Subota, 28.03.2009.

GODIšNJICA POKOLJA VIšE OD 1500 CIVILA U GALI, OTOKU, RUDI, PODIMA, KRIVODLU, ROžAMA I VOšTANIMA

U sedam podkamešničkih naselja obilježava se 65 godina jednog od najmasovnijih i najokrutnijih pokolja na hrvatskim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata. U pohodu zloglasnih SS-ovih divizija Princ Eugen krajem ožujka 1944. godine u naseljima Gala, Otok, Ruda, Podi, Krivodol, Rože i Voštane ubijeno je više od 1 500 civila, uglavnom staraca, žena i djece. Za žrtve iz Otoka i Gale sveta misa služit će se danas, 28. ožujka, u 17 sati. Misa u Krivodolu biti će sutra u 10, a u Voštanima u 11 sati.

SVEčANO OBILJEžENA 19. GODIšNJICA HDZ-a CETINSKOG KRAJA

U Sinju je danas, 28. ožujka, svečano obilježena 19. godišnjica osnutka i rada HDZ-a Cetinskog kraja. Svečanoj sjednici nazočili su izaslanici predsjedništva HDZ-a, ministri u Vladi RH Božidar Kalmeta i Dragan Primorac. Na svečanosti su predstavljeni kandidati HDZ-a za načelnike i gradonačelnike općina i gradova Cetinskog kraja. Prije svečanosti, u 09.45 sati na središnjem križu gradskog groblja položeni su vijenci za sve preminule članove HDZ-a, te kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

OBAVIJEST

U osnovnoj školi Ante Starčevića u Dicmu danas, 28. ožujka, će se održati predavanje na teme "Odrastanje i življenje u suvremenom civilizacijskom okruženju" i "Savjet roditeljima o kontroli uporabe modernih tehnologija kod djece". Na predavanju će govoriti don Ivan Grubišić. Organizator je podružnica HNS-a Dicmo, a početak je u 16.30 sati.

BICIKLIST BOšKO KUTLEšA U SINJU

članovi dijabetičke Udruge Sinj danas, 28. ožujka, oko 15 sati dočekat će biciklista dijabetičara Boška Kutlešu koji biciklom putuje rutom Split, Sinj, Knin ,Gospić, Zadar i Primošten. Kutleša, koji je na 5 doza inzulina dnevno, ovim je potezom odlučio pokazati kako i dijabetičari mogu zdravo živjeti i baviti se sportom bez obzira na bolest. U organizaciji sinjske dijabetičke Udruge danas će se u Sinju održati predavanje na kojem će govoriti dr. Tanja Pavić i dr. Zorana Jurić. Prisutni će moći besplatno izmjeriti šećer u krvi i provjeriti krvni tlak. Predavanje je najavljeno za 17 sati u Domu umirovljenika na adresi Put Petrovca 1.

ODRžANO PREDAVANJE "PREVENCIJA, RANO OTKRIVANJE I LIJEčENJE RAKA DOJKE"

Tijekomjavnog predavanja na temu"Prevencija, rano otkrivanje i liječenje raka dojke", koje je prije dva dana održano u hotelu Alkar dr. Breko je istaknuo da dijagnoza karcinomaima najbolje izglede za liječenje ako se na vrijeme otkrije. Dodala je kako bolesnicama stoje na raspolaganju razne metode pregleda, liječenja, kao i novi efikasniji i tzv. pametni lijekovi. Nakon izlaganja dr. Breko jeodgovarao na upite i pružio osobne konzultacije prusutnim ženama.
Predavanje je organizirao Klub žena liječenih na dojci Sinj u sklopu svog preventivnog i edukativnog djelovanja na osvješćivanju žena o potrebi redovnih mjesečnih samopregleda i redovnih pregleda dojki kod specijalista, a u svrhu smanjenja stope smrtnosti među ženama. Tom prigodom Klub je zahvalio svim članicama i volonterkama koje su pomogle provedbu javne akcije Dan narcisa koja je u održana u Sinju po treći put.

OBAVIJEST

Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila na području Policijske postaje Sinj postavljeni su na državnoj cesti broj 220, od Trilja do Tijarice. Sutra ujutro će biti na dionici od Tijarive do Kamenskog, a poslijepodne na D 60, od Brnaza do Ugljana.

SPORT

Nogometni klub Brnaze pozvao je sve zainteresirane da danas, 28. ožujka, u 14 sati nazoče blagoslovu klupskih prostorija na sportskom centru "Sveti Mihovil" na Meljači. Također će se u isto vrijeme obaviti upis u školu nogometa, djece 1995. godište i mlađe, a nakon toga nazočne će pozdraviti predstavnici Grada Sinja.

Košarkaši Alkara danas u 19.30 sati u svojoj dvorani dočekuju ekipu Dubrave. U dosadašnjem dijelu natjecanja u ligi za ostanak prvoligaškog natjecanja igrači Mladena Pavića imaju maksimalan učinak, tri susreta- tri pobjeda.

Sinjski Junak nakon poraza od Solina, nove bodove traži u Kostreni. U susretu 20. kola 2. HNL igrat će protiv Primorca. Utakmica će početi u 15 sati.

Nakon uspjeha nad Konavljaninom nogometaši Hrvaca pokušati će na svom travnjaku do novih trećeligaških bodova. U 15 sati dočekuju Neretvanca.

U organizaciji AK sinj u nedjelju, 29. ožujka, se u Sinju organizira velika atletska priredba: utrke u polumaratonu, cestovna utrka za Prvenstvo Hrvatske i juniorski cestovni kup Hrvatske kao i utrka za građane na 5 tisuća metara. Svi zainteresirani za prijave i informacije mogu se javiti na tel. brojeve 700-791 ili 095 8050204. Dodajmo kako će zbog polumaratona u nedjelju od 10.20 do 13 sati za sav promet biti zatvorena cesta Sinj-Otok kroz polje, a promet će se regulirati zaobilazno na relaciji Sinj, Gala, Otok i obratno.