Četvrtak, 26.03.2009.

Prva žena na čelu Ruđera


Danica Ramljak (Foto: PIXSELL)

Od sedmero kandidata Upravno vijeće Instituta Ruđera Boškovića izabralo je znanstvenicu Danicu Ramljak za ravnateljicu tog instituta na razdoblje od četiri godine.

Na natječaj za imenovanje ravnatelja bilo se prijavilo sedmero kandidata i u postupku izbora svi su oni predstavili svoje programe vođenja IRB-a na zajedničkim sjednicama Znanstvenog i Upravnog vijeća 10. i 17. ožujka 2009., temeljem kojih je Znanstveno vijeće dalo potporu aktualnom predsjedniku Znanstvenog vijeća Nevenku Biliću i Danici Ramljak.

Nakon razmatranja mišljenja natječajnog odbora i mišljenja Znanstvenog vijeća, Upravno vijeće na sjednici 24. ožujka izabralo je za ravnateljicu Danicu Ramljak, za razdoblje od 2009. do 2013.

Danica Ramljak, hrvatska znanstvenica, znanstvenu je karijeru ostvarila u SAD-u. Prva je žena na čelu IRB-a u njegovoj 60 godišnjoj povijesti.

U svjetskim znanstvenim krugovima Danica Ramljak postigla je ugled dokazima da polifenoli iz kakaoa u laboratorijskim uvjetima selektivno ubijaju stanice raka dojke, na čemu je kasnije u svijetu provedeno više istraživanja.
Nova ravnateljica dužnost će preuzeti 15. svibnja, a do tada će dužnost ravnatelja obnašati Jaroslav Horvat .
IZVOR:Hina|Net.hr

Sinj: Svečanost otkrivanja biste dr. Franje Tuđmana


Piše i snima: žarko KODžOMAN

Danas je u Sinju na Trgu dr. Franje Tuđmana održana svečanost otkrivanja biste (poprsja) prvoga hrvatskog predsjednika. Bista dr. Franje Tuđmana izljevena u bronci postavljena je na betonskom postolju obloženom kamenim pločama, a njen autor je akademski kipar Anto Jurkić.

Podsjetimo, bista je postavljena na inicijativu Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Sinja, koju je prihvatilo Gradsko poglavarstvo Grada Sinja. Tako je Trg dr. Franje Tuđmana u Sinju dobio i bistu prvoga hrvatskog predsjednika.

Na ovoj prigodnoj svečanosti okupili su se visoki gradski dužnosnici, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, te ostali mnogobrojni građani Sinja i štovatelji lika i djela dr. Franje Tuđmana. Cjelokupnu ceremoniju uveličala je i prisutnost dvaju alkara i alkarskih momaka.

Prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Miloš Balić koji je, između ostaloga, naglasio da je prvi hrvatski predsjednik volio Sinj, te se prisjetio govora koji je dr. Franjo Tuđman održao 24. ožujka 1990. godine na predizbornom skupu HDZ-a pred mnogobrojnim Sinjanima. Balić je u svom obraćanju naglasio i da je pokojni hrvatski predsjednik počasni alkarski vojvoda.

Bistu dr. Franje Tuđmana predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Miloš Balić otkrio je zajedno s predsjednikom sinjske HVIDRE Draženom Pavlovićem. Pored poprsja prvoga hrvatskog predsjednika prigodne vijence položili su predstavnici Grada Sinja, braniteljskih udruga te alkari i alkarski momci.
IZVOR. GLAS DALMACIJE

"DALMATINKA NOVA"

Državno odvjetništvo u Sinju još nije donijelo državno-odvjetničku odluku u svezi kaznene prijave čelnika sindikata Dalmatinke Nove Ive Radonje i Ive Delonge iz 2007. godine, koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv Gianfrancca Ladinnija direktora društva Dalmatinka Nova Sinj d.o.o., zbog kaznenog djela zlouporabe stečaja. Naime, kako je izvijestila Ankica Marasović Državna odvjetnica, kriminalistička obrada je u tijeku, a odluka će biti donesena nakon zaprimljenih rezultata nadozora poslovanja Dalmatinke Nove.

Sinjsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv Gianfrancca Ladinija direktora Dalmatinke zbog kaznenih djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada Općinskom sudu u Sinju koji je održao već nekoliko rasprava. Novije prijave državno odvjetništvo je zaprimilo prošli tjedan od čelnika Dalmatinke Nove i to protiv radnika i novinara zbog " nasilnog" ulaska u tvornicu odnosno zbog nepovredivosti doma. Obavijesni razgovori su u tijeku i prikupljanje potrebnih podataka.

ODRžANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U SINJU

Jučer je održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Sinju. Za predsjednika povjerenstva izabrana je Ljubica đipalo, za zamjenicu Dijana Breko. Kako nam je rekla predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u Ivanka Luetić Boban povjerenstvu predstoji rad na provođenju nacionalnog programa o ravnopravnosti spolova.

OBAVIJEST

Klub žena liječenih na dojci iz Sinja danas, 26. ožujka, organizira javno izlaganje na temu: "Kako pobjediti rak dojke?". Predavanje će se održati u hotelu "Alkar" u 18 sati a iz Kluba su pozvali svse žene od 20 godina na dalje da dođu na predavanje i informiraju se o prevenciji i ranom otkrivanju ove bolesti. Predavač je dr. Ivica Breko.

19. GODIšNJICA HDZ-a CETINSKOG KRAJA

U subotu, 28.ožujka, svečano će se obilježiti 19. godina osnutka i rada HDZ-a Cetinskog kraja. Svečana sjednica održat će se u gradskom kinu s početkom u 11 sati. Na sjednici će nazočiti i izaslanici predsjedništva HDZ-a ministri u Vladi RH Božidar Kalmeta i Dragan Primorac. Na ovoj svečanosti predstavit će se kandidati HDZ-a za načelnike i gradonačelnike općina i gradova Cetinskog kraja. Prije same svečanosti položit će se u 09,45 vijenci na Središnjem križu za sve preminule članove HDZ-a, a nakon toga i kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata ispred zgrade gradske uprave.

OBAVIJEST

"Likomed veterina" obavijestila je stanovnike grada Sinja da će danas i sutra na području grada obavljati proljetnu deratizaciju javnih površina. Deratizacija će se vršiti polaganjem antikoagulanata prve i druge generacije. Iz Likomed-a su zamolili sugrađane da zatrovane mamke ne diraju, a za sve informacije i dodatne upite mogu se javiti na broj 701-400.

Iz Veterinarske stanice Sinj obavještavaju da će se u subotu, 29. ožujka, u vremenu od 08,00 do 13,30 sati vršiti cijepljenje pasa protiv bjesnoće za grad Sinj, te necijepljenih pasa iz okolnih mjesta koje pokriva Veterinarska stanica Sinj.

SPORT

U organizaciji AK sinj u nedjelju se u Sinju organizira velika atletska priredba, utrka u polumaratonu, cestovna utrka za PH i Juniorski cestovni kup Hrvatske kao i utrka za građane na 5 000 metara. Svi zainteresirani za prijave i informacije mogu se javiti na kontakt tel. brojeve 700-791 ili 095 8050204.