Srijeda, 27.07.2011.

Mićo na čelu MO Glavice

Josip Marinko Romac – Mićo sinoć je izabran za predsjednika MO Glavice. Romac je za predsjednika izabran tajnim glasovanjem, koje je predložio Ivica Romac – Gagi. Premda su predsjednici ostalih 13 mjesnih odbora izabrani javnim glasovanjem, u 'glavičkom' postupku nema ništa sporno. Naime, člankom 90. Statuta Grada Sinja propisano je kako se predsjednici vijeća mjesnih odbora biraju isključivo tajnim glasovanjem, što dovodi u pitanje legalitet ostalih predsjednika mjesnih odbora na području Grada Sinja. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otvoreno rodilište!Rješenjem ministara zdravstva Darka Milinovića od danas je ponovno otvoreno sinjsko rodilište. To znači da su ispunjeni svi uvjeti za obavljanje rodilišne djelatnosti u skladu s novim zakonskim propisima. Podsjećamo, povjerenstvo Ministarstva zdravstva, proteklog je tjedna obišlo rodilišta u Sinju, Makarskoj i Imotskom te je utvrdilo kako Dom zdravlja Splitsko – dalmatinske županije ispunjava sve uvjete u pogledu prostora, kadra i medicinsko – tehničke opreme za otvaranje rodilišta u Sinju.
Rodilišta u Makarskoj i Imotskom još su na čekanju te bi, prema najavama, trebala biti otvorena 1. kolovoza, nakon što se ispune svi uvjeti za njihovo otvaranje.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Studenti promiču AlkuUoči 296. alkarskih svečanosti, Udruga studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Publius organizira dvodnevni seminar na temu Kulturno-turistički potencijal Sinjske alke i lokalni razvoj. Projekt se realizira u sklopu ovogodišnjih Dana Alka i Velike Gospe i pod pokroviteljstvom Grada Sinja. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba 'Kubure i kuburluci'

U Muzeju Cetinske krajine večeras će u 21 sat, u okviru kulturne manifestacije 'Dani Alke i Velike Gospe 2011', biti otvorena izložba povijesnog oružja pod nazivom 'Kubure i kuburluci' iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.

Na izložbi će biti predstavljena građa 105 povijesnih pištolja i njihovog pribora iz Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu. Autorica stručne koncepcije izložbe je Dora Bošković, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke oružja u Hrvatskom povijesnom muzeju, autor likovnog postava Ozren Solić, viši muzejski preparator iz Hrvatskog povijesnog muzeja, a grafičko oblikovanje i prijelom izložbenih panoa, plakata, pozivnica i deplijana osmislio je akademski grafičar Luka Duplančić.

Izložba će biti otvorena od 27. srpnja do 15. listopada 2011. Vodstvo za posjetitelje i grupe je osigurano uz prethodnu najavu na broj telefona 021/821 949 ili e-mailom: muzej.cetinske.krajine1@st.htnet.hr


IZVOR: WWW.FERATA.HR

Hodočašće obitelji Gospi Sinjskoj

Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja organizira 1. hodočašće obitelji Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.
Hodočašće se organizira povodom blagdana Velige Gospe, u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Dekanatom cetinskog kraja, a održat će se 30. srpnja.
Okupljanje djece i roditelja u samostanskom dvorištu je u subotu u 8,30 sati. Po dobivanju uputa, hodočasnici će, uz vodstvo dekana don Stipana Ljubasa, krenuti na Put križa na Gospin Grad. Za djecu koja neće sudjelovati na Križnom putu organizirane su radionice, a roditelji mogu boraviti u Gradu. Nakon Križnog puta na Starom gradu će se održati sat povijesti o Alki. Procesija i sveta misa na čast Gospi Sinjskoj počet će u 10,30 sati. Nakon ručka, u 15 sati počinje predavanje o obitelji, braku i duhovnosti. Predavači su fra Ante Čovo i predsjednik CRO-BIOS-a Krešimir Miletić. U 17 sati sudionici hodočašća mogu ići u organizirani obilazak Sinja s kratkim uvidom na kulturne i povijesne znamenitosti Sinja, u okviru kojega je planirana posjeta Muzeju Cetinskog kraja i Franjevačkom muzeju te odlazak na Alkarsko trkalište pripreme alkara.
Organizatori na hodočašće pozivaju sve obitelji s područja Cetinskog dekanata i šire
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Prohodnost cesta

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac na čvoru Nova Gradiška zatvoren je izlaz iz smjera Zagreba i ulaz u smjeru Slavonskoga Broda (obilazak je preko čvorova Okučani ili Lužani), a na čvoru Slavonski Brod-zapad zatvoren je izlaz iz smjera Lipovca i ulaz u smjeru Zagreba (obilazak je preko čvorova Lužani ili Slavonski Brod-istok).

Do 19. kolovoza u 18 sati zbog radova zatvorena je državna cesta D34 kroz grad Slatinu. Obilazak za osobna vozila je: Slatina(D2)-Nova Bukovica(ŽC4045)-Miljevci(ŽC4038)-Čađavica(D34), a za teretna: Slatina (D2)-Našice(D53)-Donji Miholjac (D34) i dalje prema Osijeku.
IZVOR: HAK
...