Petak, 28.01.2005.

GODIšNJICA OSLOBOđENJA BRANE PERUčA I OKOLNIH NASELJA

Na današnji dana 28. siječnja 1993. godine Peruču i sva okolna naselja u sadašnjoj općini Hrvace oslobodile su postrojbe Hrvatske vojske: 126. brigada i 16. domobranska pukovnija. Hidroelektrana i cijelo područje općine Hrvace bili su pod okupacijom od samog početka Domovinskog rata. Prije nego što je protjeran s Peruče agresor je uspio aktivirati u brani postavljenih 30 tona eksploziva.
Direktor hodroelektrane Joško Macan kako je 28. siječnja 1993. godine bio povijesni trenutak za elektranu koju je ratni zločinac Ratko Mladić u predvečernjim satima minirao. Brzom i uspješnom intervencijom inženjeraca Hrvatske vojske, djelatnika HEP-a i sinjskih građevinara katastrofa je spriječena, premda su brana i rasklopno postrojenje teško oštećeni. Brana je do kraja sanirana 1995. godine kada je jezero napunjeno do vrha. Nova brana pokazala se jako kvalitetnom.
Današnji dan oslobođenja Hidroelektrane i brane Peruča obilježit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja svim osloboditeljima .

POčELA PRIJAVA POREZA NA DOHODAK

Do kraja veljače u područnim uredima Porezne uprave diljem Hrvatske, pa tako i u Ipostavi Sinj,građani podnose prijavu poreza dohodak. Prema podacima područnog ureda Split, naša ispostava ove godine očekuje oko 12.000 prijava što je u odnosu na 2003. povećanje od 10%.

STANJE NA CESTAMA

Iz sinjske Nadcestarije obavještavaju kako su ceste na širem području Cetinskog kraja čiste i prohodne, no i dalje se vozači umoljavaju na dodatan oprez pri vožnji.


DANI KRNJEVALA

Kraj siječnja i početak veljače obilježit će krnjevalskim svečanostima gotovo cijeli Cetinski kraj. Gradovi i općine najavljuju brojne plesove pod maskama kao i spaljivanje popularnog krnje.

Tradicionalne Gljevačke mačkare polaze sutra oko 9.30 od Gulića za Galu, pa na Han i Obrovac. Popularni didovi , babe i ostala maškarana povorka vratiti će se u Gljev oko 12 sati ,gdje će pjesmom doskočicama i pošalicama uveseljavati gledatelje kod Gljevske škole sve do zalaska sunca. Gljevska krnjevalska udruga najavljuje odlazak na Samoborski fašnik 5. veljače a zatim će 8. veljače nastupiti na međunarodnoj fašničkoj smotri u Zagrebu.

Priblaćke maškare sakupljaju se sutra u 10 sati, a potom će obilaziti okolna naselja. Njihov dolazak u centar Otoka na Roklnjaču očekuje se oko 12,30.

KINO DANAS

Glumci HNK Split večeras od 20 sati u gradskom kinu izvest će predstavu « Jo ča je život lip » Splitska kvatroligija. Dramu strukturiranu u četiri scene s duhovnim dijalogom napisala je poznata spisateljica Arijana čulina.

VRIJEME

U poslijepodnevnim satima očekuje nas novo jače naoblačenje, uz mogućnost oborina. Potkraj dana ponovno će zapuhati jaka, mjestimice i olujna bura. Dnevna temperatura zraka od 3 do 7 stupnjeva Celzijevih.