Srijeda, 27.06.2007.

NEVRIJEME U SINJSKOM I TRILJSKOM KRAJU

Nevrijeme praćeno jakom grmljavinom, vjetrom i krupom zahvatilo je sinoć iza ponoći veliki dio sinjskoga i triljskog kraja te prouzročilo velike štete na poljoprivrednim kulturama u Otoku, Trilju i Dicmu. O jačini nevremena govori i podatak kako je sinjska Nadcestarija intervenirala na kritičnim dionicama cesta s kojih su uklanjali mraz veličine lješnjaka.

IZ Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu poljoprivrednicima se savjetuje obvezno tretiranje poljoprivrednih kultura u svrhu saniranja šteta. Važno je napomenuti da se povrće kod kojeg se planira berba za 15-tak dana može zaštititi bakrenim pripravcima dok se povrće u berbi zaštićuje pripravcima koje imaju malu karencu tek od nekoliko dana - istaknula je inženjerka Matković.

Poljoprivrednici na čijim su kulturama zabilježene štete mogu se u roku 8 dana javiti u Odjel za gospodarstvo iako će već danas komisija za proglašenje elementarne nepogode izići na teren i zbrojiti štete izazvane noćašnjim nevremenom - rekao je predsjednik komisije Miše Varenina.

U PETAK PROSVJED RADNIKA "DALMATINKE"

Nakon što su radnici Dalmatinke Trgovačkom sudu u Splitu uputili prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u Dalmatinci, za petak u 10 sati i 30 minuta najavili su i veliki prosvjedni skup na Trgu dr. Franje Tuđmana. Na skup su pozvali predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, predstavnike sindikata, udruge proizišle iz Domovinskog rata i bivše i sadašnje ranike Dalmatinke te građane kako bi pomogli u riješavanju problema u tvornici Dalmatinka Nova.

AKTIVNOSTI UDRUGE "NOVI PUT"

Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti «Novi Put» u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga donijela je zaključke evaluacijskog upitnika provedenog u okviru ciklusa predavanja u suradnji sa službom za prevenciju ovisnosti. Upitnik je proveden na uzorku od 467 učenika prvih razreda srednjih škola i gimnazija , a zaključci su kako čak 72% učenika u školama misli da je školama potrebno provoditi dodatne edukacije o svim vrstama droga, sinjski učenici posebno su slaganje izrazili sa temama « Kako organizirati pomoć vršnjacima i «kako izgraditi bolji odnos s članovima obitelji», kada je riječ o načinu predavanja , najviše ispitanika odlučilo se za kratke filmove odnosno dinamična predavanja u trajanju od pola sata. Učenici informacije o vrstama djelovanju i posljedicama zlouporabe droga najviše traže u TV emisijama i na internetu, a najmanje u dnevnim novinama i knjižnici.Rezultati upitnika i ankete biti će korišteni za potrebe daljnih edukacije udruge.

OBAVIJEST

U dječjem vrtiću Potočnica u Sinju danas, 27. lipnja, će se održati sastanak sa roditeljima novoupisane djece. Sastanak će se održati u vrtiću od 18 sati, dok će sastanak u dječjem vrtiću Vrapčić biti sutra u četvrtak u 18 sati.

PREDAVANJE

Kulturno društvo Trilj u sklopu projekata predavanja i eko-akcija danas organiziraju predavanje pod nazivom "Globalizacija, pojedinac i duševno zdravlje". Predavač će biti prof. dr. Goran Dodig. Predavanje će se održati u triljskoj Gradskoj knjižnici, a potom će se otvoriti i prigodna izložba dječjih radova.

OBAVIJEST

Sinjska nadcestarija danas će provoditi asfaltiranje ceste na dionici Jasensko- čitluk. U vrijeme asfaltiranja, koje bi prema najava trebalo potrajati do 13,00 sati, na toj dionici potpuno će se obustavit promet.