"NACIONALNI SAJAM PRšUTA" U SINJU

Obavještavamo Vas o održavanju specijaliziranog sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda 07-08.04.2006. godine. Sajam će se održati u gradu Sinju, središnjem gradu Dalmatinske Zagore, u kojoj postoji stoljetna tradicija uzgoja svinja i prerade svinjskog mesa, iz kojeg se osobito zbog mikro-klimatskih uvjeta dobivaju prepoznatljivi proizvodi kao što je «dalmatinski pršut».
U namjeri očuvanja gastronomske baštine, stvaranja i prezentacije hrvatskog brand proizvoda (koristeći iskustva tradicionalne proizvodnje), a u sklopu programa razvoja, edukacija i standardizacije, te poticanja malog i srednjeg poduzetništva, organizirali smo ovaj Sajam kao manifestaciju koja će okupiti sve relevantne čimbenike vezane uz proizvodnju Pršuta.
Cilj održavanja ovakve manifestacije je, animiranje postojećih i novih kapaciteta za pokretanje organizirane proizvodnje sirovina (svinjskog mesa) i tradicionalnog proizvoda (pršuta), kroz samostalnu djelatnost ili kooperantski odnos. Povezati proizvođače i njihova iskustva, te uz «Istarski pršut», pokrenuti projekt «Dalmatinski pršut» kao prepoznatljiv proizvod Dalmacije, koji bi bili značajan izvozni proizvod RH.
Sajam će se održati 07. i 08. travnja, u prostoru hotela Alkar , pod nazivom « Nacionalni Sajam Pršuta Sinj 2006», a bit će ocjenjivačko-prezentacijskog karaktera.
Proizvođači će imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati , kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem video zida, kataloga i CD prezentacije Sajma koji će biti prezentirani putem WEB-a .
U sklopu Sajma biti će održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih podneblja i proizvođača za čiju potrebu je formirana komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka, na čijem je čelu prof.dr.sc. Romano Božac .

Komisija za ocjenjivanje :

1. prof.dr.sc. Romano Božac- predsjednik komisije
(Agronomski fakultet sveučilišta Zagreb)
2. prof.dr. Branimir čavlek
3. Marija Pišonić(MPšVG)
4. Božica Brkan (Večernji list)
5. Karmen Sinković (MPšVG)
6. Mr.sc. Mirko Gugić
7. Ivica Kos(Agronomski fakultet sveučilišta Zagreb)
8. Dražen Horvat (Posedarje)
9. Rene Bakalović (Gastronomad)
10. Papić Frane (tutističko ugostiteljska škola Split)
11. šime Klarić(Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela)
12. Damir Buntić(USAID)

U sklopu Sajma biti će organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljana s temama:
- predstavljanje programa: MPšVG(državni tajnik Dragan
- Kovačević), MINGORP, Splitsko-dalmatinska županija
- Implementacija i certifikacija sustava kvalitete(ISO) i zdravstvene
ispravnosti(HACCP) u pršutane.(Biotechnicon - Ana Bilandžija)

- Oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla( MPšVG- Marija
Pišonić , USAID- Ugo Toić)
- Gastronomija (tradicionalni proizvodi) i turizam-pršut delicija
prošlosti i budućnosti (šime Klarić)
- Organiziranje proizvodnje za poboljšanje prodaje i produktivnosti
(USAID-projekt Poduzetna Hrvatska Michelle Morgan)
- Predstavljanje udruge proizvođača «Istarskog Pršuta» (Milan
Buršić- Udruga proizvođača «Istarskog pršuta», Milan Antolović
Istarska županija)
- Predstavljanje Udruge proizvođača «Drniškog Pršuta»
(Zvone Marin ,Nikica Rakić)
- Zadrugarstvo- (zadružni savez Dalmacije, Hrvatski savez zadruga
Joško Niskota, Božidar Bartolić)
- Tehnologija proizvodnje, obrade i sušenja pršuta (prof.dr.sc
Romano Božac Agronomski fakultet Zagreb)
- Tehnologija izabira pasmine za proizvodnju mesa i prehrana
svinja , plan razvoja svinjogojske proizvodnje (HSSC- ravnatelj
Franjo Poljak,HZPSS)
- Zdravstvena zaštita svinja (MPšVG (Ankica Labrović)
- Predstavljane kooperantskih mogućnosti uzgajivača svinja i
proizvođača pršuta (Središnji savez uzgajivača svinja, Kušec, Poljoprivredni
institut Osijek Branimir šimić)

Na Sajmu očekujemo sudjelovanje vodećih proizvođača «Pršuta» s područja RH, regionalne mesne industrije, predstavnike « Udruge proizvođača Drniškog pršuta», individualne proizvođače « Drniškog pršuta», vodeće proizvođače « Istarskog pršuta», individualne proizvođače «Dalmatinskog pršuta», predstavnike «Udruge uzgajivača svinja», regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tkz. «domaćeg pršuta».

Kao ciljanu skupinu posjetitelja očekujemo predstavnike vodećih trgovačkih kuća, hotelijera i ugostitelja te vezanih udruga i institucija, kao i potencijalnih interesenata za sudjelovanje u ovakvoj proizvodnji.

U programu sajma također će sudjelovati predstavnici pokrovitelja i suorganizatori Sajma:
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Sinj
USAID
Hrvatska gospodarska komora
Hrvatska obrtnička komora
Hrvatski savez zadruga
Hrvatski stočarski selekcijski centar
Turistička zajednica RH
Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela
Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu

Cijela manifestacija će biti popraćena od strane tiskovnih i elektronskih medija.
PROGRAM SAJMA

Petak, 07.travnja 2006
06:00-08:00 dolazak izlagača
10:00 svečano otvaranje sajma (Ministar gdin. Petar čobanković,
Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj)
11:00 kulturno umjetnički program, predstavljanje sudionika i obilazak
izložbe
Okrugli stol:
13:00 predstavljanje programa: MPšVG, MINGORP,
Splitsko-dalmatinska županija
14:00 pauza
14:20 Oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla
14:40 Implementacija i certifikacija sustava kvalitete (ISO) i zdravstvene
ispravnosti (HACCP) u pršutane.
15:00 organiziranje proizvodnje za poboljšanje prodaje i produktivnosti
15:20 pauza
15:40 gastronomija (tradicionalni proizvodi) kao turistički proizvod- pršut
delicija prošlosti i budućnosti
16:00 predstavljanje proizvodnje i mogućnosti izvoza pršuta

Subota, 08.travnja, 2006.
09:00-13:00 ocjenjivanje pršuta
Okrugli stol:
10:00 predstavljanje udruge proizvođača «Istarskog Pršuta»
10:20 predstavljanje udruge proizvođača «Drniškog Pršuta»
10:40 zadrugarstvo
11:00 pauza
11:20 predstavljane kooperantskih mogućnosti uzgajivača svinja i
proizvođača pršuta
11:40 tehnologija izabira pasmine za proizvodnju mesa i prehrana svinja,
plan razvoja svinjogojske proizvodnje
12:00 zdravstvena zaštita svinja
12:20 pauza
14:00 tehnologija proizvodnje, obrade i sušenja pršuta
15:00 proglašenje rezultata ocjenjivanja i dodjela priznanja
16:00 svečano zatvaranje Sajma
Generalni pokrovitelj sajma

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE šUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
SUORGANIZATORI


SPLITSKO-DALMATINSKA žUPANIJA
USAID
GRAD SINJ

kontakti-informacije
organizator sajma
PODUZETNIčKI CENTAR SINJ
Put petrovca 2 21230 Sinj
tel.021 82 44 53 gsm 091 735 65 26
pcsinj@net.hr
www.sinj.com.hr www.sinj.hr

26.03.06