenje sustava elektroničkog naručivanja, gdje će liječnik elektroničkim putem iz svoje ordinacije moći pacijenta naručiti na specijalistički pregled u neku bolnicu, pa pacijenti više neće morati sami tražiti termin za obavljanje pregleda.
E-uputnica vrijedit će za svaku zdravstvenu ustanovu koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sport

Prvi strijelac Hajduka i Prve HNL Ante Vukušić od sinoć je i kapetan svoje momčadi.
Nakon što je aktualni kapetan Srđan Andrić otišao na operaciju noge, a Senijad Ibričić koji je kapetansku traku nosio u dobrom dijelu sezone potpisao za Lokomotiv iz Moskve, odlukom igrača i stručnog stožera novi predvodnik Hajdukove momčadi postao je 19-godišnji Sinjanin Ante Vukušić. Nakon što je promoviran u novog kapetana, 'sinjski dijamant' je kratko za portal www.hajduk.hr kazao:
'Velika mi je čast nositi kapetansku vrpcu najdražeg kluba, bit će mi to i još jedan motiv. Imamo mladu momčad, s tek nekoliko starijih, iskusnijih igrača, no vjerujem da možemo ostvariti puno više nego što mnogi sada smatraju nakon što su nam otišli Senijad Ibričić i Ivan Strinić' - uvjeren je mladi kapetan.

Sutra se nastavlja liga malog nogometa u Sinju.
U sinjskoj sportskoj dvorani odigrat će se 12. kolo 1. malonogometne lige Udruge za mali nogomet Sinj, sezona 2010./2011. Donosimo raspored utakmica:
14:30 h     MNK SUTINA – JUKIĆ DAM
15:25 h     MOVRAN MUĆ – C.B. RODA
16:20 h     C.B. OZZY BEST – BRNAZE
17:15 h     AZRA 1986 – TORCIDA C.B. KING
18:10 h     Š.D. BRANITELJ – IKO PROMET
19:08 h     MNK SATRIĆ CASPER – Š.D. DICMO
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Stanje na cestama

Od jutros su otvorene za sav promet autocesta A1, između čvorova Maslenica i Sveti Rok i državna cesta D 54 Maslenica –Zaton Obrovački, a od 11:00 otvorena je i dionica autoceste A 6 Rijeka-Zagreb od Bosiljeva do Delnica.
Za sav promet zatvorene su ceste:
- D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča
- D 70, Omiš-Gata-čvor Blato n/C, poddionica Omiš-odvojak za Gata, zbog radova. Obilazak je cestom Ž6142 Naklice-Tugare-Žrnovnica-Strožanac, ili cestom D 8 Strožanac-Dug Rat-Omiš.
IZVOR: HAK