Subota, 27.03.2010.

U akciji darivanj krvi u Sinju prikupljeno 50 doza krviBraniteljska zadruga Patriot i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko – dalmatinske županije, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sinj danas, 27. ožujka, održala je akciju darivanja krvi u prostorijama društva. U akciji je prikupljeno 50 doza krvi.

Održana redovita izborna skupština udruge tjelesnih invalida UTIS –Sinj

Danas, 27. ožujka, održana je redovita izborna skupština udruge tjelesnih invalida UTIS –Sinj. Na ovoj skupštini pored Izvješća o radu i planovima za naredno razdoblje birano je i novo vodstvo udruge. Četrdesetak skupštinara biralo je novi upravni odbor i nadzorni odbor. Članovi upravnog odbora na svojoj sjednici izabrat će predsjednika udruge, a članovi skupštine su za predsjednicu nadzornog odbora izabrali Mirjanu Runje, a za članove Jelenu Lovrić i Vinka Malbašu.

Dogradonačelnica Sinja Elena Perković-Paloš zajedno s savjetnikom gradonačelnika Zoranom Marasovićem obišla je mjesne odbore Jasesnsko, Čitluk i Karakašicu

Danas, 27. ožujka, dogradonačelnica Sinja Elena Perković-Paloš zajedno s savjetnikom gradonačelnika Zoranom Marasovićem obišla je mjesne odbore Jasesnsko, Čitluk i Karakašicu, gdje se sastala s predsjednicima mjesnih odbora i mještanima kako bi se sagledalo aktalno stanje posebno po pitanjima infrastrukture i komunaija, a samim time i odredili prioriteti rada u okviru realnih gradskih mogućnosti.

Gradsko vijeće grada Sinja održalo je dvije sjednice

Gradsko vijeće grada Sinja održalo je  dvije sjednice. Prva sjednica bila je nastavak prekinute 10. sjednice. Među ostalim bilo je riječi o programu kreditiranja za 2010. godinu, vijećnici su prihvatili i zaključke o daljnjem radu KUS-a te o mogućem proširenju mreže dječjih vrtića na području grada Sinja.
Na ovoj sjednici burna rasprava vodila se po pitanju prostora predviđenog za parking kod pravoslavne crkve. Odluka o  realizaciji gradnje parkinga  nije donešena jer je 8 vijećnika bilo za i 8 protiv. Ovu točku predložio je Miro Bulj i predložio da se uredi parkiralište jer za to postoji prijeka potreba, a i da je za tu namjenu i grad otkupio ovo zemljište. Međutim ovo stajalište Mira Bulja nije bilo prihvatljivo za nezavisnog vijećnika Mira Baraća koji je istaknuo da stanovnici u tom dijelu ne žele parking jer postoji u blizini mogućnost parkiranja nego da se ovaj dio pretvori u u zelenu površinu ili cvjetni dio za što se zalaže i aktualna gradska vlast. Nakon određene žestoke komunikacije na relaciji nezavisni vijećnik Barać i pročelnik Sesardić, pristupilo se glasovanju gdje nije prihvaćen prijedlog Mira Bulja bilo je kako je već kazano 8-8 u glasovanju.

Na izvarednoj sjednici Gradskoga vijeća, čija tema je bila tvrtka Autoprijevoz, nakon dvosatne rasprave donijet je jednoglasan zaključak da se povuče otkaz sindikalnom čelniku Anti Buljanu, kao i upozorenje pred otkaz  Veljku Nasiću. Što se tiče definiranja odnosa unutar ugovora između grada i Autoprijevoza, traži se da se održi sastanak u Vladi RH kako bi se konačno definiralno riješenje cijelog slučaja.

66. godišnjica jednog od najmasovnijih i najokrutnijih pokolja na hrvatskim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata

Svetim misama sutra, 28. ožujka, obilježit će se 66. godišnjica jednog od najmasovnijih i najokrutnijih pokolja na hrvatskim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata. U pohodu  zloglasnih SS-ovih divizija Princ Eugen krajem ožujka 1944. godine u naseljima Gala, Otok, Ruda, Podi, Krivodol, Rože i Voštane ubijeno je više od 1500 civila, uglavnom staraca, žena i djece. Vijence će u Otoku na starom groblju položiti predstavnici općinskih vlasti, a u ponedjeljak u Rudi misa će se služiti u 17 sati.

Sutra, 28. ožujka, u 2 sata počinje ljetno računanje vremena

Sutra, 28. ožujka, u 2 sata  počinje ljetno računanje vremena,   tako da se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata. Nastupom ljetnog računanja vremena  prestaje obveza  dnevne voženje automobilima sa upaljenim svjetlima.
Početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja  dnevnih tarifnih stavova. Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi  od 8 do 22 sata, a prema nižoj od 22 do 8 sati.

Obavijest

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne baštine „Košuta“ iz Košuta u sklopu koje djeluje dječja radionica pripremilo je radove  na temu proljeća i Uskrsa koje će izložiti i prodavati  sutra, 28. ožujka, u Trilju u dvorištu župne crkve  prije i poslije sv. mise u 10 sati

Party povodom 10. obljetnice osnivanja motokluba Streetrunners Sinj

Na prostoru budućega Club Housea, u Ruduši, večeras će se održati se Party povodom 10. obljetnice osnivanja motokluba Streetrunners Sinj. Nazočne će zabavljati domaći bendovi.

Kino danas

U sinjskom kinu u  18,15 sati prikazuje se crtani film “Princeza i žabac” sinkroniziran na hrvatski, a 20,00 sati prikazivat će se znanstveno–fantastični triler “Distrikt 9”

Sport

Danas, 27. ožujka, od 15 sati u susretu 2. HNL  u Sinju će se sastati domaći Junak i Solin, a u isto vrijeme u utkmici 4. HNL u Otoku će igrati OSK i Mladost iz Prološća. Hrvace su slobodne.

U 20 sati u sinjskoj dvorani će se sastati  Alkar i Cetina iz Trilja u posljednjem kolu A2 košarkaške lige.

Danas, 27. ožujka, u 15 sati na sportskom centru Trnovača odigrat će se pripremna utakmica za početak ragbi prvenstva između ekipe RK  Sinj i Zadar. Sutra, 28. ožujka, u Splitu na starom placu juniori u 17 ragbi kluba Sinj odigrati će prvi turnir za kup Hrvatske. Pored Sinja nastupit će Nada i Makarska.

Stanje na cestama

Mokrih i skliskih kolnika, zbog lokalnih pljuskova, ima u Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru, središnjoj hrvatskoj i mjestimice Dalmaciji.
Duž Jadranske (D8) i Ličke (D1) magistrale, te na cestama u gorju mogući su odroni zemlje i kamenja.
A, na dionicama cesta na kojima su u tijeku radovi moguće su gužve i zastoji.

Danas do 18 sati zatvorena je desna cijev tunela Sveti Rok (smjer Split) na autocesti A 1. Promet ide lijevom tunelskom cijevi, dvosmjerno.

Vozače podsjećamo da od 28.ožujka, ne moraju voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima.

U povodu blagdana Uskrsa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona zabrane su:
2. travnja (Veliki petak) od 15 do 23h,
5. travnja (Uskrsni ponedjeljak) od 14 do 23h,
Zabrana ne vrijedi na autocestama i na Ličkoj magistrali (D1).

S poboljšanjem vremenskih prilika, sve je veći broj motociklista na cestama u RH. Motociklistima savjetujemo da obilaze vozila u za to predviđenom traku, poštuju sve prometne propise, voze bez naglih promjena smjera i održavaju što veće odstojanje od ostalih vozila, posebice onih koji se nalaze iza njih, s obzirom na to da je zaustavni put motocikala u opasnim situacijama primjetno kraći od onog mnogo težih automobila ili teretnih vozila. Vozačima automobila se savjetuje da obavezno provjere mrtvi kut, da skreću isključivo s pokazivačima smjera, kao i da poštuju prednost prolaska na križanjima.
IZVOR: HAK