Subota, 25.06.2016.

Rekonstrukcija i restauracija starog groblja ‘Vučkovine’Udruga ‘Dječja alka Vučkovića’ još jedan projekt privodi kraju.

Naime, posljednjih godina intenzivno se vode razgovori oko restauracije i rekonstrukcije kapelice na starom Vučkovića groblju zvanom ‘Vučkovine’ u selu Lug, općina Mokronoge pored Tomislavgrada. Groblje se nalazi uz hodočasničku rutu (stazu) Rama-Sinj, na kojem su pokapani pripadnici obitelji Vučković koji su sa svojih ognjišta izbjegli prije više stotina godina. Na navedenom groblju još uvijek postoje grobovi i nadgrobni spomenici postavljeni u tadašnjim burnim vremenima koje je i UNESCO uzeo pod svoju zaštitu.

Stanići koji su jednim dijelom naslijedili, a ujedno i nastanili tadašnje imanje Vučkovića čuvaju kako groblje tako i usmenu predaju o obitelji Vučković, njihovom viteštvu, herojstvu i bogatstvu. Uz njihovu pomoć, a nakon završetka restauracije i rekonstrukcije kapelice prema izvornom obliku i uređenja starog groblja na kojem i oni preko 250 godina pokapaju svoje najmilije, u daljnjim planovima je i zahtjev UNESCO-u da se da se cijelo staro groblje ‘Vučkovine’ stavi pod zaštitu UNESCO-a.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Udruzi umirovljenika Sinj priznanje za 70 godina uspješnog rada


Županijska matica udruge umirovljenika u Splitu je dodijelila sinjskoj udruzi od matične organizacije iz Zagreba priznanje za 70 godina uspješnog rada.
Ujedno je i gđa. Gotilda-Hilda Jadrijević dobila županijsko priznanje matice umirovljenika dok su još troje aktivista udruge dobili priznanja od sinjske udruge umirovljenika: gđa Marija Mučalo, gdin Stipe Radan i gdin Dragan Katić.
IZVOR: WWW.FERATA.HR