Nedjelja, 28.09.2008.

Umro oskarovac Paul Newman


Na Newmanov zavodnički pogled pale su mnoge

Legendarna američka filmska zvijezda i dobitnik Oscara, Paul Newman, bio je jedan od vodećih hollywoodskih glumaca tijekom šest desetljeća. Umro je u 84. godini od raka pluća.


Paul Leonard Newman rođen je 26. siječnja 1925. i glumio je u 60-ak filmova, uključujući i 'Mačku na vrućem limenom krovu', 'Hazardera', 'Butch Cassidyja i Sundance Kida' i 'žalac'. Devet puta je bio nominiran za Oscara, a 1986. godine dobio je nagradu za najboljeg glumca zahvaljujući ulozi u filmu 'Boja novca'.

Newman je umro nakon duge borbe s rakom pluća. Iza njega ostaje njegova supruga Joanne Woodward, također glumica nagrađena Oscarom, s kojom je u braku bio punih 50 godina, i njihove tri kćerke.

Newman je smatran zvijezdom koja je doista bila dostojna svog statusa - uzora i idola mnogim naraštajima - jer je uvijek bio dostojanstvena, vjerna i inteligentna osoba.

Desetljećima je živio u malom gradu Westportu u državi Connecticut, a njegova filmska karijera nikada nije bila zasjenjena bilo kakvim skandalom.

Umjesto skandala, novinskim naslovima društvenih kronika dominirala je njegova sklonost filantropiji. Sav profit svoje prehrambene tvrtke Newman's Own donirao je u dobrotvorne svrhe, a prema posljednjim procjenama radi se o više od 220 milijuna dolara. Također, više milijuna dolara donirao je u humanitarne svrhe i iz osobne imovine.

Rođen je u Shaker Heightsu, država Ohio. Otac mu je bio imućni židov, a majka katolkinja iz Slovačke. Glumom se počeo baviti još u školi, a nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je služio na Pacifiku kao zrakoplovni topnik, studirao je na glumu na sveučilištu Yale i u čuvenom newyorškom Actors Studiju.

Njegova prva veća uloga bila je boksača Rockyja Graziana 1956. u filmu 'Netko tamo gore me voli', nakon koje je 1958. godine uslijedila uloga u filmu 'Mačka na vrućem limenom krovu' s Elizabeth Taylor za koju je prvi put nominiran za Oscara.

Njegovom najpopularnijom ulogom smatra se ona ostvarena u paru s Robertom Redfordom u filmu 'Butch Cassidy i Sundance Kid' 1969. godine. Redford i Newman svoje su filmsko partnerstvo ponovili 1973. u filmu 'žalac'.

Iako je devet puta nominiran za nagradu Oscar (jedino Jack Nicholson među glumcima ima više nominacija) morao ju je čekati do 1986. godine kada ju je dobio za najbolju mušku ulogu u Scorseseovom filmu 'Boja novca'. Godinu ranije dobio je počasnog Oscara za životno djelo.

Newmana su i osobne životne nesreće poticale na humanitarni rad. Kada je 1978. od prekomjerne doze droge umro njegov sin Scott, Newman i Woodward su osnovali su centar za prevenciju zloporabe droga kroz edukaciju koji su nazvali po njemu.

Osim filmovima, filantropijom i obitelji Newmanove velike strasti bile su automobilske utrke i liberalne inicijative. Kao žestoki protivnik rata u Vijetnamu dospio je čak na 'listu neprijatelja' predsjednika Nixona, što je kasnije znao nazivati jednim od svojih najvećih postignuća.

IZVOR:Hina|Net.hr
27.09.2008.

SPORT

Rezultati 7. kola 2. HNL

Imotski - Trogir 1 : 1
Međimurje - Lokomotiva 6 : 1
Suhopolje - Hrv. Dragovoljac 1 : 2
Moslavina - Istra 1961 1 : 1
Junak - Slavonac CO SP 1 : 1
Segesta - Karlovac 1 : 5
Vinogradar - Pomorac 28.9.08
Mosor - Solin 0 : 3
IZVOR:www.druga-hnl.com