Nedjelja, 28.02.2010.

CentarNekretnina: U veljači lagani rast traženih cijena nekretnina

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina u veljači su više za 0,5 posto u odnosu na siječanj, dok su na godišnjoj razini manje za 4,1 posto

ZAGREB - Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj u veljači je u odnosu na siječanj viša za 0,8 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnju veljaču, tražene cijene nekretnina niže za 3,6 posto, objavio je CentarNekretnina. Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina u veljači su više za 0,5 posto u odnosu na siječanj, dok su na godišnjoj razini manje za 4,1 posto. Na Jadranu cijene su u odnosu na prošli mjesec više za 1,2 posto, a na godišnjoj su razini niže za 2,9 posto. U veljači je u Zagrebu i na Jadranu zabilježen lagani porast traženih cijena nekretnina. Jedan od mogućih uzroka je subvencija odnosno potpora koju je najavila Vlada te skori početak turističke predsezone na Jadranu, kaže voditelj CentarNekretnina Domenico Devescovi.
Osvrćući se na vladin prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova napominje kako su kupci stanova i dalje u nezavidnoj situaciji.
Cijene nekretnina neće formirati tržište, odnosno one neće padati u uvjetima smanjene potražnje, nego će biti umjetno zadržane na trenutnim razinama. Kupci će se s jedne strane morati zadužiti u poslovnim bankama i idućih 30 godina plaćati stambeni kredit, a s druge strane će biti dužni državi, pa će nakon maksimalnih 20 godina počeka morati početi vraćati novce i državi.
U CentruNekretnina s tim u vezi ne očekuju dramatične promjene u volumenu trgovanja budući da se gospodarska situacija u Hrvatskoj pogoršava.
Rast volumena trgovanja na tržištu nekretnina očekuju, s nekoliko mjeseci odmaka, tek kada se rast stope nezaposlenosti zaustavi, BDP ostvari rast nekoliko kvartala za redom, a rekordna se nelikvidnost počne smanjivati. Po podacima tog oglasnika za nekretnine, prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u veljači je iznosila 1.873 eura/m2, što je gotovo isto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno niže za 4,8 posto u odnosu na veljaču 2009. Najskuplji su stanovi u gradskoj četvrti Medveščak s prosječnom cijenom od 2.603 eura/m2, a najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u veljači iznosi 1.322 eura/m2.
Prosječna tražena cijena za četvorni metar kuće u Zagrebu i okolici u veljači je iznosila 1.289 eura/m2, što je za 1,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj su razini tražene cijene kuća pale su za 1,1 posto.
Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru u veljači iznosi 1.955 eura, što je jednako kao i prethodni mjesec. Cijena kvadrata kuće na moru je 1.601 euro, što je 1,6 posto više u odnosu na prošli mjesec, a 2,8 posto više nego u veljači 2009. Prosječna tražena cijena stana na moru viša je za 2 posto u odnosu na prošli mjesec te sada iznosi 2.137 eura/m2. [Hina]
IZVOR: VJESNIK