Srijeda, 27.01.2010.

"Kreativna zima"

Udruga Srma organizira radionice u Sinju pod nazivom ''KREATIVNA ZIMA''.
Od početka veljače svakoga dana od ponedjeljka do petka u vremenu od 17 do 18,30 sati provodit će se radionice za djecu i odrasle.
Ponedjeljkom - vez, utorkom - slikanje za djecu,  srijedom - kukičanje i pletenje, četvrtkom - slikanje za odrasle i petkom - kreativna radionica za djecu.
Radionice veza, kukičanja i pletenja su besplatne, a za ostale se plaća kotizacija.
Upisi i informacije na telefon 661-661 i 095/8272-501.

Komemoracija petorici zrakoplovaca: spomen na čuvare neba


U utorak je kod spomenika “Slomljeno krilo” u sinjskom zaseoku Šimcima obilježena 18. godišnjica tragične nesreće hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kojoj je poginulo 5 pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a kao prve postrojbe hrvatskih zračnih snaga.
U zrakoplovu AN-2 koji je 26. siječnja 1992. godine krenuo na borbeni zadatak sa sinjskog aerodroma i leteći prenisko zahvatio žicu dalekovoda te se srušio na zemlju i zapalio poginuli su Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda.
Na mjestu rušenja aviona podignut je spomenik nazvan “Slomljeno krilo”. Svake godine na godišnjicu stradanja uz spomenik se održava komemoracija.
U utorak su kod spomenika položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće članovi obitelji poginulih zrakoplovaca, njihovi suborci na čelu s ratnim zapovjednikom Matkom Raosom, izaslanstva 93. zrakoplovne baze i motorizirane gardijske brigade, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Sinja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, aeroklubova i zajednica tehničke kulture Splita i Sinja i drugi.
Na tragediju od prije 18 godina prigodnim riječima podsjetio je pukovnik Miljenko Karačić iz 93. zrakoplovne baze. Molitvu odrješenja vodio je sinjski župnik fra Nikica Ajdučić koji je prije komemoracije u crkvi Gospe Sinjske za poginule zrakoplovce prikazao svetu misu zadušnicu.
tekst i foto: Toni Paštar / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Noćas je pao novi snijeg na sinjskom području

Noćas je pao novi snijeg na sinjskom području. Najviše ga ima na području Maovica, 50-tak centimetara, Zelovu, Kamenskom i Voštanima. Državne i županijske ceste su očišćene i posute sipinom i kalcijevim kloridom. Mjestimice se ima smetova no ne stvaraju probleme u odvijanju prometa. Djelatnici zimske službe sinjske Nadcestarije i komunalnog poduzeća "Vodovod i čistoća" tretiraju lokalne ceste na brdskim područjima kao i nerazvrstane ceste na području Sinja.   
                                                         
U Osnovnoj školi Trilj i njenim područnim školama jutros, zbog snijega, nema nastave za učenike nižih razreda, od 1. do 4. Područna škola Košute neće raditi ni u poslijepodnevnoj smjeni, a u Grabu će se raditi skraćeno. Ostali učenici imaju redovnu nastavu. 

Jutros nije održana nastava u OŠ Ante Starčevića u Dicmu, jer zbog snijega na cestama nije mogao prometovati školski autobus. Nastave u dicmanjskoj školi neće biti ni u poslijepodnevnoj smjeni, kazao je ravnatelj Boris Bošković.
                                                               
Dječji vrtić Ana u Dicmu jutros je radio, no iz vrtića je stigla obavijest kako neće raditi u poslijepodnevnoj smjeni.

Kronika 93

Sinoć oko 23,10 izbio je požar na obiteljskoj kući u ulici Mike Tripala u Sinju, pri čemu je izgorio dio krovišta. Uzrok je neispravnost dimnjaka. Nitko od ukućana nije ozlijeđen, a pričinjena je manja materijalna šteta. Sinjski vatrogasci požar su lokalizirali za 15–minuta, a u potpunosti su ga ugasili za sat vremena.

Obilježavanje 17. obljetnice akcije Peruča

Završetkom operacije "Maslenica", na sinjskoj bojišnici izvedena je oslobodilačka akcija HV-a na brani Peruča. Njome je konačno otklonjena prijetnja srpske vojske o rušenju brane i potapanju brojnih naselja u slivu Cetine. Na današnji dan 1993. tijekom večeri snage HV-a su se organizirale, a akcija je počela ujutro 28. siječnja. U 10,15 sati srpske snage aktivirale su 30 kg eksploziva postavljenog u nadzornoj galeriji brane. Naboji su eksplodirali ali brana, unatoč teškim oštećenjima, nije popustila.                                                              
U akciji su sudjelovali pripadnici 16. domobranske pukovnije, interventne skupine 126. brigade i protuoklopna skupina iz 141. brigade, pripadnici Središta za odgoj i obuku vojnika Sinj i Vojna policija. Tijekom operacije poginuo je Ante Buljan, pripadnik 16. domobranske pukovnije, a trojica pripadnika HV-a su ranjena.
Obilježavanje 17. obljetnice akcije Peruča bit će sutra, 28.siječnja, u 11,00 sati. Na spomenik poginulog Ante Buljana kod Peruče položit će se vijenci i zapaliti svijeće. Nazočnim pripadnicima braniteljskih udruga i predstavnicima jedinica lokalne samouprave Cetinskog kraja obratit će se tadašnji zapovjednik 126. brigade Zdravko Škarpa.

Ivan Bilokapić član boćarskog prvoligaša "Imotskog" potpisao pristupnicu za BK Otok koji se natječe u 3. HBL-jug

Ova je vijest glavna tema dana u sportskim i boćarskim krugovima u Cetinskoj krajini. Povratkom Bilokapića u Otok, boćari Otoka su postali glavni favoriti za osvajanje prvog mjesta u 3. HBL-jug, u kojoj su u protekloj sezoni zauzeli drugo mjesto. Momčad BK Otok je ostala na okupu, te su dobili važnog igrača s kojim će pokušati izboriti viši rang natjecanja. Više na internet stranicama Općine Otok.

"Noć muzeja"

U organizaciji Udruge Skup 29. siječnja (petak) od 18 do 01 sat održati će se " Noć muzeja" u Galeriji Sikirica ( alkarski dvori)
PROGRAM:
18-19,30 predavanje o povezanosti umjetničkog pravca dade i nadrealizma stilskom umjetnošću predavači Dragana Poljak , prof i Petra Barać , dipl. res - konz
19,30 do 22 filmovi Louisa Bunuela "Andaluzijski pas" "Zlatno doba" " Zemlja bez kruha"
od 22 do 01 rock klasike na akustičnoj gitari izvoditi će sinjski umjetnici
druženje uz kuhano vino, čaj i Marine uštipke
ulaz slobodan

Kino danas

U sinjskom kinu večeras u 19,30 sati prikazuje se film ”Sherlock Holmes”.

Stanje na cestama

Zbog bure i zimskih uvjeta, dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D 8) i državna cesta D 506 Dobroselo - Mazin zatvorene su sav promet.

Snijeg, a ponegdje i bura, otežavaju prometovanje na sjevernom i srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji i Dalmaciji. U Dalmaciji povremeno pada i ledena kiša (Šibenik, Obrovac, Biograd na moru). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još nema slobodnog pravca kojim mogu prometovati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, dok autocestom A 6, Rijeka-Zagreb, mogu voziti iz Istre i Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti, a u smjeru Rijeke ne mogu.

Krčkim mostom i dionicom autoceste A 7 Orehovica-Sveti Kuzam zabrana je za l. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle), a Jadranskom magistralom od Bakra do Senja (D 8) dodatno i za vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina)....