Četvrtak, 26.10.2006.

SUTRA PROSVJED GRAđANA ULICE ANTUNA KONSTANTINA MATASA

Građani ulice Antuna Konstantina Matasa kod Gradskoga bazena za sutra ujutro najavili su prosvjed kojim će upozoriti gradske vlasti na kako su rekli «neizdrživo stanje u prometovanju tom ulicom». Naime, kao što je poznato ta ulica je preimenovana u gradsku cestu a u ulici se nalazi dječji vrtić, osnova škola i gusto naselje. Svakodnevno tom ulicom prometuju osobni i teretni automobili, kamioni i autobusi pa postoji realna opasnost za djecu koja idu u školu i vrtić. Prosvjedni skup je najavljen sutra u 10 sati.

STIPENDIJE ZA UčENIKE I STUDENTE IZ OTOKA

Odlukom općinskog poglavarstva Otoka, ove školske godine Otok će dodijeliti učeničke i 10 studentskih stipendija. Stipendije se dodjeljuju svim učenicima poljoprivredne i veterinarske škole, te studentima poljoprivrednog i veterinarskog usmjerenja, studentima osobitog uspjeha u školovanju i studentima invalidima Domovinskog rata. Visina stipendija iznosit će od 300,00 do 500,00 kuna.

GODIšNJICA RAZMJENE 124 HRVATSKA RATNA ZAROBLJENIKA

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Splitsko - dalmatinske županije, obilježava 15. obljetnicu razmjene 124 hrvatska ratna zarobljenika. Tim povodom u četvrtak, 2. studenog u mjestu Pakovo selo u žitniću, na mjestu razmjene, otkrit će se spomen ploča u znak sjećanja i opomene. Društvo poziva sve ratne zarobljenike, razmijenjene 2. studenog 1991. godine da prisustvuju svečanosti koja će početi u 11,00 sati. Sve informacije mogu se dobiti u Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora Split na telefon 371 - 833.

PROGRAM PREVENCIJE UDRUGE "NOVI PUT"

Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti «Novi Put» iz Sinja, uz suglasnost i potporu sinjskih srednjih škola, osmislila je program prevencije koji će se za učenike prvih razreda srednje škole odvijati tijekom mjeseca studenoga. Stručni suradnici u formi predavanja na satovima razredne nastave, radionicama i kroz poticanje vršnjačke pomoći podići razinu svijesti o konzumiranju i eksperimentiranju opojnim tvarima. Ciklus predavanja iznijet će vrijedne podatke koji će biti stručno obrađeni za potrebe daljih edukacija i kao osnova za prijedlog mjera prevencija na sinjskom području.

KNJIžEVNA TRIBINA

Ogranak Matice hrvatske Sinj večeras će održati književnu tribinu «Stoljeća hrvatske književnosti». Biblioteku Matice hrvatske predstaviti će akademik Ante Stamać i dr. Nedjeljko Mihanović, a odabrane tekstove govorit će dramski umjetnik Joško ševo. Tribina će se održati u hotelu Alkar, s početkom u 18,00 sati.

PORIBLJAVANJE RIJEKA CETINE I RUDE

članovi šRD - Cetina idući tjedan provodit će se poribljavnje rijeka Cetine i Rude i njihovih pritoka, riječnom pastrvom, 6 tisuća komada veličine 10 cm te tisuću komada veličine 20 cm. Podsjećamo ribiče da će od 1. studenog ove godine do 1. ožujka iduće godine biti na snazi zabrana ribolova, s izuzetkom kanala u sinjskom polju gdje se ribolov može provoditi tijekom cijele godine.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima bez napajanja električnom energijom sutra od 8,00 do 12 sati bez struje će biti potrošači u Rudi Velikoj: Tadići, Paleško i Matijaševići. Do 14,30 sati bez električne energije bit će potrošači u Rudi Maloj, naselje Ribnjak: Botica, Projić, Radman, Tadić i Putnik, a do 15 sati potrošači na području naselja: Jabuka, zaseoci Grubišić - čabo i Kutlešić.

Split: žnjan pretijesan za rekordni 11. SASO

Međunarodni sajam SASO obuhvaća sajmove graditeljstva, drvne industrije, alata, strojeva i opreme te metalne industrije, a prvi će se put održati sajam financija, investicija i razvoja


SPLIT - Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, danas je na žnjanu otvoren 11. međunarodni sajam SASO koji obuhvaća sajmove graditeljstva, drvne industrije, alata, strojeva i opreme te metalne industrije, a prvi put održat će se i sajam financija, investicija i razvoja.


Foto: Jakov Prkić/Jutarnji list

Sajam narastao 29 puta

Ove godine odazvao se rokordan broj izlagača, a u tvrtci Sajam Split doznajemo kako je dio njih i odbijen zbog prostornih problema.

SASO U BROJKAMA

16 država izlaže
2000 izlagača
14.000 četvornih metara

- U 11 godina sajam je narastao 29 puta, a u odnosu na lani ove godine bilježimo rekordan porast ekonomskih pokazatelja za 45 posto - rekao je Igor Bagarić, direktor tvrtke Sajam Split. Petodnevnu manifestaciju je u ime pokrovitelja otvorio Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan koji je istaknuo kako županija maksimalno podržava ovakve manifestacije i gotovo 25 posto svoga proračuna ulaže u gospodarstvo.

- Izradili smo Regionalni operativni program i Master plan turizma kako bismo stvorili pretpostavke za rast gospodarstva pa pozivamo sve poduzetnike da se uključe u naše programe. Kada bude dovršen novi prostorni plan županije stvorit će se nekoliko milijuna metara četvornih zemljišta za gospodarske zone kao što su Dicmo, Muć ili Vučevica, koje će poduzetnici dobivati izuzetno povoljno - rekao je župan.

Tematske rasprave

U sklopu sajma bit će održane tematske rasprave o uvođenju plina i obnovljivim izvorima energije te Nordijski dani - susret nordijskih i domaćih gospodarstvenika. U pet dana sajma bit će sagrađena i kuća veličine 50 metara četvornih koju gradi tvrtka Xella porobeton.

Proizvodnja veća za 12%, a zaposlenih ima 75.000
Jadranka Radovanić, predsjednica županijske gospodarske komore, naglasila je kako se konačno bilježe bolji dani u dalmatinskom gospodarstvu jer se u prvih devet mjeseci ove godine bilježi rast industrijske proizvodnje za 12 posto, a broj zaposlenih se sa 67.000 popeo na 75.000.

- Moram, međutim, sa žaljenjem konstatirati kako je i ovaj sajam potvrdio kronični nedostatak hotelskih kapaciteta jer su nam sudionici smješteni sve do Makarske, a neke smo ugostili u svojim domovima - rekla je Radovanić.

Piše: Nataša Bakotić
IZVOR: JUTARNJI LIST