Subota, 26.12.2009.

Blagdan Svetog StjepanaU mnogim krajevima danas počinje blagoslov kuća ili blagoslov obitelji. Drugi je to dan Božića, blagdan Svetoga Stjepana - Prvomučenika. Njime se želi istaknuti radost Kristova rođenja i mučenička povijest kojom je obilježeno kršćanstvo.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5).

Njegovo ime na grčkome jeziku kruna, vijenac. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.

Vjernici su pozvani da slijede primjer tog sveca koji je prosvjedovao protiv nepravde, ali i oprostio svojim progoniteljima i molio za njih.

Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj.

U crkvama diljem Hrvatske danas se služe svete mise.
IZVOR: HRT

Akcija "Mir i dobro“

Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Inače, "Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Građanke i građani će zbog obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih  blagdana u velikom broju obilaziti vjerska središta, nazočiti upriličenim prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji. Stoga će biti povećan cestovni, zračni, željeznički i pomorski promet i na svim graničnim prijelazima, ali i broj njegovih sudionika. Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, pa se razložno očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava čija je prodaja nedopuštena. ...

Stanje na cestama

Opreznije treba voziti po mjestimice mokrim ili samo vlažnim, te skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, kao i na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D 8) zbog mogućih odrona.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici na državnoj cesti D 42 Saborsko- Poljanak-Selište.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t bit će sutra (27. prosinca) od 12 do 23 na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).

SAVJETI ZA VOŽNJU PO MOKRIM I SKLISKIM KOLNICIMA:
1. PROVJERITI STANJE GUMA I METLICA BRISAČA
2. UKLJUČITI KRATKA SVJETLA BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST (od 25. listopada, u zimskom razdoblju, ona su obavezna)
3. SMANJITI BRZINU VOŽNJE
4. DRŽATI PROPISANI SIGURNOSNI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO KOD VOŽNJE U KOLONI
5. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA
6. VOZITI OPREZNIJE

SAVJETI ZA VOŽNJU PO POLEDICI ILI ZASNIJEŽENOM KOLNIKU:
1. NE KRETATI NA PUT BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima).
2. UPALITI DNEVNA ILI KRATKA SVJETLA (početkom računanja zimskog vremena (25. 10) ona su obavezna).
3. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA I UBRZANJA ILI NAGLE POKRETE UPRAVLJAČEM. 4. DRŽATI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO U VOŽNJI U KOLONI.
5. POSEBNO OPREZNO VOZITI PREKO MOSTOVA I VIJADUKATA.
6. SLUŠATI RADIO ILI SE RASPITATI U HAK-u (01/4640800) O PROMETNICAMA NA KOJIMA NAMJERAVATE VOZITI.
IZVOR: HAK