Petak, 25.11.2005.

ODGOđENA SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Sjednica Gradskog poglavarstva Grada Sinja, inače 16. po redu planirana za danas, zbog nedostatka kvoruma tj. jednog člana Poglavarstva nije održana. Na dnevnom redu trebalo je biti 5 točaka, a najzanimljivija je trebala biti prva točka. Informacija o konačnom prijedlogu Prostornog plana uređenja Grada Sinja je razlog dolaska na sjednicu djelatnika trgovačkog društva «Ciglane» koji su nezadovoljni prijedlogom Prostornog plana koji je predvidio dva eksploatacijska polja u neposrednoj blizini. Gradonačelnik Nikola Tomašević, nakon 15 minuta čekanja još jednog člana Poglavarstva, objavio je da sjednica neće biti održana i da rasprave o Prostornom planu neće biti i rekao da se, vezano za problem lokacijskih dozvola i koncesija, djelatnici trebaju obratiti nadležnim službama.

BLAGDAN SVETE KATARINE

Danas je blagdan Svete Katarine, koji se na osobito svečan način obilježava u župi Lučane. Duhovna priprava vjernika počela je trodnevnicom i misnim slavljem koje predvodi fra Joško Kodžoman.
Središnje misno slavlje u Lučanima je u nedjelju. Procesiju i svečanu svetu misu predvoditi će Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić koji će tog dana posvetiti i novi oltar u crkvi. Tamošnju župnik fra Luka Banić ističe kako se na svetkovini očekuje veliki broj vjernika i štovatelja Svete Kate.
Poslije vjerskog slavlja ispred crkve će se upriličiti i bogati kulturni program u kojem će nastupiti Udruga za očuvanje kulturne baštine Cetinskoga kraja.

OBNAVIJEST IZ GRADSKE UPRAVE SINJ

U Gradskoj upravi krenulo se sa dodjelom novačnih sredstava za djelomično otklanjanaje štete za elementarnu nepogodu izazvanu popolavom u prvoj polovici 2004. godine. Iako je sveukupna procjena štete fizičkim i pravnim osobama bila oko 5 milijuna kuna, Ministarstvo financija iz tekuće rezerve priznalo je štetu u iznosu od 106 tisuća za fizičke, 126 tisuća za pravne osobe te 106 tisuća kuna odštete za oštećene ceste na području Grada.
Kako se radi o velikom broju fizičkih osoba koje se prijavile i ostvarile pravo na odštetu, a radi se o simboličnim iznosima gradonačelnik Nikola Tomašević ističe kako je Gradsko poglavarstvo donijelo odluku kojom bi se pomoglo oštećenicima.
Evidentno je ističe gradonačelnik kako su drastične razlike u visini pojedninih oštetnih isplata te naglašava kako je odluka ministarstva od samo 2% sveukupnog iznosa procijenjenje štete zavisila o mogućnostima državnoga proračuna.
Oštećenici koji su prijavili i koji su osvarili pravo na pomoć od štete trebaju se javiti osobno uz predočenje osobne iskaznice nadležnom uredu Gradske uprave za isplatu nastale štete

U SINJU NEZAPOSLENO 3210 OSOBA

U sinjskom Zavodu za zapošljavanje krajem listopada je zabilježeno 3210 nezaposlenih osoba od čega 64,17 % čine žene. Uspoređujući ove podatke s onim prošlogodišnjima u istom periodu evidentno je kako je na zavodu 188 osoba manje.
Voditelj ističe kako se ne može izdvojiti određena skupina nezaposlenih osoba kojoj je posebno teško naći zaposlenje, te naglašava kako se osobe sa Zavoda moraju dodatno educirati i informirati ne samo putem oglasne ploče zavoda nego i drugim oblicima informiranja kako bi došle do željenog posla.

OBAVIJEST IZ VETERINARSKE STANICE SINJ

Uoči svinjokolje veterinarske organizacije naglašavaju kako je i ove godine na snazi naredba o obveznom trihineloskopskom pregledu mesa svinja kod klanja za potrebe vlastitog domaćinstva. Uz ošit potrebno je donijeti i ušnu markicu kako bi se u slučaju pozitivnog nalaza moglo identificirati žarište zaraze.
Cijena ovogodišnjeg pregleda na trihinelu je ista kao i protekle godine te iznosi 36.60 lipa.
Veterinari posebno apeliraju na lovce da svaku ulovljenu divljač donesu na trihineloskopski pregled. Cijena tog pregleda je 122 kune s PDV-om.
Ministarstvo je ističu iz veterinarske stanice izričito naglasilo kako se pregled na trihinelu može obavljati samo u ovlaštenim veterinarskim organizacijama. Za područje Sinja to je Veterinarska Stanica Sinj.

OBAVIJEST IZ CENTRA ZA OBAVJEšTAVANJE SINJ

Iz centra za obavještavanje u Sinju napominju kako će danas do 14 sati postrojba Hrvatske vojske provoditi bojna gadjanja ciljeva na zemlji iz lako topničkog oružja na vježbalištu Veliko suho polje u Vrlici. Stoga umoljavaju pučanstvo da se u tom vremenu ne nalaze na navedenom produčju.

SPORT

U derbiju prve Hrvatske košarkaške lige sutra s početkom u 19 i 30 u sinjskoj sportskoj dvorani sasataju se "Alkar" i trostruki evropski prvak "Split".

VRIJEME

U nastavku dana očekuje nas oblačno vrijeme s povremenom kišom. Dnevna temperatura zraka kretati će se između 8 i 10 stupnjeva Celzijevih.