Ponedjeljak, 27.04.2009.

ODRžANA AKCIJA "MOJA PRVA DEZINTOMETRIJA"

U sklopu akcije moja prva dezintometrija koju je organizirao forum žena sdp-a dezintomerijeski pregled napravili je 77, a mamografski oko 40 žena. Na pregledu je zabilježen veći broj osteopenija i osteoporoze, dok su na sreću svi mamografski nalazi bili uredni. Na "Tribini kuda ide Hrvatsko zdravstvo" koja je organizirana u sklopu akcije dr. Mirando Mrsić govorio je o aktualnim problemina u hrvatskom zdravstvu, na kojem je kako je istanuto veći priliv novca u Hzzo zbog većih participacija i dopunskog osiguranja koji plaćaju sami osiguranici , te da bi se to trebalo promjeniti. Istaknuo je kako će se voditi načelima i programima Andrije štampara, a dio tih programa u svojoj kampanji koristio je i američki predsjednik Obama.

"IZBORI 2009."

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predstojeće lokalne izbore koji će se održati 17. svibnja. Nakon toga, lokalna izborna povjerenstva u roku od 48 sati moraju objaviti sve pravovaljane kandidature i liste.
U Izborno povjerenstvo Grada Sinja za gradsko vijeće listu su predali: Nezavisna lista Nikole Tomaševića, Hrvatska Narodna stranka - liberalni demokrati, koalicija stranaka Hrvatska čista stranka prava, Hrvatski pravaši- Hrvatski pravaški pokret i Hrvatska demokršćanska stranka. Kandidaturu za gradonačelnika predala je nNzavisna lista Nikole Tomaševića i zamjenike gradonačelnika Ankica Panza i Snježan šentija. Nakon predaje kandidacijskih lista u Izborna povjerenstvo Miro Bulj nositelj liste HčSP, HPP-HP i HDS za Hit radio je rekao kako ta lista neće podržati niti jednog kandidata za gradonačelnika.
Svoje kandidare nisu istaknule najatraktivnije gradske stranke HDZ i SDP. gradsko vijeće. Još uvijek nema ni ni kandidatura nezavisnih lista o kojima se špekuliralo da će izići na ove lokalne izbore. Iako se nagađalo kako će Jakov Dukić samostalno izići na izbore, on je danas to demantirao. U sinjskom izbornom povjerenstvu kao i drugim Izbornim povjerenstvima predaja svih lista očekuje u kasnijim poslijepodnevnim satima.

U Gradsko izborno povjerenstvo u Trilju predana je lista za gradsko vijeće HSU-a nositelj Veselko Gabričević te koalicijska lista HDZ/HSLS-a nositelja Joze Sarača i kandidatura za gradonačelnika Ivan šipić i zamjenike Jozo Hržić i Ankica Lukić gradonačelnika.

U Izborno povjerenstvo Grada Vrlike do 15 sati predane su 3 liste za gradsko vijeće i 5 prijedloga za kandidate gradonačelnika i njihovih zamjenika. Za gradsko vijeće listu su predali: HDZ, HSLS, HSP - HčSP, a za gradonačelnike predana je nezavisna lista Maria Delića i zamjenika gradonačelnika Renata Skorup. HSP - HčSP prijedlog za gradonačelnika je Tomislav Vrančić i zamjenik Ivan žeravica, HDZ-ov prijelog za gradonačelnika Ivan čorić i zamjenik Branko Maras
i HSLS-ov prijedlog za gradonačelnika je Zvonko Vuletić i Petar Denić.

Iz Izbornog povjerenstva Otok doznajemo kako je predano 6 lista kandidata za predstojeće izbore. Liste kandidata za načelnike općine predali su HDZ, SDP, HP-HPP te nezavisna lista Dušana đule, uz navedene stranke i Nezavisnu listu koji su predali i listu za općinsko vijeće, liste za općinsko vijeće predali su HSP i HSU.

U subotu 02. svibnja 2009. godine istječe zakonski rok do kojeg građani mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak u popisu birača. Kako bi građani mogli ostvariti svoja prava, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić naredio je da službe nadležne za popise birača u uredima državne uprave u svim hrvatskim županijama, moraju u subotu 02. svibnja 2009. godine, unatoč neradnom danu, raditi od 08.00 do 16.00 sati.

SINDIKAT VOZAčA I PROMETNIH RADNIKA "AUTOPRIJEVOZ" SINJ ZATRAžIO SASTANAK SA UPRAVOM TVRTKE

Sindikat vozača i prometnih radnika "Autoprijevoz" Sinj uputio je Upravi poduzeća zahtjev za hitno održavanje sastanka između predstavnika Sindikata i Uprave Autoprijevoza. Tema sastanka trebala bi biti ostvarivanje prava radnika iz radnoga odnosa. Sindikat tvrdi kako već dulje vrijeme radnicima Autoprijevoza poslodavac uskraćuje temeljna prava iz radnoga odnosa. Zbog toga su pokrenuti određeni sudski postupci koji su nepravomoćno okončani u korist radnika-tužitelja, stoji u zahtjevu za sazivanjem sastanka. Sindikat predlaže da se sastanak održi do 30. travnja.

VIJESTI IZ DICMA

Podružnica HNS-LD Dicmo sutra, 28. travnja, u 19 sati u O.š. "Ante Starčević" organizira degustaciju i ocjenjivanje vina u nazočnosti poznatog degustatora dr Ivana Peze. Organizatori pozivaju sve sumještane da sudjeluju u ovoj degustaciji koja bi, kažu, trebala prerasti u tradiciju.

OBAVIJEST

Zbog najavljenog lošeg vremena koncert "četiri prijatelja za četvrtu" koji se trebao održati na Starom placu u Splitu, održat će se u Spaladium areni, sutra, 28. travnja, s početkom u 20,30 sati. Na ovaj način uprava Spaladium arene je dala doprinos u organizaciji humanitarnog projekta za izgradnju spomenika 4. gardijskoj brigadi u Splitu, kažu organizatori koncerta.
Od danas se ulaznice mogu kupiti i u Spaladium areni, a u Sinju u knjižari Axel.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 20,00 sati prikazuje se akcijsko znanstveno-fantastični film "čuvari"-misteriozna avantura čija se radnja odvija u Americi 1985. godine, gdje su kostimirani superjunaci dio životne svakodnevnice.

SPORT

U utakmici 2. Hrvatske rukometne lige, Kamičak je u Splitu izgubio od Biograda rezultatom 38-33.

U 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi jug Hrvace su jučer donijele bod iz Makarske odigravši protiv jakog Zmaja 3:3. Pogotke za Hrvace postigli su Kunac iz penala te Ramljak i Domazet.

U 4. Hrvatskoj nogometnoj ligi oba Cetinska predstavnika su izgubili na gostovanjima, Glavice od Mladosti 2-1, a OSK od Orkana 3-1.

U županijskoj ligi također porazi naših. Tekstilac je u Sinju izgubio od Mračaja 2-0, a čaporice-Trilj su u Supetru poražene od Jadrana 5-2.