Ponedjeljak, 26.10.2009.

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan primio Sinjske mažoretkinje i Željka Ćurkovića

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, zajedno sa svojim zamjenikom Zoranom Vujanovićem i pročelnikom Odjela za društvene djelatnosti Grada Sinja Željkom Sesardićem, danas, 26. listopada upriličio je prijam za Sinjske mažoretkinje i Željka Ćurkovića, najboljeg srednjoškolca u Dalmaciji u kategoriji strukovnih škola prema natječaju “Slobodne Dalmacije”. Gradonačelnik je čestitao na postignutim rezultatima kao i na promociji grada Sinja te im uručio čekove i to 2000,00 kuna Željku Ćurkoviću i 3000,00 kuna za Sinjske mažoretkinje. Na kraju ugodnog druženja gradonačelnik je profesorici Ivanki Cvitković, voditeljici mažoretkinja Davorki Dukić i trenerici mažoretkinja Vesni Jukić-Bračulj uručio bukete cvijeća.

Kristina Križanac, nova direktorica poduzeća za parking “Kamičak"

U poduzeću za parking “Kamičak” danas, 26. listopada, je izvršena primopredaja dužnosti direktora. Podsjetimo, Nadzorni odbor poduzeća smijenio je dosadašnjeg direktora Ivana Mijića. Nova direktorica je ekonomistica Kristina Križanac, s Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića. U obrazloženju stoji kako je Mijić smijenjen nakon što Gradsko vijeće, a ni Nadzorni odbor nisu prihvatili izvješće o radu “Kamička” za prošlu godinu.

Učenici OŠ Trilj od danas, 26. listopada, nastavu pohađaju u jednoj smjeni

Učenici OŠ Trilj od danas, 26. listopada, nastavu pohađaju u jednoj smjeni. Izgradnju novog krila školske zgrade, s 11 novih učionica, financirali su Ministarstvo obrazovanja, Županija i Grad Trilj. Radovi, vrijedni 10 milijuna kuna, trajali su godinu dana.

Općina Otok raspisala je natječaj za dodjelu studentskih i srednjoškolskih stipendija

Općina Otok raspisala je natječaj za dodjelu studentskih i srednjoškolskih stipendija. Pravo na potporu imaju redovni studenti te učenici poljoprivrednih i veterinarskih škola. Stipendisti će mjesečno dobivati iznos od 450,00 kuna.

Obavijest

Županija splitsko – dalmatinska i Općina Otok s 2/3 cijene sufinancirat će nabavku sadnoga materijala za višegodišnje trajne nasade. Prijave poljoprivrednika za kupnju sadnica primaju se u općinskim prostorijama.

Sport

Sinjski Kamičak pobijedio je Dubrovnik 33:23 u utakmici 6. kola 2. Hrvatske rukometne lige – jug.

U okviru 8. kola 4. nogometne lige jug, Glavice su pobijedile OSK rezultatom 4:0.

U Županijskoj ligi Tekstilac je došao do pobjede od 2:0 u Splitu proziv Galeba. Čaporice Trilj bile su slobodne.

Dan oslobođenja Sinja: I Mesić na skupu antifašista

Polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu u Đardinu i na spomen-obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata kod zgrade Općine, Savez antifašista Sinja i Cetinske krajine u nedjelju je obilježio 65. godišnjicu oslobođenja Sinja.

Ivo Filipović, zamjenik predsjednika sinjskoga SAB-a, govoreći prigodno okupljenima kod spomen-kosturnice, podsjetio je da su Sinj i Cetinska krajina 1941. godine bili ustanički kraj protiv okupatora.

Kroz Drugi svjetski rat s područja bivše općine Sinj poginulo je oko 4000 građana, gotovo svaki deseti stanovnik, od čega oko 1700 boraca. U cetinskom kraju dogodilo se i jedno od najvećih stradanja civila, stravični pokolj oko 1500 stanovnika Potkamešja u proljeće 1944. godine.

Povlačeći paralelu između 1941. i 1991. godine, Ivo Filipović je pozvao na povezivanje zastava partizanskih i boraca Domovinskog rata, jer su i jedni i drugi branili slobodu i borili se protiv okupatora.

Na kraju je pozvao okupljene antifašiste na polaganje vijenca na spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata ispred zgrade Općine, “jer su partizanska, domobranska i ustaška djeca zajedno branila i obranila Hrvatsku od okupatora 1991. godine”.

Uz spomenik kod Općine, prigodne riječi okupljenima uputio je sinjski gradonačelnik Ivica Glavan, najavljujući u gradu alkara veliki skup antifašista koji će se održati 31. listopada i kojemu će, među ostalima, nazočiti predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.
TONI PAŠTAR /EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA