Nadbiskup Barišić: Nema okupljanja zborova ni molitvenih zajednica


Nakon savjetovanja s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Odredbe i preporuke prenosimo u cijelosti:

‘Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.’

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom je istaknuo da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka. 
IZVOR: WWW.FERATA.HR

21.10.20