Utorak, 28.07.2009.

4 OSOBE ZARAžENE BRUCELOZOM

četiri osobe sa sinjskog područja zaražene su brucelozom, a jedna od njih je hospitalizirana na zaraznom odjelu KBC-a Split, potvrdio je dr. Jakov Kuljiš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Oboljele osobe su bile u kontaktu sa zaraženim stadom ovaca i koza koje je eutanazirano prije 10 dana. Dr. Kuljiš je kazao kako je riječ o bolesti koja nije bezazlena i koja ima akutnu, subakutnu, subkroničnu i kroničnu fazu. Radi se o bakteriji koja može izazvati bolest svih organa i organskih sustava u organizmu.

IZVJEšćE GRADSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA GRADA SINJA

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Sinja objavilo je završno izvješće o izvorima i visini sredstava za izbornu promidžbu svih kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima 2009. godine.

Najviše novca u predizbornu kampanju potrošeno je za kandidaturu Ivana Nasića ispred koalicije HDZ/HSS - 48.043,00 kuna. Sredstva je osigurala Hrvatska demokratska zajednica iz proračuna prema Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Nezavisni kandidat Ivica Glavan u predizbornu kampanju uložio je 46.300,00 kuna, od donacija fizičkih i pravnih osoba, te usluga fizičkih osoba.

Nezavisni kandidat Nikola Tomašević u predizbornu kampanju utrošio je 37.012,00 kuna, donacija fizičkih osoba i osobnih sredstava.

Najmanje novca potrošenO je za kampanju SDP-ove kandidatkinje Nataše Poparić-35.900,00. Izvor sredstava su donacije fizičkih osoba, proračun SDP-a prema zakonu o financiranju političkih stranaka i vlastita sredstva kandidatkinje.

POSKUPLJUJE STUDENTSKI SMJEšTAJ I PREHRANA?!

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu izrazio je nezadovoljstvo s prijedlogom Studentskog centra o poskupljenju studentskog smještaja i prehrane. Cijene smještaja u domovima koje su do sada iznosile 105 kuna, sada bi bile od 200 do 400 kuna zavisno o kategoriji.
Predsjednik studentskog zbora Ivan Bota smatra da je najavljeno poskupljenje pretjerano i neodmjereno s obzirom na situaciju u kojoj se zemlja nalazi te da bi ovakvo povećanje cijena ozbiljno ugrozilo studentski standard. Bota kaže kako su studenti svjesni da do pokupljenja mora doći ali ovakav prijedlog nije prihvatljiv.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima sutra, 29. srpnja, će bez struje biti potrošači u Sinju, u ulicama Put Petrovca, od Istarske ulice do kuće Levantin i Istarskoj od broja 1 do broja 13, u vremenu od 8,00 do 15,00 sati.
Bez struje će biti i potrošači u Trilju, u ulici Ante Starčevića, od župine kuće do križanja s ulicom Vladimira Nazora, od 9,00 do 11,00 sati.

Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društvaPredsjednik Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Viteškog alkarskog društva te prihvatio njihov poziv da 9. kolovoza bude gost na Sinjskoj alci.
Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva, rekao je da su predsjednika izvijestili o pripremama za 294. Sinjsku alku, izgradnji Alkarskih dvora i alkarskoj ergeli.
Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan istaknuo je da je želja nove gradske vlasti Sinja ugostiti predsjednika Mesića na Sinjskog alci kako bi se mu se na taj način izrazilo povjerenje i čast.
Gradonačelnik Glavan ga je izvijestio i o gospodarskoj situaciji u tom gradu, koja se, rekao je, mijenja bez obzira na krizu u društvu.
Pred potpisivanjem smo prvog ugovora u Gospodarskoj zoni Kukuzovac, a otvoreno je i pitanje vojarne u središtu grada koja bi uskoro trebala pripasti gradu, dodao je Glavan.
IZVOR: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

OBAVIJEST

Gradonačelnik Ivica Glavan i njegovi dogradonačelnici na temu "Vodovoda i čistoće" najavili su konferenciju za novinare koja će se održati u srijedu, 29. srpnja. Podsjetimo, na protekloj sjednici Gradskog vijeća, Grad Sinj nije dao suglasnost Vodovodu i čistoći za povećanje cijene vode od 16 %, a bez predstavnika Grada Sinja Skupština "Vodovoda i čistoće" ne može podići cijenu.

OBAVIJEST

Ministarstvo obrazovanja uputilo je školama preporuku da prikupe prošlogodišnje udžbenike te da se oni razmijene učenicima kako bi se mogli koristiti i u narednoj školskoj godini. Posljednjeg dana školske 2008./2009. godine udžbenike je prikupila samo Oš kamešnica iz Otoka. U ostalim školama je u tijeku prikupljanja ili se tek o tome razmišlja.

Izviđački odred "Malin" i njihov starješina Slaven Kardoš prikupljaju udžbenike koje će podjeliti djeci Oš marka Marulića. Prikupljanje i podjela može se obaviti još sutra do 12 sati sati. Starješina izviđača Kardoš ističe kako djeca neće dobiti udžbenike koji im nisu potrebi, jer imaju popis udžbenika za svaki razred. Izviđači su se na ovaj potez odlučili kako bi roditelji uštedjeli prilikom kupnje knjiga. Udžbenici lošijeg stanja ići će na reciklažu.

U Oš Ivana Lovrića knjige će se prikupljati i razmjenjivati 3. i 4. kolovoza. Popis knjiga koje će biti u uporabi za 2009./2010. bit će objavljen na školama, a već je dostavljen i u sinjske knjižare. S obzirom da su se neki udžbenici mijenjali bit će potrebno kupiti dio knjiga.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."

U Galeriji Galiotović danas, 28. srpnja, otvorit će se izložba Foto video Udruge Sinj pod nazivom "Sinjske minijature". Na izložbi će biti postavljeno 20 panoa sa 150 fotografija minjatura sa pročelja kuća i stanova u Sinju. Otvaranje izložbe najavljeno je za 21 sat.

Koncert Sinjskih slavuja koji se trebao održati jučer u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske održati će se sutra, 29. srpnja, u 20,00 sati.

U organizaciji Matice Hrvatske Sinj u četvrtak, 30. srpnja, održat će se predstavljanje knjige "Pregled povijesti Sinja" autora Martina Vrgoča. Promocija se održava u sklopu manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe" u hotelu Alkar od 20 sati.

U okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe danas, 28. srpnja, počinje malonogometni turnir, na kojem će se natjecati 40 ekipa. Turnir će se održavati na košarkaškom igralištu, a početak je u 19,00 sati.