Subota, 27.07.2013.

Dan antike – utakmica Delmata i Rimljana



U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ u Sinju će se sutra, 28. srpnja na Trgu dr. Franje Tuđmana, u organizaciji Udruge Gaj Laberije, s početkom u 21 sat održati Dan Antike – utakmica Delmata i Rimljana.
U programu će osim članova PKD Gaj Laberije iz Sinja, koji će izvesti utakmicu Delmata i Rimljana, sudjelovati Žudije iz Imotskog i antičke plesačice.
Povorka sa svim sudionicima krenut će od hotela Alkar u 20,20 sati Vrličkom ulicom, gdje će se ispred Stele Gaja Laberija održati prigodni govor, zatim Glavičkom ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana gdje će biti održan jednosatni program.
Udruga ‘Gaj Laberije’ organizacijom ove manifestacije dočarat će dio antičkog doba i podsjetiti kako je Cetinski kraj kolijevka današnjeg nogometa.

Podsjetimo, spomenik ‘Stela Gaja Laberija’ iskopan je sredinom 19. stoljeća u Gardunu, a u Sinj ga je donio Marin Perković, te ugradio u zid obiteljske kuće. Bepo Britvić je prvi proučio Stelu, odgonetnuo natpis na njoj i učinio sve kako bi za Stelu saznala javnost pa čak i FIFA. Priča o Steli objavljena je u službenom biltenu FIFE News broj 71 iz travnja 1969. godine. Upravo na tom tragu Udruga Gaj Laberije, ovakvim manifestacijama želi još više promicati vrijednosti koje se nalaze na području Sinja i Cetinskog kraja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ljetna eko-škola za djecu hrvatskih branitelja

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata SDŽ organizirala je na poligonu Braniteljske zadruge za avanturistički turizam Patriot u naselju Dabar Ljetnu eko školu za djecu hrvatskih branitelja.
U trodnevnoj radionici oko stotinu osoba, branitelja i članova njihovih obitelji moglo se educirati o prirodi, zaštiti okoliša, načinu preživljavanja u prirodi, sprečavanju požara, pripremi hrane u prirodi, tečaju prve pomoći te foto tečaju. Djeca koja su pristigla iz Zagreba, Zadra, Imotskog i drugih naših krajeva mogla su uz zanimljivu edukaciju uživati u plivanju, raftingu, jahanju, aerosoft natjecanju, vožnji bagi vozilima itd. Sudionici su bili smješteni u kompletno uređenim šatorima s podmetačima i vrećama za spavanje. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počela hodočašća Gospi Sinjskoj

Hodočašćem župljana župe Dubrava – Sitno Gornje, koji su jutros stigli u Sinj sa svojim župnikom don Jakoslavom Banićem, počela su hodočašća Gospi Sinjskoj.
Hodočasnike su u Svetištu dočekali gvardijan fra Petar Klapež i župnik fra Ante Bilokapić, a potom su pristupili sakramentu ispovjedi. Misno slavlje za hodočansike predvodio je o. gvardijan fra Petar sa župnikom don Jakoslavom koji je na kraju slavlja predvodio posvetnu molitvu hodočasnika Gospi Sinjskoj. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vojvoda odredio alkare kopljanike!

Alkarski vojvoda mr. Ante Vučić odredio je alkare kopljanike i ostale sudionike alkarske povorke na 298. alkarskim svečanostima.
Prije nego što je obznanio svoju odluku, alkarski vojvoda Ante Vučić je alkarima koji su sudjelovali u dosadašnjem dijelu priprema, između ostalog rekao: Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR