Srijeda, 26.10.2005.

NAREDBA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE ZA SPREčAVANJE šIRENJA PTIčJE GRIPE

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva izdalo je naredbu o mjerama za sprečavanje širenja infulence ptica na području cijele Republike Hrvatske. Tako je na snazi zabrana stavljanja u promet žive peradi i pernate divljači osim upućivanja na klanje iz intezivnih uzgoja u registrirane objekte za klanje pod posebnim uvjetima i nadzorom veterinarske inspekcije, na snazi je i naredba o obveznom zatvaranju i držanju sve peradi u zatvorenim nastambama, kao i zabrana izvoza svježega mesa peradi, lova pernate divljači, provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke paradi i pernate divljači te osiguravanje i održavanje higijenskih uvijeta i bio-sigurnosnih mjera na svim objektima za uzgoj i držanje peradi.


Vlasnici peradi po navedenoj naredbi obavezni su zatvoriti i držati svu perad u zatvorenim nastambama. Na području Cetinskoga kraja tako će od sutra, a sve u cilju sprečavanja i širenja infulence ptica početi i pojačana kontrola seoskih dvorišta. Kako nas je izvjestila dr. Vesna Jošt iz Uprave za veterinarstvo,veterinarske inspekcije, ukoliko vlasnici perad ne zatvore, iste će biti eutanazirane bez naknade, na trošak vlasnika, a protiv vlasnika će biti pokrenut prekršajni postupak.


SASTANAK PREDSTAVNIKA "HRVATSKIH šUMA" I PREDSTAVNIKA LOKALNE SAMOUPRAVE

U Sinjskoj šumariji danas će se održati prvi radni sastanak predstavnika lokalnih vlasti Cetinskoga kraja sa upraviteljem sinjske šumarije Vlatkom Kuterovcem. Cilj ovoga sastanka je da se porazgovara o zajedničkim temama te da se stvori što bolja komunikacija između Hrvatskih šuma i jedinica lokalne samouprave.

Upravitelj sinjske ispostave Hrvatskih šuma ističe kako je gotovo riješeno pitanje između Grada Sinja i Hrvatskih šuma kada je u pitanju radna zona Kukuzovac.

Na sastanku će se govoriti i o zajedničkim planovima jedinica lokalne uprave i samouprave i Hrvatskih šuma.

OSNOVANA UDRUGA "STUDENTI CETINSKOG KRAJA"

U Zagrebu je pokrenuta Udruga "Studenti Cetinskoga kraja" koja za sada nakon tjedan dana od osnivanja okuplja oko 40-tak studenata iz našega kraja. Za sada, studentima pri organizaci pomaže klub Sinjana u Zagrebu koji im je na početku djelovanja na korištenje dao i jednu prostoriju u klubu. Predsjednik Ivan Bota ističe kako članovi udruge imaju puno planova i očekivanja.
Studenti, naravno, za svoje djelovanje i rad očekuju potporu i loklanih jedinica s područja Grada Sinja. No cilj svakoga od njih je - ističe Bota - da se poslije završenog fakulteta vrate u rodni kraj.

OBAVIJEST IZ "VODOVODA I čISTOćE" SINJ

Obaviještavaju se korisnici grobnih mjesta na groblju svetoga Frane u Sinju, a posebno u starom dijelu groblja da prijave svoja grobna mjesta i usklade ih sa evidencijama pogrebnog servisa "Vodovod i čistoća", kako bi se izbjegle sve nesuglasice oko prava korištenja grobnih mjesta.

IZLOžBA SLIKA DUBRAVKE BABIć

Galerija Brešan i Gradsko poglavarstvo Grada Sinja organiziraju izložbu slika u nazivu "Korida" zagrebačke akademske sllikarice Dubravke Babić.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Galiotović od četvrtaka 27. listopada, a otvara se u 19,30.

HUMANITARNI KONCERT U KOPRIVNOM

U posljednjem danu listopada u Koprivnu na tamošnjem Sportskom centru "Dražen šamadan" održat će se humanitarni koncert za potrebe dječjeg odjela KBC Split.

Organizator je HčSP Dugopolje, HVIDRA Split i Kaštela te poznati nogometaš splitskog Hajduka Vlatko đolonga. Najvljen je nastup Tihe Orlića ,Nike Bete i drugih glazbenika. Fešta je 31. listopada u 20 sati.

VRIJEME

U 7 sati izmjereno je 8 stupnjeva Celzijevih.U nastavku dana sunčano i toplije.