Nedjelja, 28.12.2008.

Spaladium Arena zasjala u punom sjajuNisam virova da će se otvorit na vrime! Samo da se ne sruši kad su je tako brzo napravili - čuli su se komentari u koloni ljudi koja se slijevala prema novosagrađenoj Spaladium Areni u splitskoj Lori ove subote gdje je službeno otvoren ovaj objekt.

Unatoč brojnim sumnjama velika sportska dvorana u Lori ipak je otvorena u rekordnom roku, iako nedovršena.

Pod ovim potonjim mislimo na neugledni vanjski izgled, neizgrađeno parkiralište, te brojne građevinske rekvizite koji odaju dojam da su radovi još u tijeku. No, unutar Spaladium Arene u subotu navečer sve je ipak štimalo.


Kapacitet dvorane od 12.000 mjesta bio je u potpunosti popunjen, a blagdanski ugođaj dočarali su orkestar i zbor splitskog HNK, hrvatske operne zvijezde Valentina Fijačko, Ivica čikeš i Tomislav Mužak, zatim klapa Intrade, Toni Cetinski, te Oliver koji je imao čast prvi nastupiti otpjevavši "himnu" Splite moj.

Glasno najavljivane strane zvijezde Denyce Graves i Maria Guleghina otkazale su nastup u posljednji trenutak zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja. Vjerojatno zbog njih ulaznice za kojima je vladala prava jagma koštale su 135 i 200 kuna.

Od Mediteranskih igara Split se nije imao podičiti nekim sportskim objektom stoga danas mogu samo čestitati svim graditeljima koji su usadili svoj trud i dušu u ovo zdanje - kazao je splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

Dvoranu je službeno otvorio Luka Bebić, predsjednik Sabora, poželjevši sportsku sreću rukometašima koji će startati 16. siječnja 2009. kada će Spaladium Arena odnosno Split biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva. A nismo to nismo mogli virovat?!

Merien ILIć

Brojni uglednici
Među gledateljima zatekli smo našu atletičarku Blanku Vlašić, ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, nadbiskupa msgr. Marina Barišića, župana splitsko-dalmatinskog Antu Sanadera i brojne druge osobe iz javnog života.

Kapitalni objekt - prvi nakon 1979. godine
Dvorana u Lori, najveće kapitalno ulaganje u Splitu nakon Mediteranskih igara 1979. godine, građena je nešto više od 430 dana, a otvorena je nekoliko dana prije ugovorenog roka.

Površine je 28.500 metara četvornih, a izgradnja je stajala oko 147 milijuna eura. Tehnički pregled dokazao je kako su svi radovi izvedeni u skladu s projektnom dokumentacijom, pa je uporabna dozvola izdana bez
poteškoća.

Dvorana je izgrađena na nekadašnjem dijelu ratne luke Lora, zemljištu koje je Vlada ustupila Gradu Splitu, a radove je izvodio konzorcij "Sportski grad" kojega su osnovali Konstruktor inženjering, IGH i Dalekovod. U skladu s ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, Grad Split će zajedno s Vladom na godinu plaćati najam dvorane u iznosu od 4,93 milijuna eura, kvartalno, a nakon 30 godina dvorana i svi objekti postaju vlasništvo Grada.

Nakon završetka Rukometnog prvenstva počet će izgradnja popratnih komercijalnih sadržaja, garaže s 1500 parkirališnih mjesta te 25-katni, 100 metara visok, poslovno-turistički toranj, koji bi trebali biti dovršeni do kraja 2010. godine.

Dvoranom će upravljati tvrtka "Global Spectrum Europe" koja najavljuje stotinjak različitih događaja na godinu, od sportskih događaja, sajmova i kongresa do koncerata. Tvrtka trenutačno upravlja sa 80-ak takvih objekata u svijetu u kojima je prošle godine organizirano oko 10.000 događaja.

IZVOR: (H)SLOBODNA DALMACIJA