Katolički vjernici sutra slave Uskrs


Katolici diljem svijeta sutra slave Uskrs, blagdan Kristova uskrsnuća, koji je za katoličke vjernike središte cijele liturgijske godine.
Vjernici diljem Hrvatske Uskrs slave svečanim liturgijama u crkvama koje su se tijekom korizmenog 40-dnevlja pripremale za svetkovanje vazmenog otajstva. Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.
Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se Vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Obilježavanju Uskrsa prethode dani Velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodanja. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan Vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.
Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi hrvatski pučki običaji, među kojima je bojanje uskrsnih jaja, a to je dan kada se vrši blagoslov uskrsnih jela. U Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske na Uskrs svete mise služit će se u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 i 19 sati, a poslije svake mise bit će blagoslov uskrsnih jela. U ostalim mjestima i župama cetinskog kraja svečana misna slavlja i blagoslov jela bit će po rasporedu tamošnjih župnika.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

20.04.19