Utorak, 28.09.2004.

DANI SV. MIHOVILA U TRILJU

Trilj danas i sutra slavi blagdan svoga zaštitnika Svetoga Mihovila i Dan grada. Na svečanoj sjednici gradskoga vijeća danas su dodijeljene nagrade grada. Središnja vjerska proslava bit će sutra u 10,00 sati kada će početi procesija ulicama Trilja. Svečanu svetu misu predvodit će i propovijedati monsinjor Ratko Perić, biskup mostarski.


U Trilju je u tijeku svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Trilja, na kojoj će se dodijeliti kolektivna nagrada za očuvanje i promicanje kulturne i spomeničke baštine Udruzi "Tvrđava čačvina - Split", za doprinos u razvoju poduzetništva i zapošljavanja poduzeću "Gilić Prom" - Vedrine Trilj, te dobitniku osobne nagrade za očuvanje i promicanje folklorne baštine i za rad s mladima župniku Graba fra Dušku Botici.

Jutros je u Trilju promovirana prva turistička brošura Turističke zajednice Trilj, koja je izdana u 7 tisuća primjeraka. Osim na hrvatskom jeziku, tiskana je na još 3 svjetska jezika. Brošuru su predstavili šime Klarić, predsjednik TZ Trilja i Branka Dukić, direktorica TZ Trilj. Inače, na triljskom području posljednih godina u razvoju je seoski turizam za koji je zainteresirano sve više mještana.

U crkvi Svetoga Mihovila sutra u 7 sati i 30 minuta služit će se jutarnja sveta misa. U 9 sati i 30 minuta bit će otkrivanje i blagoslov spomenika Svetoga Mihovila. Središnja svečanost će početi u 10 sati procesijom ulicama Trilja nakon čega će se služiti svečana sveta misa koju će predvoditi i propovijedati monsinjor Ratko Perić, biskup mostarski. Večernja sveta misa bit će u 18,00 sati.

Na blagdan svetoga Jeronima, u četvrtak, svete mise u triljskoj crkvi služit će se u 7,30 sati i u 10,30 sati.
U triljskoj Gradskoj knjižnici otvorena je izložba slika Vladimira Medanića. Još danas i sutra u triljskoj osnovnoj školi, u vremenu od 8 do 19 sati, može se pogledati izložba slika triljske likovne udruge Tilurium.

UPOZORENJE ZA VOZAčE

U Trilju su ovih dana održane brojne sportske i kulturne manifestacije, a danas i sutra se održava tradicionalni robno- stočni sajam s iznimno velikom ponudom.
Zbog ovog blagdana danas, a osobito sutra, očekuju se gužve u prometu na državnoj cesti 220 Trilj - Kamensko, i D - 60 Brnaze - Trilj - Imotski, koje prolaze samim središtem Trilja, gdje se održava robni sajam.
Zbog proslave blagdana svetoga Mihovila, danas i sutra u Trilju se očekuje veliki broj posjetitelja, zbog čega se očekuje i dodatno opterećenje i gužve na prometnicama d - 220 Trilj Kamensko, kao i na prometnici D - 60 Brnaze - Trilj - Imotski.
Kako bi se izbjegle gužve i zastoji, te nepotrebna čekanja u kolonama na prilazima i u samom Trilju, mole se svi vozači, posebno teretnih vozila, da koriste alternetivne pravce prema svojim odredištima.

ISPLAćENI STOčARI

Trojici stočara iz Cetinskog kraja isplaćeno je 800 kuna po grlu za tisućui 527 ovaca i koza koje su u kolovozu eutanazirane zbog bruceloze.
Akcija uzimanja krvi stoke nastavlja se i dalje, a do sada je pregledano 14 tisuća 500 ovaca i koza.

POVEćANE CIJENE GORIVA

Maloprodajne cijene motornih benzina od danas su se povećale u prosjeku za 2,3 posto, dizelskih goriva za 2,2 posto, loživo ulje je poskupjelo za 3,4 posto, a plavi dizel za 3,6 posto.

POLOžENI VIJENCI ZA PREMINULE PRIPADNIKE POLICIJE

Povodom blagdana Sv. Mihovila i Dana Policije, predstavnici Policijske uprave splitsko - dalmatinske jutros su na Centralnom križu gradskog groblja Lovrinac položili vijenac i upaliti svijeću u sjećanje na sve preminule pripadnike policije. Nakon toga obišli su grobove gdje su sahranjenji djelatnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

DEMONSTRACIJA POLICIJSKE OPREME

Sutra će se u Splitu, Obala hrvatskog narodnog preporoda (ispred kućnog broja 10) u vremenu od 10,00 do 14,00 sati održati prezentacija aktualnih projekata i tehnike kojom raspolaže Policijska uprava splitsko - dalmatinske.
U navedeno vrijeme građani će moći dragovoljno pristupiti alkotestiranju, razgledati opremu Interventne jedinice policije, opremu kriminalističkih tehničara, kao i vozila voznog parka Policijske uprave, uz demonstraciju rada uređaja za nadzor brzine.
U neposrednoj blizini mjesta prezentacije bit će privezano policijsko plovilo "Sveti Jure".
Od policijskih službenika za informacijskim pultom građani će moći dobiti informacije o projektu "Policija u zajednici", te aktualnosti iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

NK Tekstilac i Trogir

Na igralištu NK Tekstilac sutra će se odigrati natjecateljska utakmica 1. županijske nogometne lige između Tekstilca i Trogira. Utakmica će početi u 15,00 sati. Pozivaju se svi ljubitelji nogometa da dođu u što većem broju.

KINO

Večeras u sinjskom kinu, u 20,00 sati prikazuje se film Opasne djevojke.

VRIJEME

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice puše slaba bura. Temperatura zraka u Sinju u 8,00 sati bila je 9 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna kretat će se od 20 do 24 stupnja.