Ponedjeljak, 25.12.2006.

Bog je došao svima



'Svaki ljudski život ima nepovredivo dostojanstvo. Kršćanin se ne smije ponašati kao da ga se zbivanja u svijetu ne tiču. Brinite za svoje bližnje', poručio je kardinal Josip Bozanić, čestitajući Božić.


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je Božić putem radija i televizije i poželio svim vjernicima dobre volje da budu blagovjesnici radosti i nade te da im srce, ispunjeno darovima Božjega mira bude prožeto dobrotom.

Poželio je da nas njegova čestitka zatekne u radosti okupljene oko obiteljskoga stola, snažene vjere i učvršćene nade jer nam je darovan Emanuel, Bog s nama.

"Volio bih da ta istinska utjeha, koju samo Bog može dati, dotakne vaša srca, kao i srca vas draga braćo i sestre, koji se iz bilo kojeg razloga ove noći osjećate usamljenima, odbačenima i nesretnima", rekao je Bozanić.

Poručio je da iz Božjeg plana nitko nije izuzet: "Svi smo mi razlog njegova dolaska i svatko ponaosob ima mjesta u njegovoj ljubavi. Neka ova moja vjernička riječ dopre i do onih koji su daleko izvan domovine Hrvatske, jer i tamo nad njima bdije ista toplina vjerničke povezanosti s dragom im rodbinom."

Bozanić je naglasio da nam Božić svjedoči da smo ljubljeni, da nas Bog ljubi vječnom ljubavlju. Bog nam je darovao svega sebe u svome Sinu i na taj nam način pokazao koliko mu je stalo do nas, do našega života i našega spasenja, rekao je nadbiskup zagrebački.

Dodao je da se u Božiću nalazimo pred Otajstvom, koje slavimo i koje je Božja briga za čovjeka.

Bog nam na neočekivan način, nadilazeći naša domišljanja, pokazuje što je čovjekoljublje, rekao je Bozanić i naglasio da je Bog postao čovjekom da potvrdi naše dostojanstvo i da nam otkrije veličinu ljudskosti.

Svaki ljudski život ima nepovredivo ljudsko dostojanstvo; i onaj koji je izložen i nezaštićen, pa i napadnut, život nerođenih i starijih, čak i onaj koji neki nazivaju neuspješnim, nepotpunim i beskorisnim, poručio je Bozanić.

Bozanić je naglasio da nam je Bog došao u susret da nas zagrli svojim božanskim i ljudskim zagrljajem. Zato se na Božić rađa posebna blizina među ljudima, rekao je Bozanić i dodao da svojim utjelovljenjem Bog želi obogatiti nas, naše odnose, sve što je naš život.

"Naš je Bog u svome tijelu osjetio što znači biti čovjek. Zato nas razumije u našim ushitima i radostima, ali i u boli, svakoj ranjivosti i ograničenosti našega bića", poručio je.

Nadbiskup Bozanić naglasio je da nas Božić uči nadi i zauzimanju za nadu.

"Promotrimo li svoju povijest, povijest svoga hrvatskoga naroda i povijest kršćanskog svijeta, vidjet ćemo da je Božić uvijek budio i snažno poticao ono najnježnije i ono najhrabrije u ljudima", rekao je kardinal i dodao da i u najtežim životnim okolnostima naraštaji su naraštajima svjedočeći predavali tu osobitu božićnu snagu.

Odgajali su sami sebe, svoju djecu i unučad za nadu, ali ne za nadu koja bi se zaustavila na promatranju, nego za nadu sposobnu mijenjati svijet, njegovu povijest i budućnost u duhu Evanđelja, poručio je Bozanić i naglasio da smo i mi na mnogo načina baštinici te božićne nade, životne nade koja ne pristaje na ponude koje umanjuju ljudsko dostojanstvo, nade koja ne pristaje na ispraznost i bezličnost.

Kardinal je kazao da nas Božić upućuje na odgovornost za našu djecu i mladež, za naše obitelji, za starije, nemoćne i bolesne, za cijelu našu domovinu.

"Kršćanin se ne smije ponašati kao da ga se zbivanja u svijetu ne tiču", poručio je Bozanić i rekao da ćemo i ovog Božića dok budemo stajali pred jaslicama biti pozvani odgovoriti na pitanje što će naša djeca, mladi i novi naraštaji od nas baštiniti te hoće li baštiniti uporište nade, dovoljno svjedočke snage da se odazovu zahtjevnosti Božjega poziva.

IZVOR: NET.HR/HINA
24.12.2006.