Utorak, 27.11.2007.

BOžIćNI HUMANITARNI SAJAM



Od prvog prosinca počinje Božićni humanitarni sajam za humanitarno djelovanje Caritasa Gospe Sinjske. I ove godine prikupljati će se predmeti koji će se prodavati na božićnom sajmu od 9. do 16. prosinca. Kako su nas informirali iz Caritasa prikupljanje će se vršiti svakodnevno od 9 do 19 sati u unutarnjem crkvenom dvorištu. Organizatori Božićnog sajma i ove godine su svetište i župa Gospe Sinjske, Caritas, Franjevački svjetovni red, neokatekumeni, školski vjeroučitelji, molitveni vijenac, nevladine udruge i ustanove koje djeluju pri Gradu Sinju, a medijski pokrovitelj je Hit radio.

OBAVIJEST

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva sutra u srijedu organizira Predavanje o provedbi mjere 3. SAPARD programa «Razvoj ruralne infrastrukture». Ovim programom ministarstvo želi predstavnike općina i gradova sa do 10.000 stanovnika kao i potencijalne korisnike informirati o mogućnostima, pravima i obvezama za korištenje pret pristupne pomoći iz programa za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a. Na predavanju će zainteresirane poslovne banke predstaviti svoje mogućnosti zainteresiranim korisnicima prilikom postupka prijave i financiranja u SAPARD programu. Program će se predstaviti sutra u 9 i 30 u dvorani HGK-a u Splitu.

POčELA SVINJOKOLJA

Na području Cetinskog kraja počela je svinjokolja. S obzirom da je posljednjih desetak godina trihineloza učestalija nego prije, podsjećamo da je na snazi zakonska obveza trihineloskopskog pregleda mesa svinja. U veterinarskim stanicama Sinj i Hrvace do danas je pregledano oko 900 uzoraka svinjskoga mesa i svi su bili negativni. Tijekom narednih dana očekuje se veći broj pregleda. U veterinarsku stanicu Sinj uzorak se može donijeti u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Podsjećamo da soljenje, dimljenje i sušenje mesa NIJE UčINKOVITO u uništavanju ličinki trihinele. Smrzavanje mesa na -15°C kroz trideset dana, na -20°C kroz deset dana, ili naglo smrzavanje na temperaturu između -40°C i -70°C, uspješno uništava ličinke. Prilikom termičke obrade hrane dosezanje temperature od 80°C uništava ličinke trihinele, ali treba paziti da svi dijelovi mesa dosegnu tu temperaturu.

KRONIKA 92

PP SINJ, 26.11.2007.g., kriminalističkom obradom nad četrdesetčetverogodišnjakom je utvrđeno da je prethodni dan, na biračkom mjestu, uputo prijetnju članu biračkog odbora. Slijedi KP po čl. 129. /Prijetnja/ KZ-a.
IZVOR: PU SD