Nedjelja, 26.07.2015.

Otočka počast braniteljima iz 1715. i Domovinskog rataMisnim slavljem i prigodnim kulturno-zabavnim programom u Otoku je obilježeno 300 godina od bitke otočkih branitelja 1715. godine protiv Osmanlija na otočiću Dugišu, a na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu mjesta otkriven je petnaestorici branitelja s područja općine Otok poginulih u Domovinskom ratu. Otočka svečanost počela je u parku iza crkve sv. Luke kod spomenika kojeg su otočani prije sto godina zajedno s tadašnjim župnikom Mijom Kotorašem podigli otočanima poginulima na Dugišu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Danas ‘Utakmica Delmata i Rimljana’


Udruga ‘Gaj Laberije’ ove godine obilježava 10. obljetnicu projekta ‘Utakmica Delmata i Rimljana’.
Utakmica ‘Delmata i Rimljana’ odigrat će se danas u Sinju. Svečana povorka krenut će u 20,30 sati i proći će središtem Sinja (Pijacom, te Vrličkom i Glavičkom ulicom), a u 21 sat počet će program na Trgu dr. Franje Tuđmana.
 ‘Revijalna utakmica između Delmata i Rimljana osmišljena je oslanjanjem na povijesne činjenice povezane s nadgrobnim spomenikom Gaja Laberija. Utakmica je zapravo kazališna predstava komičnog karaktera, s pravilima igre koja su izmišljena i u duhu antičkoga vremena. Glavni glumci su car Dioklecijan i carica Prisca sa scojim savjetnicima, okruženi stražarima i vojnicima u loži. Na terenu su glazbari, sudac, deset delmatinskih igrača i isto toliko rimskih igrača, koji su odjeveni u izvorne kostime’, kazao je predsjednik udruge gaj Laberije Dejan Poljak, ističući kako će život u antici dočarati i legionari, plesačice, žongleri, antički nogometaši i ostali gosti.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vučkovići pobjednici Nogometnog prvenstva BrnazaNa Sportskom centru Sveti Mihovil u Brnazama na Meljači, jučer je odigrana završnica Nogometnog prvenstva Brnaza na kojem je slavila ekipa Vučkovići.
Prije finala, odigrana je utakmica za treće mjesto. Ekipa Ispod kapele pobijedila je momčad Ispod strane rezultatom 6:4.
Potom je, nakon himne Lijepa naša, minutom šutnje odana počast preminulom Gradonačelniku Sinja Ivici Glavanu, prvom Predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, te svim poginulim i preminulim braniteljima Domovinskog rata.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR