Veći broj intervencija na Hitnoj medicinskoj pomoći

Veći broj naših sugrađana zbog vrućine zatražio je pomoć na Hitnoj medicinskoj pomoći u Sinju. Dežurna liječnica, dr. Jelena Gulišija , kaže da imaju povećan opseg posla, a pacijenti se javljaju uglavnom zbog nekog simptoma dehidracije, glavobolje, mučnine, vrtoglavica ili sinkope.
‘Do toga najčešće dolazi jer se pacijenti ne pridržavaju uputa, javljaju nam se kako stariji i kronični pacijenti tako i oni mladi i zdravi. Kod mladih najčešće nije potrebna neka ozbiljna terapija, bude im bolje kad ih stavimo u hladniju prostoriju i hidriramo, dok kod starijih i kroničnih bolesnika treba biti oprezniji jer postoji rizik od srčanog i moždanog udara.’
Opće preporuke su kloniti se sunca od 11 do 16 sati, zaštiti glavu šeširom, Nositi laganiju i prozračnu odjeću, jesti sezonsko voće i povrće, piti dovoljne količine tekućine. Bitno je naglasiti da se ne smije pretjerano hladiti prostorija u kojoj se boravi i da je idealna razlika u temperaturi od vanjske temperature i prostora u kojem se boravi 7 stupnjeva, zaključila je dr. Gulišija.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

26.06.19