Petak, 28.05.2010.

Sport

Sutra, 29. svibnja, se igra posljednje kolo 2. HNL. U Kutini se sastaju Moslavina i Junak.
U utakmici 3. HNL  Hrvace igraju sa GOŠK-om u Dubrovniku.
U nedjelju se igraju utakmice 4. HNL. U Glavicama igraju Glavice i Kamen, a OSK gostuje kod Sloge.

Na Zagrebačkom Hipodromu sutra, 29. svibnja, se održava treća ovogodišnja konjička  priredba na kojoj će biti 6 trka. Nastupiti će brojna grla iz konjičkih  klubova sa područja Cetinskog kraja.

Obavijest

Udruga natjecatelja u oranju  splitsko-dalmatinske županije organizira sastanak za svoje članove u sklopu kojega će biti predavanje o natjecateljskom oranju. Predavač je Dario Padro, a predavanje će biti u ponedjeljak, 31. svibnja, u 12 sati u Gradskoj vijećnici.

Dan ORSH i Hrvatske kopnene vojske

Svi pripadnicima OSRH čestitamo njihov dan. Naime na današnji dan 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj, bilo je prvo postrojavanje postrojbi ZNG-a, pa se današnji dan 28. svibnja slavi kao dan ORSH i Hrvatske kopnene vojske.

Svečano otvaranje Gospodarske zone Čaporice Trilj

U Trilju je danas, 28. lipnja, pred oko 400 uzvanika, svečano otvorena Gospodarska zona Čaporice, koja se prostire na 27 hektara. Za kupnju zemljišta u triljskoj zoni zainteresirano je 17 investitora, kazao je gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.
U četiri proizvodna objekta, koja trenutno posluju u Zoni, zaposleno je oko 150 osoba, od kojih 85 u proizvodnom pogonu tvrtke Conex trade d.o.o. za preradu sitne plave ribe.
Gradonačelnik Šipić na otvaranju je kazao kako je pred izgradnjom još šest proizvodnih pogona. S obzirom na zainteresiranost poduzetnika za triljsku zonu gradonačelnik je najavio i njeno proširenje.
Državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Tihana Kraljić, koja je otvorila Zonu, naglasila je kako je Zona Čaporice dokaz da su u Hrvatskoj povoljni uvjeti za razvoj poduzetništva.
Svečanosti je nazočio i dožupan Splitsko–dalmatinske županije Luka Brčić.

"Ne toni u ovisnost, zaslužuješ bolje“

Savjet mladih grada Sinja danas, 28. svibnja, organizira predavanje za učenike srednjoškolskih ustanova pod nazivom „Ne toni u ovisnost, zaslužuješ bolje“. Predavač je mr. kriminalistike Dubravko Klarić, predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade Republike Hravtske. Osim učenika, na predavanje su pozvani i njihovi roditelji. Predavanje će se održati u dvorani Alkarskih dvora u 19 sati.

Obavijest

Djelatnici sinjske Nadcestarije počeli su s radovima izmjene asfaltnog sloja na dionici ceste D1 kroz Brnaze,a radovi će trajati oko 5 dana. Najveća gužva očekuje se u ponedjeljak, 31. svibnja, kada će radovi biti kroz grad Sinj.

Pučko sinjsko kazalište nastupa u Hvaru

Pučko sinjsko kazalište danas, 28. svibnja, će u Hvaru u sklupu Državne smotre amaterskih kazalište izvesti predstavu „Veliki Zavodnik“ Mira Gavrana.

Dječja Vučkovića alka na Trgu Bana Josipa Jelačića

U okviru Dana Grada Zagreba sutra, 29. svibnja, će se na trgu Bana Josipa Jelačića  održati dječja Vučkovića alka. Pored malih alkarića u programu će koji počinje u 10 sati sudjelovati sinjska Gradska glazba, KUD Kamešnica Otok i Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja.

“MOST ZAJEDNIŠTVA STON 2010.“

Sutra, 29. svibnja, će se u Stonu na stonskim zidinama održati manifestacija pod nazivom “MOST ZAJEDNIŠTVA STON 2010.“. Na ovoj manifesticiji okupit će se brojne folklorne udruge Hrvatske i i hrvata u dijaspori. Među pedesetak udruga sudjelovat će i 4 alkara i alkarska momka, a poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman napravit će još jednu milenijsku fotografiju.

Članovi KUD Glavice na natjecanju pučkih napjeva i pivanja Hrvatske

Članovi KUD Glavice, odnosno reraši, ovog vikenda sudjeluju u Istarskom Laništu na natjecanju pučkih napjeva i pivanja  Hrvatske.

Kino danas

U sinjskom gradskom kinu od danas do ponedjeljka igra film “Iron man”. Početak prikazivanja je u 20,30 sati.

Obavijest

Zbog radova miniranja na predusjeku tunela „MAČKOVAC-ZAPAD“, a u sklopu dogradnje zapadnog krila kolnika državne ceste D-1 brza cesta Solin-Klis bit će zatvorena za sav promet danas, 28. svibnja, od od 18 do 18,30 sati. Obilazni pravac je stara Kliška cesta.

Sinjanin suzio gradsku prometnicu: Ogradio sam svoj dio ceste. I još ću!

 Kod svoje obiteljske kuće u Ulici Pelimovac u Sinju, Marko Kraljević ogradio je dio ulice na njezinu najužem dijelu te je suzio za 70 centimetara do gotovo jedan metar u dužini od dvadesetak metara.
U asfaltni kolnik Kraljević je zabio čelične šipke i povezao ih upozoravajućom zaštitnom trakom.
Tu prometnicu, koja bi trebala biti pristupni put do obiteljskih kuća, Grad je proglasio dvosmjernom gradskom cestom i njome se odvija vrlo intenzivan promet, premda je toliko uska da je nazivaju “pusti me da prođem”.

‘Iz Grada me ignoriraju’
 - Ovo je moja reakcija na šutnju gradske administracije kojoj sam više puta pisao tražeći, zahtijevajući i predlažući moguća rješenja za moju parcelu od oko 4500 kvadrata koja je GUP-om pretvorena u zelenu površinu. Zato sam ulicu ovim ograđivanjem napravio još užom. Ogradio sam svoje, i to ne u cijelosti. Sada je na ovom najužem dijelu širina 2,5 metara. Moje vlasništvo je za još 40 centimetara. Taj dio ogradit ću idućeg tjedna ako se do tada na moje dopise ne oglase iz gradske uprave – kaže Kraljević.
Parcela koja je Kraljevićevo vlasništvo nalazi se na samoj padini starog Grada, neposredno uz trasu Križnog puta. Kraljević smatra da bi trebala biti građevinska.
 - Moja parcela graniči s parcelama drugih vlasnika na kojima se i sada gradi. U tijeku je izgradnja jednog gospodarskog objekta. Ako se na njoj ne može graditi, a Gradu treba kao zelena površina, spreman sam razgovarati o zamjeni. Sve sam im to napisao, ali iz Grada me ignoriraju. Sada će vjerojatno reagirati pa ćemo vidjeti kakav će biti ishod – kaže Kraljević.

Pročelnica Ivana Majić: Hitno šaljem komunalnoga redara
- Kažete, ogradio je cestu. To mi je prva vijest. Odmah ću u Ulicu Pelimovac uputiti komunalnog redara da utvrdi činjenično stanje i poduzme odgovarajuće mjere – kaže Ivana Majić, pročelnica sinjskog Odjela za komunalne djelatnosti.

Najnovije: Sklonio barikade!
Marko Kraljević iz Sinja uklonio je u petak ujutro ogradu kojom je dan ranije pregradio i za 70-ak centimetara suzio inače preusku Ulicu Pelimovac u dužini od 20-ak metara.
- Ukućani su mi rekli da su me u četvrtak, nakon što su saznali da sam pregradio dio ulice, u više navrata tražili iz gradske uprave, ali ja sam bio odsutan. Jutros, u petak, odmah ujutro došli su kod mene Ivana Majić, pročelnica Odjela za komunalne djelatnosti Grada, djelatnica toga Odjela Anđelka Mihaljević i jedan policajac.
- Ja sam im ponovio da sam ogradio svoje i to kao prosvjed zbog šutnje administracije na moje pisane zahtjeve oko reguliranja odnosa za moju parcelu od oko 4.500 metara kvadratnih koju su GUP-om smjestili u zelene površine. Nakon što smo dogovorili da narednog tjedna o tome razgovaramo ja sam uklonio željezne šipke i upozoravajuću traku kojima sam bio pregradio ulicu – kazao nam je u petak Kraljević.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Kronika 92

28. svibanj 2010 -  U vremenu 26./27.05.2010.g. policijski službenici PP Sinj proveli su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom. Osnovano se sumnja kako se u proteklih šest mjeseci u više navrata u alkoholiziranom stanju nasilnički ponašao prema svojoj supruzi i djeci. Oduzeto mu je oružje kojeg legalno posjeduje. Uz kaznenu prijavu priveden je istražnom sucu Županijskog suda.
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

Na autocesti A1, od čvora Brinje do tunela Sveti Rok, zbog radova se na dvije dionice prometuje jednim trakom, dvosmjerno uz ograničenje brzine od 60 km/h.
Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
Pozivamo vozače da, u sklopu preventivno-sigurnosne akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila 2010“, od 7. do 12. lipnja, besplatno provjere svoja vozila (opće stanje, kontrola kočnica i isparavanje tekućine za kočnice, donji postroj, ispušne plinove i svjetlosnu signalizaciju) u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj.
Sve dodatne informacije nađite na našoj web-stranici: www.hak.hr ili doznajte u najbližoj stanici za tehnički pregled vozila.
Podsjetimo: tehnički ispravna vozila ključni su čimbenik sigurnosti cestovnog prometa.
IZVOR: HAK