Srijeda, 27.10.2010.

Kronika 93

Sinjski vatrogasci sinoć i noćas imali su dvije intervencije. Od 19 do 22 sata na Čitluku na OPG gasili su požar gdje se procjenjuje da je izgorjelo oko 10 bala sijena. Sijeno je bilo ispod nadstrešnica i složeno. Uzroci požara se istražuju.

Danas će u Zagrebu predsjednik RH dr.Ivo Josipović uručiti odlikovanja Stipi Modriću i Josipu Gugiću

Danas, 27. listopada, će u Zagrebu predsjednik RH dr.Ivo Josipović uručiti odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske dragovoljnim darivateljima krvi inače članovima DDK Sinj Stipi Modriću i Josipu Gugiću za datu krv više od sto puta.

Obavijest

Udruga Srma po 8. put organizira akciju prikupljanja odjeće i obuće za štićenike Centra za rehabilitaciju fra Ante Sekelez u Vrlici i druge građane u potrebi.
Akcija će trajati tri tjedna. Prikupljanje se obavlja u u prostoru u ulici Žrtava rata 5 (put  kina, kod frizerskog salona) od ponedjeljka do petka od 17 do 19 sati, te subotom od 10 – 12 sati.

Na Svi svete će u Hrvacama zazvoniti nova zvona

Nakon ratnog razaranja i rušenja zvonika i čekanja 19 godina na Svi svete će u Hrvacama zazvoniti nova zvona. Uz postojeće na vrh 20 metarskog zvonika postavljena su nova dva veća zvona. Jedno je donirao fra Marinko Vukman dugogodišnji dušebrižnik u Njemačkoj, a sredstva za drugo prikupili su župljani uz pomoć Općine Hrvace.

Obavijest

I sinjsko pučko kazalište priključit će se akciji u prikupljanja pomoći za Žanu Lelas. U petak 29. listopada u vrličkom kinu održat će predstavu Fadila Hadžića „Državni lopov“.

Predstavljanje knjige prof. Josipa Danolića "Bila je to zaparavo Marta“

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, sutra, 28. listopada, će se u 18 sati u gradskoj knjižnici održati predstavljanje knjige prof. Josipa Danolića „Bila je to zaparavo Marta“.

Natječaj za nove marijansko-duhovne skladbe za klape

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske raspisalo je natječaj za nove marijansko-duhovne skladbe za klape. Nove skladbe treba dostaviti na adresu Svetišta i to za Umjetnički odbor Festivala “Klape Gospi sinjskoj“ Fratarski prolaz 4 Sinj i to do 01.prosinca 2010. godine.

Kino danas

U gradskom kinu večeras od 20  sati prikazuje se flm “Plaćenici”.

Sport

Nakon što su u prošlom kolu odigrali 2-2 s Splitom nogometašice Glavica otputovale su u Dubrovnik gdje poslijepodne igraju prvenstveni susret s nogometašicama Dubrovnika.

Stanje na cestama

Zbog orkanske bure:
- dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica i državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački zatvorene su za sav promet.
Dionica autoceste A 1 od čvora Posedarje do čvora Maslenica otvorena je za promet.
Dionica Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Senja otvorena je za osobna vozila i autobuse, a dionicom od Senja do Svete Marije Magdalene smiju voziti samo osobna vozila.
Zatvorena je državna cesta D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča.

SAVJETI ZA VOŽNJU PO MOKRIM I SKLISKIM KOLNICIMA:
1. PROVJERITI STANJE GUMA I METLICA BRISAČA
2. UKLJUČITI KRATKA SVJETLA BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST (od 31. listopada, u zimskom razdoblju, ona su obavezna)
3. SMANJITI BRZINU VOŽNJE
4. DRŽATI PROPISANI SIGURNOSNI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO KOD VOŽNJE U KOLONI
5. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA
6. VOZITI OPREZNIJE

SAVJETI ZA VOŽNJU PO POLEDICI ILI ZASNIJEŽENOM KOLNIKU:
1. NE KRETATI NA PUT BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima).
2. UPALITI DNEVNA ILI KRATKA SVJETLA (početkom računanja zimskog vremena (31. 10.) ona su obavezna).
3. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA I UBRZANJA ILI NAGLE POKRETE UPRAVLJAČEM.
4. DRŽATI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO U VOŽNJI U KOLONI.
5. POSEBNO OPREZNO VOZITI PREKO MOSTOVA I VIJADUKATA.
6. SLUŠATI RADIO ILI SE RASPITATI U HAK-u (01/4640800) O PROMETNICAMA NA KOJIMA NAMJERAVATE VOZITI.

IZVOR: HAK