Ponedjeljak, 26.11.2007.

HDZ-u pet mandata više


FOTO: NET.hr

Prema nepotpunim rezultatima DIP-a, HDZ bez glasova dijaspore osvaja 61 mandat, a slijedi SDP s 56 mandata. Sanader traži mandat, a Milanović partnere za sastavljanje vlade.


To su privremeni i neslužbeni podaci Državnog izbornog povjerenstva objavljeni u 9 sati, do kada je obrađeno oko 95 posto glasačkih listića. HDZ će vjerojatno dobiti još pet mandata u dijaspori.

Treći je HNS sa sedam mandata, a četvrta koalicija HSS-HSLS, s regionalnim partnerima PGS-om i ZDS-om, sa šest mandata. HSSB i IDS imaju po tri mandata. Po jednog zastupnika imali bi HSP i HSU.

Prema posljednjim podacima, SDP vodi u šest, a HDZ u četiri hrvatske izborne jedinice.

U 11. izbornoj jedinici, u kojoj glasaju birači iz dijaspore, HDZ je osvojio 81,95 posto glasova, neovisna lista Jerka Ivankovića Lijanovića 10,15, a blizu izbornog praga je i HSP koji ima 4,34.

U 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine, koje imaju pravo na 8 mandata, srpska nacionalna manjina osvojila je tri mandata, a ostale po jedan.

Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 77 zastupnika.

Na izbore je izašlo oko 62 posto birača.

U prvom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata DIP-a predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekao je da rezultati pokazuju da je HDZ u prethodne četiri godine vodio dobru politiku.

"Pobjeda je izvjesna, ali je ne mogu i neću proglasiti iako se ništa bitno neće promijeniti. Pobijedili smo u svih deset izbornih jedinica i u 11. izbornoj jedinici", rekao je Sanader. Potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom Mesićem te da mu je rekao da od njega očekuje mandat za sastavljanje nove vlade.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je u prvom službenom obraćanju nakon objave privremenih i neslužbenih rezultata izjavio kako kreću u sastavljanje vlade, sa "svima onima koji misle da Hrvatskoj treba zaokret i bolja vlada".

Rekao je da je također razgovarao s predsjednikom Mesićem, koji će mandat za sastavljanje vlade dati onome tko ima podršku većine zastupnika u Hrvatskom saboru.

"Mi ovoga trenutka, bez izbornih rezultata iz nekih velikih hrvatskih gradova, imamo dovoljno zastupničkih mandata da krenemo u razgovore o budućoj vladi", rekao je Milanović.

Rezultati po izbornim jedinicama koje je DIP objavio u 9 sati.
...

POčELA SVINJOKOLJA

Na području Cetinskog kraja počela je svinjokolja. Kako nam ističe ravnatelj Veterinarske stanice u Hrvacama Ante šarić u stanici je pregledano 200-tinjak uzoraka svinjskoga mesa na trihinelu i svi nalazi bili su negatini, također napominje kako je trihineloskopski pregled mesa svinja zakonska obveza i ove godine.

SPORT

U pretposljednjem kolu jesenskog dijela natjecanja 3. HNL-jug Hrvace i Junak su odigrali 0:0. Ovim rezultatom Junak je zadržao prvo mjesto na ljestvici, a o jesenskom prvaku odlučivat će se u sljedećem kolu, kada Junak u Sinju dočekuje Neretvu, a Hrvace gostuju kod Vala.

U utakmici A1 košarkaške lige Alkar je u subotu upisao prvu ovosezonsku pobjedu, pobjedivši ekipu Kvarnera iz Rijeke rezultatom 73:67.

U rukometnim natjecanjima Cetinka je u Solinu poražena od istimene ekipe rezultatom 35:24, Sinj je pobijedio Makarsku 22:33, a pobjedu je upisala i ekipa Cetine pobjedivši Dalmatinku iz Ploča rezultazom 31:25.