Utorak, 28.06.2016.

Predavanje na temu ‘Praslavenska mitologija i njezini tragovi na lokalitetima u okolici Splita’

U srijedu, 29. lipnja u Galeriji Sikirica upriličit će se predavanje na temu ‘Praslavenska mitolocija i njezini tragovi na lokalitetima u okolici Splita – Žrnovnica i Podstrana’.
Svega nekoliko kilometara jugoistočno od Splita uzdiže se markantno stjenovito brdo Perun čije je ime autentični toponimijski trag stare slavenske vjere. Perunovo svetište na brdu i niz obližnjih lokaliteta povezanih s kultovima drugih božanstava ustanovili su tek doseljeni Hrvati prije svoga pokrštenja krajem 8. st. Tragove praslavenske mitologije u hrvatskoj kulturi i na hrvatskom tlu, za koje se zadugo mislilo da su za znanost izgubljeni, danas bolje razumijemo zahvaljujući projektu Sakralna interpretacija krajobraza i radovima akademika Radoslava Katičića, filologa i indoeuropeista svjetskoga ugleda, koji u svojim knjigama ingeniozno, u zamašnom opsegu i bogato dokumentirano podastire tragove svetih pjevanja naše pretkršćanske starine, prepoznate u usmenoj narodnoj književnosti. Potkrijepljeni obilnim etnološkim i arheološkim dokazima ti nam jezični tragovi otkrivaju autentičan doživljaj svijeta i strukturu vjerovanja naših starih, dok toponimija i geometrijski razmještaj kultnih točaka podstransko-žrnovačkog prostora predstavljaju svojevrstan zapis te osebujne bespismene kulture.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izvješće sa 25. sjednice Gradskog vijeća

Održana je 25. sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o 14 točaka dnevnog reda, s tim da je jedna točka dnevnog reda uvrštena prilikom njegovog utvrđivanja, dok je tijekom sjednice jedna točka povučena zbog kašnjenja predlagatelja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Odličan nastup GK Sinj na natjecanju 2. kola Regije jug

Članovi Gimnastičkog kluba Sinj nastupili su na natjecanju 2. kola Regije jug u muškoj i ženskoj gimnastici, koje je održano u nedjelju, 26. lipnja u Splitu, u organizaciji Gimnastičkog kluba Split.
Sinjski gimnastičari i gimnastičarke nastupili su u tri kategorije sa 17 natjecatelja, koji su ostvarili dobre rezultate.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR