Petak, 28.09.2018.

Sinj: Vikend u znaku preponskog jahanja i galopskih trka

 
Prije pola stoljeća, 1968. na inicijativu sinjskih ljubitelja konjičkog sporta i Alke, osnovan je Konjički klub Alkar.

Klub je u dosadašnjem radu iznjedrio na stotine izvanrednih jahača i alkara, a tijekom godina bio je organizator tradicionalnih konjičkih trka, natjecanja u preponama, državnih natjecanja. Tradiciju ovih aktivnosti u posljednje vrijeme uspješno provodi Konjičko-galopski klub Alkar 1968,a tako će biti i ove subote i nedjelje 29. i 30. rujna na sinjskom Hipodromu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Didovina o ‘Mijovilskom pazaru’

Sutra, 29. rujna u 13,15 sati slušatelji Hit radija imat će priliku poslušati novo izdanje emisije Didovina.

Ovoga puta Didovina donosi priče o blagdanu svetoga Mihovila u Trilju i poznatom triljskom pazaru.

Desetljećima je za blagdan sv. Mihovila u Trilju bio najpoznatiji robno – stočni sajam na području cijele Dalmacije, a i šire. U zemane nije bilo većeg mjesta u kojem nije bilo određenog pazara, ali malo je njih u tradiciji kao triljski. Na dugoj pazarnoj cesti, od Gubavice do obnovljenog Visećeg mosta, uvijek se kao i ove godine moglo naći svega i svačega, blaga, odjeće, drvenarije i rukotvorina. Iako se običaji mijenjaju i životne navike su drugačije, triljski ‘Mijovilski’ dani uvijek bude neku posebnu emociju. U sutrašnjoj ‘Didovini’ o triljskim zanimljivostima na pazaru govorit će kupci i prodavači iz mnogih mjesta cetinskog kraja, kao i Triljani koji će kazivati o nekim događajima koji su se u zemane događali na triljskom pazaru za Mijovila.

U ovoj emisiji čut ćemo dio iz guslarskog opusa narodnog guslara Mirka Crljena iz Rude, a na kraju emisije slušatelji će imati prigodu poslušati pjesmu ‘Lipi li su momci iz mog Trilja’ koju je izveo ansambl ‘Djevojske s Cetine’ početkom 80-tih godina prošlog stoljeća.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Krčma’ u Hrvacama

 
Predstavom ‘Krčma’, autora Dinka Šimunovića u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta završit će ovogodišnji program proslave Dana općine Hrvace.

Predstava će biti prikazana večeras od 19 sati i 30 minuta novoj sportskoj dvorani. Dramaturšku obradu teksta potpisuje Ivan Leo Lemo, a režiju Željko Viculin. U predstavi igraju, Lovrin Tomašević, Ante Bošnjak, Dinko Franchini, Marija Mandac, Katarina Vrca, Ante Vrca, Ante Cvitković, Petra Ugrin i Dijana Rančić.

Podsjetimo, kako je ova predstava trebala biti izvedena 14. rujna ali je iz objektivnih razloga odgođena. Ovo je prigoda da brojni Hrvatačani i ostali posjetitelji premijerno u ovom dijelu cetinskog kraja pogledaju odličnu predstavu sinjskih kazalištaraca. Ulaz na predstavu je slobodan.
IZVOR: WWW.FERATA.HR