Nedjelja, 27.09.2009.

Zadrugarstvo liječi duše i puni džepove


Jučer je otvoren i 5. sajam zadruga hrvatskih branitelja, na kojemu je svoje proizvode predstavilo više od 200 braniteljskih zadruga iz cijele Hrvatske /Goran Mehkek/Cropix


Iako su prije pet godina dočekane sa sumnjom, zadruge su postale prava stvar za branitelje domovinskog rata

Branitelji kroz rad nastoje izbrisati ružne slike rata, a nekima je to i izvor egzistencije - kaže Mijo Vukušić, predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga Dalmacije

Dok se dio braniteljske populacije s razlogom doživljava poput parazita koji uživaju nepripadajuće povlastice, posljednjih godina branitelji su krenuli s osnivanjem zadruga koje su podijelili na obrtničke, poljoprivredne i uslužne.

Poticane iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kojemu se opravdano prigovara da je provodeći populističku stranačku politiku polovici milijuna hrvatskih građana dalo status branitelja i sve što uz to ide, prve braniteljske zadruge osnovane prije pet godina dočekane su sa sumnjom.

Vjerovalo se da bi to moglo prerasti u još jedan projekt kroz koji bi se novac hrvatskih poreznih obveznika usmjeravao u džepove odabranih.

Vodeći u braniteljskom zadrugarstvu, po broju zadruga i zadrugara, postali su Dalmatinci. Danas je od Zadra do Dubrovnika, u sve četiri županije, registrirano 50 braniteljskih zadruga s oko tisuću zadrugara branitelja, ne računajući članove njihovih obitelji.

Najviše je zadruga osnovano u Cetinskoj krajini, čak njih 14. Danas bi se bez ikakvih dvojbi moglo ustvrditi da u velikom broju slučajeva braniteljsko zadrugarstvo radnom terapijom uspješno liječi dušu i puni džepove.

Modro-zeleni
- Za zadrugarstvo su se uglavnom opredijelili samozatajni branitelji koji kroz rad nastoje izbrisati ružne slike rata pa im je to rehabilitacija i resocijalizacija, velikom broju izvor dodatnih prihoda, a nekima i izvor egzistencije - kaže Mijo Vukušić, predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga Dalmacije i jedan od upravitelja Modro-zelene zadruge branitelja iz Metkovića, koja se svrstava među najuspješnije.

Modro-zelena braniteljska zadruga iz Metkovića postala je referentni centar Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za braniteljske zadruge od Istre do Prevlake. - U ministarstvu su rad naše zadruge ocijenili izvrsnim pa su nam povjerili da pratimo, prenosimo iskustva, usmjeravamo rad i kontroliramo utrošak sredstava kojima se preko ministarstva podupire osnivanje braniteljskih zadruga - kaže Vukušić.

Ministarstvo branitelja podupire osnivanje svake braniteljske zadruge sa 150 tisuća kuna. Ove godine tu potporu dobilo je 55 zadruga u Hrvatskoj, među kojima 20 u Dalmaciji. Utrošak toga novca mora se opravdati ministarstvu i mora biti u skladu s verificiranim programom. Kada zadruga uspješno zaživi, poslije dvije godine ima pravo aplicirati za dodatnih 50 tisuća kuna. - Sve to se odvija javno, preko javnih natječaja.

Dakako da imamo i neuspješnih zadruga. Ako od svih osnovanih braniteljskih zadruga 40 posto opstane i dokaže se na tržištu, smatrat ćemo da je ovaj projekt zadrugarstva uspio. Pritom, naravno, stalno imamo na umu da kroz zadrugarstvo braniteljima osim zapošljavanja osiguravamo rehabilitaciju i resocijalizaciju - veli Vukušić.

Tajnik Zajednice braniteljskih zadruga Dalmacije Stipe Efendić s ponosom nabraja i ističe do sada najuspješnije. - Već spomenuta Modro-zelena braniteljska zadruga iz Metkovića je na 11,5 hektara zemljišta Hrvatskih šuma, koje je dobila na dugogodišnju koncesiju, zasadila 3500 maslina.

Projekt im je izvanredno uspio i u pripremi su osiguranja površina za nove nasade. Među najuspješnijim i po broju zadrugara najveća jest braniteljska zadruga u škabrnji. Ta je zadruga od svojih 120 članova ove godine otkupila oko 700 tona višnje maraske i sve prodala po prihvatljivoj cijeni tvrtkama Maraska i Dona - kaže tajnik Efendić.

Pršuti
Među uspješnima ističe se nekoliko braniteljskih zadruga s područja Cetinske krajine. Najuspješnija i u javnosti najpoznatija je braniteljska zadruga Patriot, koja objedinjava i razvija avanturistički turizam. - Na poligonu Patriota u Dabru, koji se prostire na oko 10 hektara, od podnožja Dinare do obale jezera Peruča, najčešći su korisnici branitelji iz cijele Hrvatske koji ovdje održavaju airsoft ratne igre.

U suradnji s našim zadrugarima još nudimo paraglajding, jahanje u prirodi, veslanje, spuštanje etinom u kanuima i drugo - ističe Mario Vujević, upravitelj BZ-a Patriot. -D Uspješnim radom ističe se braniteljska zadruga Vučipolje. Ta je zadruga uspjela ujediniti sve pčelare s područja Sinja i Cetinske krajine. Pojedinačno su i najveći od njih na tržištu bili mali i neznačajni.

Danas udruženi u zadrugu predstavljaju velikog proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda. Vrijedan pažnje je jedan zadrugar iz sinjskoga BZ-a Peka. On je pokrenuo proizvodnju pršuta na tradicionalan način. Godišnje proizvede oko 500 pršuta koji se razgrabe na zagrebačkom tržištu, i to po cijeni koja je dva-tri puta veća od cijene pršuta iz industrijske proizvodnje.

Zanimaju se i drugi, a mi svima kažemo da bi s takvom proizvodnjom do najviše 500 pršuta godišnje mogli osigurati solidne prihode. Zajednica braniteljskih zadruga Dalmacije povezat će ih u klaster kroz koji će zajednički osiguravati sirovinu i plasirati gotove proizvode.

Ako nastavimo razvijanje braniteljskog zadrugarstva po ugledu na do sada najuspješnije zadruge, dokazat ćemo da će se svaka porezna kuna uložena u ovaj projekt višestruko vratiti - kaže Stipe Efendić.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA