Nedjelja, 27.04.2008.

Sinj: \'Smjeli\' pobjednik 3. sajma pršuta

Pobjednik 3. nacionalnog sajma pršuta je pršutana "Smjeli" iz Dugopolja, vlasnika Vlade Prančića, čiji je pršut proglašen najboljim među 24 natjecatelja iz Dalmacije, Istre, sjeverne Hrvatske i Hercegovine.

Pršutana "Smjeli" otvorena je prije pet godina, a trenutačno proizvodi oko 6000 pršuta na godinu. Na Sajmu su dodijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje u kategorijama istarskoga i dalmatinskog pršuta.

Zlatnu medalju za istarski pršut dobila je tvrtka "Istarski pršuti", vlasnika Mladena Dujmovića iz Tinjana, a zlatnu medalju u kategoriji dalmatinskog pršuta pršutana "Bura" iz Ljubuškog.

Ocjenjivanje je obavilo stručno povjerenstvo od 18 članova, a predsjednik povjerenstva bio je Romano Božac, profesor zagrebačkoga Agronomskog fakulteta.

Sajam je okupio 62 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije, a u dva dana posjetilo ga je više od tisuću ljudi. Održavao se u sinjskome hotelu "Alkar", a budući da mu je pokrovitelj bila Vlada, otvorio ga je izaslanik premijera, državni tajnik Zdravko Krmek.

Sajam je okupio 62 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije, a u dva dana posjetilo ga je više od tisuću ljudi. Održavao se u sinjskome hotelu "Alkar", a budući da mu je pokrovitelj bila Vlada, otvorio ga je izaslanik premijera, državni tajnik Zdravko Krmek.

Organizator sajma je Poduzetnički centar Sinj, a direktorica centra Ana Barać najavila je održavanje 4. Nacionalnog sajma u proljeće sljedeće godine.
IZVOR: www.glasdalmacije.com/HINA

DRUžENJE žUPANIJSKIH UDRUGA MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA (UMDDR)26. i 27. travnja ove godine održava se druženje svih županijskih UMDDR (oko 80 učesnika)
Mjesto: poligon za avanturistički turizam PATRIOT u Dabru, općina Hrvace.
Događanja:
-Istraživanje-anketa Pučkog učilišta FORUM iz Zagreba o sadašnjem stanju i statusu maloljetnih dragovoljaca
-Okrugli stol-zadrugarstvo kod branitelja
-Airsof igre i rekreacija na poligonu.

Damir Besednik iz Vukovara predsjednik UMDDR RH: Naša udruga trenutačno provodi dva projekta:1. Znanstvena studija - anketa: Neki aspekti socijalnog i ekonomskog statusa hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Anketa se provodi na području šest županija, a krenula je u veljači iz Vukovara. Tako će se utvrditi stvarna slika o najmlađoj populaciji koja je ratovala za slobodu Hrvatske i utvrditi da li je ta populacija zakinuta i kakve su im potrebe.2. Promidžba udruge u cijeloj RH, promoviranje zadrugarstva kod branitelja, promocija airsoft igara kao antistresnog programa, propagiranja sporta i rekreacije.
Stanko Vukas predsjednik UMDDR Dubrovačko-neretvanske županije:Podržavam okupljanje branitelja i braniteljskih udruga i zadruga od Vukovara do Dubrovnika i tako promoviramo istinu o domovinskom ratu. Smatram da kao maloljetni dragovoljci trebamo biti uvršteni kao posebna braniteljska populacija u Zakon o hrvatskim braniteljima jer je ova populacija ostavila svoju mladost za slobodu u kojoj danas svi uživamo.
željko Skulan dopredsjednik UMDDR Zadarske županije:Drago mi je da se ovako možemo družiti i raspravljati o temama koje nas tište ali i koje nas razveseljavaju. Mislim da kao maloljetni dragovoljci trebamo biti odlikovani ordenom za hrabrost zbog uèešæa u Domovinskom ratu. Podržavam projekte koji se provode u Udruzi i suradnju sa svim udrugama iz Domovinskog rata. To je jedini naèin da pomognemo jedni drugima.
Mario Vujević Vegi predsjednik UMDDR Splitsko-dalmatinske županije: čast mi je što smo domaćini ovog druženja i tako promoviramo naše aktivnosti kao što je zadrugarstvo, rješavanje problema èlanova i njihovih obitelji. U ova dva dana raspraviti ćemo mnoge aktualne teme kao i prezentirati airsoft igre. Kao gosti pojavili su se i sudjelovali u radu predstavnici iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i to Stjepan Jeliæ, upravitelj Referalnog centra, predstavnici braniteljskih zadruga i udruga s područja Cetinske krajine.